Back to top

Három év után újra odaítélték a "mintagazdaság díjat"

Bemutató mintateleppé nyilvánította a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség a Wittmann család vállalkozását. A díj 2011-es megalapítása óta mindössze tizenkét telep érdemelte ki a szövetség elismerését. Évente több százan is ellátogathatnak ezután a családi gazdaságba.

(illusztráció)
(illusztráció)
– A mi telepünk lett a tizenkettedik díjazott – mondta a kemma.hu-nak büszkén Wittmann Csaba, aki a szüleivel és testvérével viszi a kecskédi Agrowitt Kft-t.

Hajdu Péter, a szövetség elnöke elmondta:

a cím nem csak elismerés a díjazottaknak, hanem szolgálat is.

Ennek értelmében ismeretátadási feladatot is vállalt a család, ugyanis évente több száz ember fordulhat meg a telepükön. Az ideérkező szakmabelieket, szakiskolákat és egyetemeket is fogadniuk kell, hogy ezzel biztosítsák a lehetőséget az új nemzedéknek a korszerű technológia és módszerek megismerésére – tette hozzá az elnök.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 2011-ben, megünnepelvén huszadik születésnapját, díjat alapított. Céljuk az volt, hogy az országban működő számtalan juh- és kecsketenyésztő gazdaság közül kiemeljék azt a néhányat, melyek minden tekintetben példával szolgálhatnak a többi vállalkozás számára. Évente csupán 1-2 gazdaság érdemelte ki a „juh bemutató mintatelep” címet, az elmúlt három évben azonban nem volt díjazott. A kezdetek óta mostanáig, az országban mindössze tizenegy családi gazdaságot minősítettek ezzel a kiemelkedően fontos szakmai elismeréssel.

A kérdésre, hogy mivel lehet kiérdemelni a mintatelep címet, Hajdu Péter így felelt: különböző feltételeknek kell megfelelni. A díjazottak iránymutatóan használják a legújabb technológiát, betartják a jogszabályi előírásokat és tenyészetüket mintaértékű rend és tisztaság jellemzi.

A cím elnyerésével vállalják, hogy széles kör számára lehetővé teszik juhtenyészetük meglátogatását és a látogatókkal megismertetik a szakmai tevékenységüket.

A Wittmann család állattenyésztéssel és földműveléssel is foglalkozik a falu határában. Ezerszáz anyajuh, hetvenezer csirke, huszonhat kecske, három szürkemarha és nyolc, hobbiból tartott ló adja a családi gazdaság állományát. A környéken 40–50 hektár földön dolgoznak, az állatoknak pedig négy juhász viseli gondját.

Juhászok a juhászatról

A jelenlévő szakemberek beszélgetéséből megtudtuk: a juhászat legnagyobb problémája manapság, hogy ismerethiányban szenvednek a tenyésztők. A 90-es években, amikor a szakma privatizálódni kezdett, az állami gazdaságokból magánkézbe kerülő juhászatokban kezdtek neki a tenyésztésnek. Ebben az időszakban legalább tíz, különböző feladatokat ellátó személy dolgozott egy gazdaságban. Mindenkinek megvolt az a néhány dolga, amit jól el tudott látni.

Manapság viszont polihisztornak kell lennie egy juhásznak, hogy mindent meg tudjon oldani – mondták nevetve a gazdák.

Bíznak benne, hogy a felnövekvő generáció már nem a 30–40 évvel ezelőtti technológiát fogja megismerni, hanem a legújabbat.

Forrás: 
kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

No-Deal Brexit: a bárányok elhallgatnak

Az Egyesült Királyság a világ harmadik legnagyobb bárány-exportőre. Ha pedig a Brexit megegyezés nélkül zajlik le, akkor az eddig külföldön értékesített állatok a gazdák nyakán maradhatnak.