0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bozótosból lesz újra legelő

Mostanra elfeledett rétek helyreállítását kezdte meg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: természetvédelmi oltalom alatt áll az a mintegy 70 hektárnyi terület, amelyen a tervek szerint 2020 tavaszától szarvasmarhák legelnek majd.

Jókora farakás látszik a Lóránt Gyula utca utolsó házán túl, az elmúlt hetek fakitermelésének és kézi cserjeirtásának eredményét mutatta Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője a vaol.hu-nak nyilatkozott a projektről.

– A Kőszegi Tájvédelmi Körzet egyik gyepterületén állunk, ami most nem tűnik gyepterületnek, de a tisztításával – a magas bozót irtásával és a kijelölt fák, facsoportok megtartásával – éppen azon dolgozunk, hogy újra látszódjon, valaha az volt. Doroszlói réteknek is hívják ezeket a területeket – egykor doroszlói gazdák tulajdonában álltak, közigazgatásilag azonban Kőszeghez tartoznak.

Dús legelők voltak, mielőtt az 50-es években felparcellázták, hogy megműveljék, ám a terület vizes, ami a legeltetés szempontjából ideális, de más jellegű hasznosítást nem tesz lehetővé, felhagytak hát a feltörés tervével.

Mára beerdősült területekről beszélhetünk, bizonyos részeit gazdák kaszálták rendszeresen, de a 70 hektár nagy része hatalmas bozótos lett. A nemrég indult projekt célja az, hogy a folyamatot visszafordítsuk, javítsuk a terület vízháztartását a víz ott tartásával, a legelőket, réteket helyreállítsuk, és az újonnan kialakuló tájképet haszonállatokkal tartsuk fenn hosszú távon – magyarázta az élőhely-rekonstrukció szakmai felelőse.

Az igazgatóság az Őrségben

több száz szarvasmarhával folytat legeltetést, ami a területek fenntartását, a magyar tarka szarvasmarha megőrzését is elősegíti, másfelől gazdálkodási tevékenységük fontos része.

Az ottani gulyából telepítenek majd Kőszegre ötven-hetven állatot. 2020 tavaszán érkeznek a marhák, és ahogy régen: tavasztól őszig legelnek a területen. Legelésükkel, taposásukkal szinten tartják a növényzetet, megőrzik a táj jellegét. Ennek hozományaként olyan növények, emlősök, vízi madarak is visszatérhetnek a rétekre, amelyek korábban jelen voltak, mondta Harsányi Krisztián.

A projektet sokéves előkészítő munka előzte meg. EU-s pályázati forrásból, 221 millió forintot elnyerve adódott lehetőség annak finanszírozására, hogy a területet megfelelő állapotba hozzák, így a Kőszeg környéki élővilág még változatosabb lehet a jövőben. A kivitelezés előtt a városvezetéssel, az érintett utcában lakókkal, gazdálkodókkal, vadászokkal, civil természetvédőkkel is egyeztettek. Harsányi Krisztián hangsúlyozza: minden lehetőséget megragadnak, hogy kellő információ birtokába jussanak az érintettek, figyelembe véve az észrevételeket, megoldást keresve, hogy hosszú távon mindenki számára megnyugtató módon tudják folytatni a tevékenységet.

Terveik szerint a Lóránt Gyula utca végénél kilátót helyeznek el, a tövében információs tábla tájékoztatja majd a nagyközönséget.
Forrás: vaol.hu