0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Növényvédelmi előrejelzés – az őszi lemosó permetezés ideje

A hosszan tartó csendes, nyugodt nyárvégi időszakban semmi sem zavarta a betakarítási munkákat, az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít. Az amerikai szőlőkabóca és a tarka szőlőmoly már nem rajzik, a szőlőtőkéken maradt bogyókon viszont különböző rovarok tömege táplálkozik. A korai szüret miatt rég volt már az utolsó permetezés, ezért terjed a lisztharmat és a peronoszpóra.

A viszonylag korai szüretkezdet miatt az utolsó permetezések általában július végén lezajlottak. Ez a körülmény kedvezett a késői lisztharmat- és peronoszpórafertőzésnek, főként az esőzések után fejlődő hónaljhajtásokon.

Több szőlőtermesztő körzetben a peronoszpórával fertőzött levelek hullása figyelhető meg.

Az áttelelő lisztharmat-kazmotéciumok tömege még nem jelentős, de az éretlen szaporítóképletek már jelen vannak. A szőlőtőkéken maradt bogyókon különböző rovarok tömege táplálkozik. Különösen sok az ecetmuslica, a zöld vándorpoloska, a darázs, valamint a hangya.

Ahol még szüretelnek, a lombvesztés miatt ismét erősödik a napégett fürtök száma. Az amerikai szőlőkabóca és a tarka szőlőmoly már nem rajzik. A szüret befejeződése után feltétlenül érdemes elvégezni a szőlő őszi lemosó permetezését, erre akár a kén és a réz kombinációja is elegendő lehet. A kén nem elhanyagolandó mellékhatása, hogy jó atkagyérítő. Lombhullás után lehetőség szerint forgassuk le a lombot, mert így tavaszra el fog korhadni a talajban.

A viszonylag száraz idő ellenére tovább erősödött a gyümölcsfertőző monília terjedése almán, szilván, birsen, körtén.

A fertőzés erősödése különösen ott látványos, ahol a nyár folyamán jégverés érte a gyümölcsösöket. Az akkori sebfertőtlenítő permetezés ellenére most nagyon sok a beteg gyümölcs lehullva a fák alatt, de az ágakra rászáradva is. A beteg termés további fertőzési forrás, ezért távolítsuk el a fák környezetéből vagy forgassuk be a talajba. Szüret után nagyon fontos az őszi lemosó permetezés elvégzése rezes, kénes, olajos készítményekkel.

Az almamoly már nem rajzik, de keleti gyümölcsmolyból a feromoncsapdák még most is sokat fognak, hetenként akár 35-40 darabot is.

Az ebből a rajzásból származó hernyók már jórészt csak a birset és a vadon tenyésző más gyümölcsféléket fertőzhetik.

Szokatlanul hosszúra nyúlóan, de még most is rajzik a selyemfényű puszpángmoly. A lepkékből a heti fogás csupán néhány darab, de ennyi is elegendő a bokrok tarra rágásához. A kártevő hernyó alakban fog áttelelni és tavasszal folytatja a növények rágását, egészen a bábozódásig.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet