Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – az őszi lemosó permetezés ideje

A hosszan tartó csendes, nyugodt nyárvégi időszakban semmi sem zavarta a betakarítási munkákat, az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít. Az amerikai szőlőkabóca és a tarka szőlőmoly már nem rajzik, a szőlőtőkéken maradt bogyókon viszont különböző rovarok tömege táplálkozik. A korai szüret miatt rég volt már az utolsó permetezés, ezért terjed a lisztharmat és a peronoszpóra.

A viszonylag száraz idő ellenére tovább erősödött a gyümölcsfertőző monília terjedése
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A viszonylag korai szüretkezdet miatt az utolsó permetezések általában július végén lezajlottak. Ez a körülmény kedvezett a késői lisztharmat- és peronoszpórafertőzésnek, főként az esőzések után fejlődő hónaljhajtásokon.

Több szőlőtermesztő körzetben a peronoszpórával fertőzött levelek hullása figyelhető meg.

Az áttelelő lisztharmat-kazmotéciumok tömege még nem jelentős, de az éretlen szaporítóképletek már jelen vannak. A szőlőtőkéken maradt bogyókon különböző rovarok tömege táplálkozik. Különösen sok az ecetmuslica, a zöld vándorpoloska, a darázs, valamint a hangya.

Ahol még szüretelnek, a lombvesztés miatt ismét erősödik a napégett fürtök száma. Az amerikai szőlőkabóca és a tarka szőlőmoly már nem rajzik. A szüret befejeződése után feltétlenül érdemes elvégezni a szőlő őszi lemosó permetezését, erre akár a kén és a réz kombinációja is elegendő lehet. A kén nem elhanyagolandó mellékhatása, hogy jó atkagyérítő. Lombhullás után lehetőség szerint forgassuk le a lombot, mert így tavaszra el fog korhadni a talajban.

A viszonylag száraz idő ellenére tovább erősödött a gyümölcsfertőző monília terjedése almán, szilván, birsen, körtén.

A fertőzés erősödése különösen ott látványos, ahol a nyár folyamán jégverés érte a gyümölcsösöket. Az akkori sebfertőtlenítő permetezés ellenére most nagyon sok a beteg gyümölcs lehullva a fák alatt, de az ágakra rászáradva is. A beteg termés további fertőzési forrás, ezért távolítsuk el a fák környezetéből vagy forgassuk be a talajba. Szüret után nagyon fontos az őszi lemosó permetezés elvégzése rezes, kénes, olajos készítményekkel.

Az almamoly már nem rajzik, de keleti gyümölcsmolyból a feromoncsapdák még most is sokat fognak, hetenként akár 35-40 darabot is.

Az ebből a rajzásból származó hernyók már jórészt csak a birset és a vadon tenyésző más gyümölcsféléket fertőzhetik.

Szokatlanul hosszúra nyúlóan, de még most is rajzik a selyemfényű puszpángmoly. A lepkékből a heti fogás csupán néhány darab, de ennyi is elegendő a bokrok tarra rágásához. A kártevő hernyó alakban fog áttelelni és tavasszal folytatja a növények rágását, egészen a bábozódásig.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Feldolgozásra jobbak a magyar kajszik

Kajszi- és szilvafajták vizsgáztak Cegléden a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet állomásán rendezett befőttbírálaton. Ismét bebizonyosodott, hogy feldolgozásra a közkedvelt hazai fajták a legjobbak. A tavalyi fagykár miatt kevesebb fajtát vontak vizsgálatba és az előzetes próbák alapján befőtt, ivólé vagy lekvár készült belőlük, amit népes szakmai bizottság bírált.