Back to top

Váratlan siker

Az idei CSIO-t a felújított Nemzeti Lovardában rendezték meg, a magyar díjugratás történetében első alkalommal, ötcsillagos nemzetközi szinten. A hatalmas hőség ellenére telt ház volt. Hazánkat az FEI jelölte ki a közel 500 ezer euró összdíjazású, ötcsillagos CSIO megrendezésére, amely egyben utolsó állomása is a Nemzetek Díja sorozatnak a barcelonai döntő előtt.

Hatalmas magyar sikerrel, Nemzetek Díja- győzelemmel zárta kapuit 2016- ban a Tattersall és most hasonlóan kiemelkedő eredménnyel, az osztrákok mögött második helyen végzett a magyar csapat a legmagasabb szinten az Európai Divízió II. csoportjában.

A Nemzetek Díja második helyezett csapata, Magyarország, Németh István szövetségi kapitánnyal
A Nemzetek Díja második helyezett csapata, Magyarország, Németh István szövetségi kapitánnyal
Fotó: Somogyvári Anett

Az eredmény azért is nagyszerű, mert a szokásoktól eltérően idén nem pénteken, hanem vasárnap, az utolsó versenynapon rendezték a Nemzetek Díja versenyszámot és sajnálatos módon Hugyecz Mariann lova a versenyszám előtti napon megsérült, emiatt a tartaléklovasnak, ifj. Kövy Andrásnak kellett beugrania a még kevéssé rutinos Heurékával. Mit is jelent ez a második helyezés? Csapatunk részt vehet az október 5–7 között rendezendő barcelonai döntőn Belgium, Írország, Svájc, Franciaország, Hollandia, Anglia, Svédország és Ausztria mellett. Kicsit szerencsétlen a verseny dátuma, hiszen nem sokkal előtte Tryonban, a szeptember 11–23 között megrendezésre kerülő Lovas Világjátékokon a díjugrató világbajnokságon kell bizonyítani ugyanazokkal a lovakkal. Egyetlen más nemzetnek sem kell ezzel a kihívással megküzdenie. A második helyezett magyar csapatot kérdeztük a verseny után.

KRUCSÓ SZABOLCS – CHACCO BLUE II

Krucsó Szabolcs és Chacco Blue II
Fotó: Somogyvári Anett

Egyéniben és csapatban is kitűnően versenyeztél. Mennyire vagy megelégedve az eredményeddel?

A ló és a saját teljesítményemmel is maximálisan elégedett vagyok, a csapatverseny eredményére nem számítottam. Úgy gondoltam, hogy a középmezőnyben fogunk végezni. Az eredmények azt tükrözik, hogy ebben az évben sokkal több nagy pályán tudott hibátlanul teljesíteni, sokkal rutinosabb, sokkal többször fértem bele az alapidőbe, összességében nagyon sokat fejlődött és javult.

Mennyire volt nehéz ez a hazai ötcsillagos verseny?

Szerintem tökéletes volt. Mentem már más ötcsillagos versenyen, teljesen olyan szintű volt. Nekünk előnyt jelentett a hazai pálya, hiszen a lovak ismerték az akadályokat, a helyszínt, a fényviszonyokat. Sok ló megijedt a fényektől, árnyékoktól. Nagyon fehér a homok, a délutáni napfény árnyékai, tükröződései sok lovat megzavartak. A mi lovaink viszont ehhez hozzászoktak már.

Mennyiben befolyásolja ez az eredmény a felkészüléseteket?

Barcelonát keresztbehúzza az előtte levő világbajnokság, mondhatjuk azt, hogy nem is terveztük.

Minden attól függ, hogy tudunk Amerikában teljesíteni, milyen állapotban lesznek a lovak, hiszen Barcelonába így nem egy kipihent, felkészült csapattal tudunk menni, hanem egy kifáradttal, leharcolttal. A lovak a két verseny között haza sem jönnek. Ráadásul szerintem rajtunk kívül senki nem lesz ilyen helyzetben, mindenki más lóval megy a Nemzetek Díja döntőre. Elgondolkodtató, hogy egyáltalán érdemes-e menni.

Hogyan tervezed a téli szezont?

Chacco Blue II elég nagy ló, neki ezek a kis fedelesek nem passzolnak annyira, azt gondolom, hogy a nagy versenyek után kap egy kis pihenőt, vagy megint egy kicsit a spermavételre koncentrálunk, aztán meglátjuk, hogy ha minden jól megy, novemberben, decemberben egykét 3-4 csillagos fedeles versenyre elvinném, például Somorjára. De nagy terveim a télre nincsenek.

SZABÓ GÁBOR – TIMPEX BÖLCSÉSZ

Ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész
Fotó: Somogyvári Anett

Bölcsész nagyon jó formában ugrott, milyennek érezted?

Három fő verseny van számomra idén, a CSIO, a magyar bajnokság, és a világbajnokság. Ezek közül a CSIO volt a legfontosabb, hiszen magyar közönség előtt, magyar pályán bizonyíthattunk.

Nagyon fontos volt, hogy Bölcsészt jó formában fel tudjuk hozni, úgy érzem ez kiválóan sikerült, mert jó kedvvel és jó erőben tudta teljesíteni a pályákat. Úgy érzem, hogy a hullámvölgyek után rendeződött minden.

Nehéz volt az ötcsillagos hazai pálya?

Úgy ítélem meg, hogy Werner Deeg nemzetközi pályaépítő nagyon színvonalas pályával készült, hozta a statisztikai 10%- os hibátlan lovaglást, ami a jó pályákra jellemző. Nehéz, technikás pálya volt az elejétől a végéig. Mindenhol voltak megfelelő nehézségű ugrások, nem mondhatni, hogy az eleje könnyebb volt, a vége nehezebb.

Milyen érzés volt ilyen nagy versenyen indulni hazai közönség előtt?

Nagyon szeretek hazai közönség előtt, főleg nagy versenyen indulni, mert a hazai közönség plusz erőt ad a lónak, lovasnak. Az ember mindig jobban akar teljesíteni és meg akar felelni. Nagyon szeretek Budapesten versenyezni és boldog vagyok, hogy sikerült felújítani ezt a lovardát.

Mennyire vagy elégedett a teljesítményeddel?

Nagyon eredményes hétvégém volt, kiemelhetném az első napi győzelmemet, de talán a legkiemelkedőbb az, hogy csapatban második helyen tudtunk végezni. Az én elvárásaimhoz képest felülmúltuk a teljesítményünket, számomra is meglepetés volt, hogy ennyire top formában volt az egész csapat – annak ellenére, hogy a tartaléklovasunknak kellett helytállni, mert ő is kiemelkedően lovagolt.

Hol tart a felkészülésed a világjátékokra?

A felkészülés része a magyar bajnokság is, ami az utolsó versenyem Bölcsésszel a vb előtt. Folyamatosan tréningben van, minden tervszerűen megy, remélem, hogy Tryonban is jól fog szerepelni.

Mennyire borította fel a terveket a barcelonai döntőbe jutás?

Szerintem senki nem gondolt bele, hogy esélyünk lenne bejutni a döntőbe, annyira ütközik az amerikai versennyel, hogy haza sem tudjuk hozni a két verseny között a lovainkat. Ez nagyon megterhelő a lovaknak, még az embernek is, nem tudom, hogy fogjuk ezt összehangolni, de ezen dolgozik mindenki, hogy oda is a lehető legjobb formában kerüljenek a lovak.

HORVÁTH BALÁZS – ZORDON

Horváth Balázs és Zordon
Fotó: Somogyvári Anett

Zordon nagyon jó formában ugrott a nagy meleg ellenére is a nem egyszerű ötcsillagos pályán. Hogy sikerült a felkészülés, mennyire vagy elégedett a teljesítményével?

Nagyon elégedett vagyok a CSIO5*-on elért eredménnyel és Zordon teljesítményével. Ez nagyon fontos állomás volt számunkra és egyben egy minden kétséget kizáró visszajelzés is arra, hogy

a szezon során jól sikerült vele tréningezni, a sportformát időzíteni, és tudtuk magunkat tartani a szezon eleji tervekhez.

Fokozatos, de elég nagy megterhelést kapott Zordon végig, szinte kizárólag a válogatott versenyeire koncentráltunk vele, ahol igyekszünk mindig a legjavunkat nyújtani. A Nemzetek Díja versenyszám, főleg ilyen lelkes hazai közönség előtt, egy különleges élmény, ahol Zordon és a csapat mindegyik párosa kimagaslóan és várakozáson felül teljesített.

Milyenek voltak a pályák és az ellenfelek, mennyire volt nehéz a mezőny?

A pályák a nemzetközi szintű versenyeknek megfelelő nehézségi szintűek voltak. Werner Deeget már ismerjük itthon, a mezőnynek megfelelő, de technikás pályákat tervezett. Magyarországon ez volt az első ilyen magas rangú verseny, a hazai mezőnynek ez a fajta kihívás nagyon jó lehetőség a fejlődésre. Elismert és világhírű lovasok, színvonalas versenykörülmények, igényes szervezés jellemezte a rendezvényt.

A magyar válogatott a CSIO-n elért második helyezésével bejutott a barcelonai Nemzetek Díja döntőjébe, amely nem sokkal lesz a tryoni világbajnokság után. Hogyan készülsz e két komoly megmérettetésre?

A barcelonai döntőbe jutás új kihívás elé állította a válogatottat és a szakág vezetőségét. A tervek jelenleg újratervezési fázisban vannak. Ilyen hihetetlen lehetőséghez nagyon rég jutottunk, muszáj élnünk vele, de az biztos, hogy a csapattól majdhogynem erőn felüli teljesítményt követel majd a két erőpróba.

IFJ. KÖVY ANDRÁS – HEURÉKA 22

Kövy András és Heuréka 22
Fotó: Somogyvári Anett

Gondolom, nem számítottál arra, hogy be kell ugranod a csapatba, mégis remekül helytálltál. Menyire hatott rád ez a súly nyomasztóan?

Versenyzőként és válogatott kerettagként egyaránt igyekszem a legjobban felkészülni lovammal a versenyekre. A csapattársam, Hugyecz Mariann lovának sérülése természetesen váratlanul ért, és nagyon sajnálom érte. Remélem, mielőbb felépül a lova. Ez sajnos bármikor, bármelyikünkkel előfordulhat.

Ráadásul, ha jól tudom, ez volt Heuréka első ilyen nagy pályája. Hogyan értékeled a teljesítményeteket?

Heurékával a közös munka sok türelmet és kitartást igényel. Nagy ugróképességű ló, de nagyon pörgős, érzékeny, temperamentumos kanca. Időbe telt, mire összeszoktunk.

Nagyon elégedett vagyok a nagydíjban és a Nemzetek Díjában nyújtott teljesítményével. Nem érzem nyomásnak a vele való versenyzést nagypályán, inkább örömmel állunk a kihívások elé.

A csapat kiválóan szerepelt, jó érzés egy ilyen nagyszerű társaság tagjának lenni. Büszke vagyok a magyar válogatott eredményére.

Mi volt a legnehezebben megoldható feladat lovad számára a döntőben?

A pályaépítő a méretek kihasználása mellett a technikás vonalvezetéssel és az ugrások közti távolságokkal is komoly feladat elé állította a versenyzőket. Számunkra a pálya második részében lévő három vágtaugrásos meredek-oxer vonal volt talán a legnehezebb feladat.

Mi lesz a következő nagy megmérettetés számodra? Mariann lovának sérülése miatt maradsz a csapat tagja és te képviseled hazánkat Bacelonában, vagy más tervek vannak?

Számunkra a következő nagy verseny Barcelona lesz, ahol szeretnénk a teljesítményünkkel hozzájárulni a magyar válogatott eredményes szerepléséhez.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.