0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Digitalizáció és klímaváltozás a borászatban a stuttgarti kiállításon

A szőlőtermesztésben és borászatban alkalmazott legkorszerűbb technikai megoldásokat láthatják azok, akik ellátogatnak november 4-6-án Stuttgartba, az Intervitis Interfructa HortiTechnika kiállításra. A technikai kiállítás a szőlőtermesztéstől a bormarketingig öleli föl az ágazat műveleteit, és az utóbbi időben a gyümölcstermesztés, a légyártás, valamint a desztilláció gépeit is fölsorakoztatja.

Kétévente rendezik meg Stuttgartban a nemzetközi kiállítást, ahol több mint 45 ezer négyzetméteren láthatók a nagy gyártók és start-upok erő- és munkagépei, feldolgozóberendezések, borászati eszközök, technológiák és segédanyagok, valamint a szeszipar berendezései.

Mint budapesti sajtóbeszélgetésen a kiállítás kommunikációs vezetője, Wolfram Huonker elmondta,

az idén a fő téma a Duna-menti országok kapcsolata és a klímaváltozás lesz.

Az új tagországokban látványosan fejlődik a borászat, illetve a globális fölmelegedés hatására mind újabb területek válnak alkalmassá a szőlő- és gyümölcstermesztés számára.

Külön pavilonban működés közben tanulmányozhatók a különböző berendezések, várhatóan nagy érdeklődés kíséri majd a drón- és robotbemutatót,

ahol a nehezen megközelíthető területeken előre programozott munkaművelteket végző automaták láthatók. Bemutatnak például metszőrobotot és elektromos lelevelező berendezést. A drónokat a szántóföldi precíziós gazdálkodáshoz hasonlóan távérzékelő szenzorokkal szerelik föl, és az adataik alapján pontosan lehet adagolni a tápanyagokat, a vizet, vagy lokalizálni lehet a károsítókat az ültetvényben.

Németországban különösen nagy figyelem övezi a környezetvédelmet és a fogyasztók a minél kevesebb vegyszerfelhasználás irányába nyomják a termesztőket, így a növényvédőszer-gyártók mellett az Intervitis Interfructa kiállításon hangsúlyosan jelennek meg a biotermesztés eszközei és technológiái is.

A kiállításhoz kapcsolódik a Német Szőlőtermelők Szövetségének 63. Nemzetközi Konferenciája,

ahol három napon át hallhatók az előadások és folynak a megbeszélések a kiállítás fő témáiról. Az első napon a Duna-menti országok miniszterei és ágazati vezetői adnak elő, a második napon a digitalizációról lesz szó. A tanácskozás harmadik napján több szekciót szerveznek: az ökológiai termesztés, a bormarketing, valamint a borturizmus és építészet témakörét járják körül.

Az új stuttgarti vásár közvetlenül elérhető a repülőtérről, ami lehetővé teszi, hogy az üzleti látogatók egy nap alatt meglátogassák a kiállítást, sőt, Wolfram Hounker azt is elárulta, hogy néhány kiállító is naponta hazarepül és vissza. A kiállítást több mint 45 ezer négyzetméteren rendezik meg, két évvel ezelőtt 23 ország 590 kiállítója vett részt rajta. Szakmai látogatók 63 országból érkeztek, számuk megközelítette a 36 ezret.

A rendezvényre buszutat is szervez a Stuttgarti Vásár hazai képviselője, az Interpress Kiállítások Kft.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu