Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – az őszi lemosó permetezés ideje

A hosszan tartó csendes, nyugodt nyárvégi időszakban semmi sem zavarta a betakarítási munkákat, az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít. Az amerikai szőlőkabóca és a tarka szőlőmoly már nem rajzik, a szőlőtőkéken maradt bogyókon viszont különböző rovarok tömege táplálkozik. A korai szüret miatt rég volt már az utolsó permetezés, ezért terjed a lisztharmat és a peronoszpóra.

A viszonylag száraz idő ellenére tovább erősödött a gyümölcsfertőző monília terjedése
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A viszonylag korai szüretkezdet miatt az utolsó permetezések általában július végén lezajlottak. Ez a körülmény kedvezett a késői lisztharmat- és peronoszpórafertőzésnek, főként az esőzések után fejlődő hónaljhajtásokon.

Több szőlőtermesztő körzetben a peronoszpórával fertőzött levelek hullása figyelhető meg.

Az áttelelő lisztharmat-kazmotéciumok tömege még nem jelentős, de az éretlen szaporítóképletek már jelen vannak. A szőlőtőkéken maradt bogyókon különböző rovarok tömege táplálkozik. Különösen sok az ecetmuslica, a zöld vándorpoloska, a darázs, valamint a hangya.

Ahol még szüretelnek, a lombvesztés miatt ismét erősödik a napégett fürtök száma. Az amerikai szőlőkabóca és a tarka szőlőmoly már nem rajzik. A szüret befejeződése után feltétlenül érdemes elvégezni a szőlő őszi lemosó permetezését, erre akár a kén és a réz kombinációja is elegendő lehet. A kén nem elhanyagolandó mellékhatása, hogy jó atkagyérítő. Lombhullás után lehetőség szerint forgassuk le a lombot, mert így tavaszra el fog korhadni a talajban.

A viszonylag száraz idő ellenére tovább erősödött a gyümölcsfertőző monília terjedése almán, szilván, birsen, körtén.

A fertőzés erősödése különösen ott látványos, ahol a nyár folyamán jégverés érte a gyümölcsösöket. Az akkori sebfertőtlenítő permetezés ellenére most nagyon sok a beteg gyümölcs lehullva a fák alatt, de az ágakra rászáradva is. A beteg termés további fertőzési forrás, ezért távolítsuk el a fák környezetéből vagy forgassuk be a talajba. Szüret után nagyon fontos az őszi lemosó permetezés elvégzése rezes, kénes, olajos készítményekkel.

Az almamoly már nem rajzik, de keleti gyümölcsmolyból a feromoncsapdák még most is sokat fognak, hetenként akár 35-40 darabot is.

Az ebből a rajzásból származó hernyók már jórészt csak a birset és a vadon tenyésző más gyümölcsféléket fertőzhetik.

Szokatlanul hosszúra nyúlóan, de még most is rajzik a selyemfényű puszpángmoly. A lepkékből a heti fogás csupán néhány darab, de ennyi is elegendő a bokrok tarra rágásához. A kártevő hernyó alakban fog áttelelni és tavasszal folytatja a növények rágását, egészen a bábozódásig.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Poloskacsapdát fejleszt az MTA

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Újabb géntechnológiai bravúr

Géntechnológiák és szintetikus biológiai technikák alkalmazásával genetikailag módosított kék rózsát állítottak elő kínai kutatók.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

A pálinkák ágyazáshoz is magyar gyümölcs kell

Új aszalóüzemet épített saját beruházásban az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde, amelyet szerdán, nyílt nap keretében adnak át - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A legszebb konyhakertek közül is a legszebbek

Hétfőn kiosztották az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő országos díjait. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.