Back to top

Váratlan siker

Az idei CSIO-t a felújított Nemzeti Lovardában rendezték meg, a magyar díjugratás történetében első alkalommal, ötcsillagos nemzetközi szinten. A hatalmas hőség ellenére telt ház volt. Hazánkat az FEI jelölte ki a közel 500 ezer euró összdíjazású, ötcsillagos CSIO megrendezésére, amely egyben utolsó állomása is a Nemzetek Díja sorozatnak a barcelonai döntő előtt.

Hatalmas magyar sikerrel, Nemzetek Díja- győzelemmel zárta kapuit 2016- ban a Tattersall és most hasonlóan kiemelkedő eredménnyel, az osztrákok mögött második helyen végzett a magyar csapat a legmagasabb szinten az Európai Divízió II. csoportjában.

A Nemzetek Díja második helyezett csapata, Magyarország, Németh István szövetségi kapitánnyal
A Nemzetek Díja második helyezett csapata, Magyarország, Németh István szövetségi kapitánnyal
Fotó: Somogyvári Anett

Az eredmény azért is nagyszerű, mert a szokásoktól eltérően idén nem pénteken, hanem vasárnap, az utolsó versenynapon rendezték a Nemzetek Díja versenyszámot és sajnálatos módon Hugyecz Mariann lova a versenyszám előtti napon megsérült, emiatt a tartaléklovasnak, ifj. Kövy Andrásnak kellett beugrania a még kevéssé rutinos Heurékával. Mit is jelent ez a második helyezés? Csapatunk részt vehet az október 5–7 között rendezendő barcelonai döntőn Belgium, Írország, Svájc, Franciaország, Hollandia, Anglia, Svédország és Ausztria mellett. Kicsit szerencsétlen a verseny dátuma, hiszen nem sokkal előtte Tryonban, a szeptember 11–23 között megrendezésre kerülő Lovas Világjátékokon a díjugrató világbajnokságon kell bizonyítani ugyanazokkal a lovakkal. Egyetlen más nemzetnek sem kell ezzel a kihívással megküzdenie. A második helyezett magyar csapatot kérdeztük a verseny után.

KRUCSÓ SZABOLCS – CHACCO BLUE II

Krucsó Szabolcs és Chacco Blue II
Fotó: Somogyvári Anett

Egyéniben és csapatban is kitűnően versenyeztél. Mennyire vagy megelégedve az eredményeddel?

A ló és a saját teljesítményemmel is maximálisan elégedett vagyok, a csapatverseny eredményére nem számítottam. Úgy gondoltam, hogy a középmezőnyben fogunk végezni. Az eredmények azt tükrözik, hogy ebben az évben sokkal több nagy pályán tudott hibátlanul teljesíteni, sokkal rutinosabb, sokkal többször fértem bele az alapidőbe, összességében nagyon sokat fejlődött és javult.

Mennyire volt nehéz ez a hazai ötcsillagos verseny?

Szerintem tökéletes volt. Mentem már más ötcsillagos versenyen, teljesen olyan szintű volt. Nekünk előnyt jelentett a hazai pálya, hiszen a lovak ismerték az akadályokat, a helyszínt, a fényviszonyokat. Sok ló megijedt a fényektől, árnyékoktól. Nagyon fehér a homok, a délutáni napfény árnyékai, tükröződései sok lovat megzavartak. A mi lovaink viszont ehhez hozzászoktak már.

Mennyiben befolyásolja ez az eredmény a felkészüléseteket?

Barcelonát keresztbehúzza az előtte levő világbajnokság, mondhatjuk azt, hogy nem is terveztük.

Minden attól függ, hogy tudunk Amerikában teljesíteni, milyen állapotban lesznek a lovak, hiszen Barcelonába így nem egy kipihent, felkészült csapattal tudunk menni, hanem egy kifáradttal, leharcolttal. A lovak a két verseny között haza sem jönnek. Ráadásul szerintem rajtunk kívül senki nem lesz ilyen helyzetben, mindenki más lóval megy a Nemzetek Díja döntőre. Elgondolkodtató, hogy egyáltalán érdemes-e menni.

Hogyan tervezed a téli szezont?

Chacco Blue II elég nagy ló, neki ezek a kis fedelesek nem passzolnak annyira, azt gondolom, hogy a nagy versenyek után kap egy kis pihenőt, vagy megint egy kicsit a spermavételre koncentrálunk, aztán meglátjuk, hogy ha minden jól megy, novemberben, decemberben egykét 3-4 csillagos fedeles versenyre elvinném, például Somorjára. De nagy terveim a télre nincsenek.

SZABÓ GÁBOR – TIMPEX BÖLCSÉSZ

Ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész
Fotó: Somogyvári Anett

Bölcsész nagyon jó formában ugrott, milyennek érezted?

Három fő verseny van számomra idén, a CSIO, a magyar bajnokság, és a világbajnokság. Ezek közül a CSIO volt a legfontosabb, hiszen magyar közönség előtt, magyar pályán bizonyíthattunk.

Nagyon fontos volt, hogy Bölcsészt jó formában fel tudjuk hozni, úgy érzem ez kiválóan sikerült, mert jó kedvvel és jó erőben tudta teljesíteni a pályákat. Úgy érzem, hogy a hullámvölgyek után rendeződött minden.

Nehéz volt az ötcsillagos hazai pálya?

Úgy ítélem meg, hogy Werner Deeg nemzetközi pályaépítő nagyon színvonalas pályával készült, hozta a statisztikai 10%- os hibátlan lovaglást, ami a jó pályákra jellemző. Nehéz, technikás pálya volt az elejétől a végéig. Mindenhol voltak megfelelő nehézségű ugrások, nem mondhatni, hogy az eleje könnyebb volt, a vége nehezebb.

Milyen érzés volt ilyen nagy versenyen indulni hazai közönség előtt?

Nagyon szeretek hazai közönség előtt, főleg nagy versenyen indulni, mert a hazai közönség plusz erőt ad a lónak, lovasnak. Az ember mindig jobban akar teljesíteni és meg akar felelni. Nagyon szeretek Budapesten versenyezni és boldog vagyok, hogy sikerült felújítani ezt a lovardát.

Mennyire vagy elégedett a teljesítményeddel?

Nagyon eredményes hétvégém volt, kiemelhetném az első napi győzelmemet, de talán a legkiemelkedőbb az, hogy csapatban második helyen tudtunk végezni. Az én elvárásaimhoz képest felülmúltuk a teljesítményünket, számomra is meglepetés volt, hogy ennyire top formában volt az egész csapat – annak ellenére, hogy a tartaléklovasunknak kellett helytállni, mert ő is kiemelkedően lovagolt.

Hol tart a felkészülésed a világjátékokra?

A felkészülés része a magyar bajnokság is, ami az utolsó versenyem Bölcsésszel a vb előtt. Folyamatosan tréningben van, minden tervszerűen megy, remélem, hogy Tryonban is jól fog szerepelni.

Mennyire borította fel a terveket a barcelonai döntőbe jutás?

Szerintem senki nem gondolt bele, hogy esélyünk lenne bejutni a döntőbe, annyira ütközik az amerikai versennyel, hogy haza sem tudjuk hozni a két verseny között a lovainkat. Ez nagyon megterhelő a lovaknak, még az embernek is, nem tudom, hogy fogjuk ezt összehangolni, de ezen dolgozik mindenki, hogy oda is a lehető legjobb formában kerüljenek a lovak.

HORVÁTH BALÁZS – ZORDON

Horváth Balázs és Zordon
Fotó: Somogyvári Anett

Zordon nagyon jó formában ugrott a nagy meleg ellenére is a nem egyszerű ötcsillagos pályán. Hogy sikerült a felkészülés, mennyire vagy elégedett a teljesítményével?

Nagyon elégedett vagyok a CSIO5*-on elért eredménnyel és Zordon teljesítményével. Ez nagyon fontos állomás volt számunkra és egyben egy minden kétséget kizáró visszajelzés is arra, hogy

a szezon során jól sikerült vele tréningezni, a sportformát időzíteni, és tudtuk magunkat tartani a szezon eleji tervekhez.

Fokozatos, de elég nagy megterhelést kapott Zordon végig, szinte kizárólag a válogatott versenyeire koncentráltunk vele, ahol igyekszünk mindig a legjavunkat nyújtani. A Nemzetek Díja versenyszám, főleg ilyen lelkes hazai közönség előtt, egy különleges élmény, ahol Zordon és a csapat mindegyik párosa kimagaslóan és várakozáson felül teljesített.

Milyenek voltak a pályák és az ellenfelek, mennyire volt nehéz a mezőny?

A pályák a nemzetközi szintű versenyeknek megfelelő nehézségi szintűek voltak. Werner Deeget már ismerjük itthon, a mezőnynek megfelelő, de technikás pályákat tervezett. Magyarországon ez volt az első ilyen magas rangú verseny, a hazai mezőnynek ez a fajta kihívás nagyon jó lehetőség a fejlődésre. Elismert és világhírű lovasok, színvonalas versenykörülmények, igényes szervezés jellemezte a rendezvényt.

A magyar válogatott a CSIO-n elért második helyezésével bejutott a barcelonai Nemzetek Díja döntőjébe, amely nem sokkal lesz a tryoni világbajnokság után. Hogyan készülsz e két komoly megmérettetésre?

A barcelonai döntőbe jutás új kihívás elé állította a válogatottat és a szakág vezetőségét. A tervek jelenleg újratervezési fázisban vannak. Ilyen hihetetlen lehetőséghez nagyon rég jutottunk, muszáj élnünk vele, de az biztos, hogy a csapattól majdhogynem erőn felüli teljesítményt követel majd a két erőpróba.

IFJ. KÖVY ANDRÁS – HEURÉKA 22

Kövy András és Heuréka 22
Fotó: Somogyvári Anett

Gondolom, nem számítottál arra, hogy be kell ugranod a csapatba, mégis remekül helytálltál. Menyire hatott rád ez a súly nyomasztóan?

Versenyzőként és válogatott kerettagként egyaránt igyekszem a legjobban felkészülni lovammal a versenyekre. A csapattársam, Hugyecz Mariann lovának sérülése természetesen váratlanul ért, és nagyon sajnálom érte. Remélem, mielőbb felépül a lova. Ez sajnos bármikor, bármelyikünkkel előfordulhat.

Ráadásul, ha jól tudom, ez volt Heuréka első ilyen nagy pályája. Hogyan értékeled a teljesítményeteket?

Heurékával a közös munka sok türelmet és kitartást igényel. Nagy ugróképességű ló, de nagyon pörgős, érzékeny, temperamentumos kanca. Időbe telt, mire összeszoktunk.

Nagyon elégedett vagyok a nagydíjban és a Nemzetek Díjában nyújtott teljesítményével. Nem érzem nyomásnak a vele való versenyzést nagypályán, inkább örömmel állunk a kihívások elé.

A csapat kiválóan szerepelt, jó érzés egy ilyen nagyszerű társaság tagjának lenni. Büszke vagyok a magyar válogatott eredményére.

Mi volt a legnehezebben megoldható feladat lovad számára a döntőben?

A pályaépítő a méretek kihasználása mellett a technikás vonalvezetéssel és az ugrások közti távolságokkal is komoly feladat elé állította a versenyzőket. Számunkra a pálya második részében lévő három vágtaugrásos meredek-oxer vonal volt talán a legnehezebb feladat.

Mi lesz a következő nagy megmérettetés számodra? Mariann lovának sérülése miatt maradsz a csapat tagja és te képviseled hazánkat Bacelonában, vagy más tervek vannak?

Számunkra a következő nagy verseny Barcelona lesz, ahol szeretnénk a teljesítményünkkel hozzájárulni a magyar válogatott eredményes szerepléséhez.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

Pálinka és párlatversenyt rendeztek Kőszegen

A pálinka az elmúlt évszázadok alatt a mindennapjaink részévé vált, hozzátartozik a magyar emberhez, a kultúránkhoz, és a magyar tájhoz is - fogalmazott V. Németh Zsolt miniszteri biztos a kőszegi Jurisics-várban rendezett III. Páratlan Párlatnapon február 3-án.

Lusitanók földje

Portugália egyik legnagyobb kincse a lusitano, vagyis PSL (Puro Sangue Lusitano), mely az ibériai ősi ló közvetlen leszármazottja, és mintegy tizenötezer éves múltra tekint vissza a tenyésztése. DNS vizsgálatok alapján az ibériai ló a legtöbb modern fajta gyökerét adja. Azt mondják, a Kentaurok legendája is a lusitanókhoz köthető, amikor ember és ló eggyé vált.

Videojátékban vetnek, aratnak és milliókat nyernek vele

Saját bajnokságot indít a népszerű földművelős videojátékot, a Farming Simulatort fejlesztő Giants Software, miután felvetődött, hogy a programot profi szinten űzőket akár egy nagyobb mérkőzés keretein belül is egymásnak ereszthetnék.

Hangos siker lett a Legyél Te is mezőgépész! fináléja

Remek hangulatú versengéssel vitte hírét a MEGFOSZ a mezőgépész szakmának: a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság 24 csapatából a legjobb 6 az AGROmashEXPO-n mérhette össze tudását. A mezőgépészethez kötődő szakokon tanuló középiskolások népes szurkolótábor előtt vettek részt a már hagyománynak számító, ezúttal azonban merőben új koncepció mentén szervezett kezdeményezés fináléjában.

Közel száz vad brumby halt szomjan

Ausztráliában extrém hőhullámok okoznak problémát mind a vadvilágnak, mint az embereknek. A szárazság és a hőség következtében 90 elpusztult vagy haldokló vadlovat találtak egy kiszáradt vízgyűjtő medrében.

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.