Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – az őszi lemosó permetezés ideje

A hosszan tartó csendes, nyugodt nyárvégi időszakban semmi sem zavarta a betakarítási munkákat, az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít. Az amerikai szőlőkabóca és a tarka szőlőmoly már nem rajzik, a szőlőtőkéken maradt bogyókon viszont különböző rovarok tömege táplálkozik. A korai szüret miatt rég volt már az utolsó permetezés, ezért terjed a lisztharmat és a peronoszpóra.

A viszonylag száraz idő ellenére tovább erősödött a gyümölcsfertőző monília terjedése
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A viszonylag korai szüretkezdet miatt az utolsó permetezések általában július végén lezajlottak. Ez a körülmény kedvezett a késői lisztharmat- és peronoszpórafertőzésnek, főként az esőzések után fejlődő hónaljhajtásokon.

Több szőlőtermesztő körzetben a peronoszpórával fertőzött levelek hullása figyelhető meg.

Az áttelelő lisztharmat-kazmotéciumok tömege még nem jelentős, de az éretlen szaporítóképletek már jelen vannak. A szőlőtőkéken maradt bogyókon különböző rovarok tömege táplálkozik. Különösen sok az ecetmuslica, a zöld vándorpoloska, a darázs, valamint a hangya.

Ahol még szüretelnek, a lombvesztés miatt ismét erősödik a napégett fürtök száma. Az amerikai szőlőkabóca és a tarka szőlőmoly már nem rajzik. A szüret befejeződése után feltétlenül érdemes elvégezni a szőlő őszi lemosó permetezését, erre akár a kén és a réz kombinációja is elegendő lehet. A kén nem elhanyagolandó mellékhatása, hogy jó atkagyérítő. Lombhullás után lehetőség szerint forgassuk le a lombot, mert így tavaszra el fog korhadni a talajban.

A viszonylag száraz idő ellenére tovább erősödött a gyümölcsfertőző monília terjedése almán, szilván, birsen, körtén.

A fertőzés erősödése különösen ott látványos, ahol a nyár folyamán jégverés érte a gyümölcsösöket. Az akkori sebfertőtlenítő permetezés ellenére most nagyon sok a beteg gyümölcs lehullva a fák alatt, de az ágakra rászáradva is. A beteg termés további fertőzési forrás, ezért távolítsuk el a fák környezetéből vagy forgassuk be a talajba. Szüret után nagyon fontos az őszi lemosó permetezés elvégzése rezes, kénes, olajos készítményekkel.

Az almamoly már nem rajzik, de keleti gyümölcsmolyból a feromoncsapdák még most is sokat fognak, hetenként akár 35-40 darabot is.

Az ebből a rajzásból származó hernyók már jórészt csak a birset és a vadon tenyésző más gyümölcsféléket fertőzhetik.

Szokatlanul hosszúra nyúlóan, de még most is rajzik a selyemfényű puszpángmoly. A lepkékből a heti fogás csupán néhány darab, de ennyi is elegendő a bokrok tarra rágásához. A kártevő hernyó alakban fog áttelelni és tavasszal folytatja a növények rágását, egészen a bábozódásig.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emelkedtek a karácsonyfa árak, nem is kevéssel

Megkezdődött a karácsonyfavásár, a fő kérdés pedig nyilván minden médiumban az, hogy mennyibe fog kerülni az idén, drágább lesz-e mint tavaly. Erre évek óta az volt a válasz, hogy nem. Az idén azonban némi áremelkedésről kell beszámolnunk.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

A hatékonyság növelése a versenyben maradás feltétele

Nemcsak a piaci versenytársak, hanem kézimunkaerő hiánya is szorongatja a zöldség- és gyümölcstermesztőket. Egyedüli kiút a fejlesztés, és hatékonyság fokozása, hangzott el Mátraházán a FruitVeB évértékelő konferenciáján.

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

Többet kapnak vissza a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák

Nagyobb arányú visszatérítést kapnak idén a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák, mivel idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Amiről szőlész eleink nem is hallottak: tőkepótlás szőlőültetvényeinkben

Ha az interneten kutakodunk a tőkepótlás témakörében, azt tapasztaljuk, hogy a keresőprogramok általában gazdasági-pénzügyi oldalak felé irányítanak bennünket. Olvasóinkat – gyanítjuk – jobban érdekli a pótlás gyakorlata, így jelen írásunkban ezt szeretnénk körüljárni egy elismert szőlész kollégánk megjegyzéseivel, tanácsaival kiegészítve.

Az alma héjától a magjáig minden része hasznos

Fő almatermő területeink egyik legismertebb városában, Békéscsabán tartotta meg az Agrármarketing Centrum (AMC) idei évi almafogyasztást ösztönző kampányának következő állomását. Az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel októberben indított promóció során több vidéki nagyvárosban, almapiaccal egybekötött kóstoltatással támogatják a termelők és a fogyasztók közvetlen egymásra találását.

Fákat ajándékoz Cserkeszőlő erdésze a helyieknek

Egy helyi erdész önszorgalomból gyűjtött magokat, melyeket a saját portáján nevelt fává. Már három évesek a csemeték, és ideje, hogy végleges helyükre kerüljenek.

Így választja ki a csiga, mit egyen meg a kiskertben

A kertészek már évek óta találgatják, miért szeretik jobban a csigák egyes növények palántáit. A tudósok feltételezése szerint a kártékony puhatestűek a fiatal növények által kibocsátott szag alapján döntenek: enni vagy nem enni.

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.