0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A Specialmixé a legszebb kertészeti birtok

Kertészet kategóriában az idei évben a gödöllői Specialmix Kertészeti Kft. nyerte a Magyarország Legszebb Birtoka versenyt. 1992 óta foglalkoznak faiskolával Gödöllőn, az M31-es mellett, 10 hektáros területen. Jelenlegi telephelyüket 1999-ben, zöldmezős beruházás keretében kezdték építeni, 2004-re minden fontos infrastruktúra elkészült.

A kertészeti vállalkozás profilja a díszfaiskolai termesztés a kertészeti földkeverék gyártás illetve a fenyőkéreg feldolgozás. Ezen kívül az ICL cég speciális műtrágyáit, gyepműtrágyáit, illetve fűmagjait is forgalmazzák. Területükön 2,5 ha a konténertelep és 5 ha szabadföldi terület, ahol földlabdás örökzöldeket termesztenek. Fűthető növényházban szaporítják az örökzöldeket és cserjéket. A kéregfeldolgozást, földkeverék-gyártást és csomagolást pedig a 840 m2-es üzemcsarnokban végzik korszerű gépekkel, berendezésekkel.

A díszfaiskola közel 300 féle örökzöldet és 350 féle díszcserjét kínál a szaporítóanyagtól a többéves iskolázott növényig.

Választékukban különleges fenyőoltványok is megtalálhatók, valamint az idénynek megfelelő sziklakerti évelők, illetve az egyre szélesebb választékban tartott lombos díszfák is.

A faiskolát saját fúrt kút látja el öntözővízzel, amelyet fölhasználás előtt szabadidős célokat is szolgáló víztározó tóban melegítenek fel, és onnan öntöznek. 2015-ben az üzemcsarnok teljes tetejére napelemeket telepítettek, amely egész éves villamos energia-szükségletüket fedezi. Tavalyi évben beruháztak egy John Deere kistraktorra és a hozzá kapcsolódó munkagépekre, amelyek a szabadföldi termesztést könnyítik meg.

A Specialmix Kft. 1996 óta tagjai a Magyar Díszfaiskolások Egyesületének.

Az idei évtől akkreditált gyakorlati helyként jegyzik a kertészetet a középiskolai duális képzésben. Körülbelül 20 éve fogadnak kertészeti képzésben résztvevő egyetemistákat gyakorlati órákra, valamint hallgatókat összefüggő 3 hónapos szakmai gyakorlatra.

Partnereiknek, vásárlóiknak 10 éve szerveznek szakmai továbbképzést a téli hónapokban.

Magyarország Legszebb Birtoka verseny fődíját az idén a szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában induló dombóvári Agrár-Béta Kft. nyerte el. A legszebb gyümölcstermesztő birtok az idén a csorvási Hunapfel Kft., a legszebb szőlészet-borászat a szekszárdi Mészáros Borház. Kistermelői családi gazdaság kategóriában a szállásadással és diótermeléssel is foglalkozó lovasberényi Dióliget nyerte el leginkább a zsűri tetszését. A legszebb állattenyésztő birtok címet a devecseri Gallus Kft. nyerte el, míg a precíziós gazdálkodó birtokok közül a Lipták Farm lett idén a legszebb.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu