Back to top

Három év után újra odaítélték a "mintagazdaság díjat"

Bemutató mintateleppé nyilvánította a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség a Wittmann család vállalkozását. A díj 2011-es megalapítása óta mindössze tizenkét telep érdemelte ki a szövetség elismerését. Évente több százan is ellátogathatnak ezután a családi gazdaságba.

(illusztráció)
(illusztráció)
– A mi telepünk lett a tizenkettedik díjazott – mondta a kemma.hu-nak büszkén Wittmann Csaba, aki a szüleivel és testvérével viszi a kecskédi Agrowitt Kft-t.

Hajdu Péter, a szövetség elnöke elmondta:

a cím nem csak elismerés a díjazottaknak, hanem szolgálat is.

Ennek értelmében ismeretátadási feladatot is vállalt a család, ugyanis évente több száz ember fordulhat meg a telepükön. Az ideérkező szakmabelieket, szakiskolákat és egyetemeket is fogadniuk kell, hogy ezzel biztosítsák a lehetőséget az új nemzedéknek a korszerű technológia és módszerek megismerésére – tette hozzá az elnök.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 2011-ben, megünnepelvén huszadik születésnapját, díjat alapított. Céljuk az volt, hogy az országban működő számtalan juh- és kecsketenyésztő gazdaság közül kiemeljék azt a néhányat, melyek minden tekintetben példával szolgálhatnak a többi vállalkozás számára. Évente csupán 1-2 gazdaság érdemelte ki a „juh bemutató mintatelep” címet, az elmúlt három évben azonban nem volt díjazott. A kezdetek óta mostanáig, az országban mindössze tizenegy családi gazdaságot minősítettek ezzel a kiemelkedően fontos szakmai elismeréssel.

A kérdésre, hogy mivel lehet kiérdemelni a mintatelep címet, Hajdu Péter így felelt: különböző feltételeknek kell megfelelni. A díjazottak iránymutatóan használják a legújabb technológiát, betartják a jogszabályi előírásokat és tenyészetüket mintaértékű rend és tisztaság jellemzi.

A cím elnyerésével vállalják, hogy széles kör számára lehetővé teszik juhtenyészetük meglátogatását és a látogatókkal megismertetik a szakmai tevékenységüket.

A Wittmann család állattenyésztéssel és földműveléssel is foglalkozik a falu határában. Ezerszáz anyajuh, hetvenezer csirke, huszonhat kecske, három szürkemarha és nyolc, hobbiból tartott ló adja a családi gazdaság állományát. A környéken 40–50 hektár földön dolgoznak, az állatoknak pedig négy juhász viseli gondját.

Juhászok a juhászatról

A jelenlévő szakemberek beszélgetéséből megtudtuk: a juhászat legnagyobb problémája manapság, hogy ismerethiányban szenvednek a tenyésztők. A 90-es években, amikor a szakma privatizálódni kezdett, az állami gazdaságokból magánkézbe kerülő juhászatokban kezdtek neki a tenyésztésnek. Ebben az időszakban legalább tíz, különböző feladatokat ellátó személy dolgozott egy gazdaságban. Mindenkinek megvolt az a néhány dolga, amit jól el tudott látni.

Manapság viszont polihisztornak kell lennie egy juhásznak, hogy mindent meg tudjon oldani – mondták nevetve a gazdák.

Bíznak benne, hogy a felnövekvő generáció már nem a 30–40 évvel ezelőtti technológiát fogja megismerni, hanem a legújabbat.

Forrás: 
kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a Figyelő Top200 gálát a budapesti Várkert Bazárban. Az év egyik legjelentősebb hazai, üzleti eseményén nyolc kategóriában osztottak ki díjakat, köztük „Az év magyar vállalata” elismerést is, amit az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője vehetett át.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

Kollégánk elismerése

Biza Klárának, a Kertészet és Szőlészet, valamint a Kertbarát Magazin főszerkesztőjének Helyes Lajos, a Szent István Egyetem rektorhelyettese adta át az Arany Díszoklevelet a szakoktatásért és ismeretterjesztésért kifejtett több évtizedes kimagasló munkája elismeréseként.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Egy igazán hosszú fülű nyúl Budapesten

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki az elmúlt hétvégén ellátogatott a budapesti Lurdy Házba, ahol immár hagyományosan megrendezték a fővárosban és az agglomerációban élő nyulászok első őszi kiállítását. Ezúttal igen sok volt a törpenyúl, de a nagytestű fajtákból is bőséggel láthattunk.

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.

Téli szállásukra hajtották a bivalyokat

Újabb négy vízibivalybébi született a halasi Csetényi-parkban a nyáron. Szombaton hajtották vissza a vízibivalyokat a három kilométerre lévő felsőszállási telelőhelyükre, most is sokan voltak kíváncsiak rájuk.