Back to top

Ép testbe ép lelket épít a lovaglás

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és egyszerű instrukciókat ad a lónak: „Állj! „Gyerünk!” A ló végzi az igazi munkát, gondolhatnánk. A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Fontos előnyökkel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi, spirituális szinten.

Fizikai előnyök – Fejleszti és formálja a testet

A lovaglás fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, mivel a ló irányításához szükséges mozdulatok megfelelő testi tudatosságot követelnek meg. Többfélet izmot használ, legfőképpen a hát, a váll, a has és a láb izmait, melyek ezáltal gyorsan fejlődnek, rugalmasabbá válnak. Szükség is van rájuk, mivel ez a sport erős és rugalmas izmokat követel meg, a megfelelő koordináció és stabilitás érdekében. Kezdő lovasok esetében az első időszakban előfordulhat a belső combizom fájdalma, ami izom fejlődésével hamarosan elmúlik.

A lovaglás éppen olyan jól serkenti a belső szervek működését, mint a gyaloglás.

Támogatja az egészséges májműködést és az emésztést. Valamint hasznos fejlesztő tevékenység lehet kerekesszékes emberek számára.

Lovaglás során testünk éppúgy kalóriát éget el, mint bármely sport esetében. Dr. Pamela Peeke tudós "Body-for-LIFE for Women" című könyvében megemlíti, hogy lovaglás közben a test percenként öt kalóriát éget el. Ha pedig emeljük a gyorsaságot és a távolságot, testünk is többet dolgozik, és még több kalóriát éget.

A lovaglás nem életkorfüggő sport. Igen gyakori eset, hogy valaki negyven-ötven évesen kezd lovakkal foglalkozni, hiszen ekkor már elég szabadidővel és anyagi forrással rendelkezik ahhoz, hogy lovas szenvedélyének hódoljon. Megfelelő szakmai instrukciók mellett a negyven éven felüliek is kiváló lovassá, vagy akár fogathajtóvá válhatnak.

Az istálló körüli munka is hasznos lehet az ember egészségére, fizikumára nézve, mivel a lóápolás, almozás ugyanolyan komoly testmozgás, mint maga a lovaglás.

Az istálló takarítása, a nehéz nyergek és egyéb felszerelések emelgetése, a súlyos szénabálák mozgatása remek erősítő gyakorlat lehet – akár a jóga vagy a Pilates.

Mentális előnyök – Folyamatos tanulás

Kezdő lovasként az ember úgy érezheti, már az is nagy kihívást jelent, hogy fennmaradjon a nyeregben és utasításokat adjon a lónak. Ez hamar készséggé válik, azonban a későbbiek folyamán is találkozunk újabb és újabb kihívásokkal. A lovakkal való foglalkozás állandó tanulást jelent, hiszen ahogy egyre jobb lovassá és lótartóvá fejlődünk, úgy szembesülünk mindig új kérdésekkel és problémákkal. Bármely tapasztalt lovas megerősítheti: mindig van mit tanulni!

Kutatások bizonyítják, hogy az élethosszig tartó tanulás nagyban hozzájárul az agy egészség fenntartásához.

Ahogy az izmainknak, úgy az agyunknak is folyamatos tréningre van szüksége ahhoz, hogy sokáig fiatal és működőképes maradjon.

A lovaglás megfelelő edzést biztosít az agynak, mivel folyamatos tanulást igényel. Ezenkívül a lovassport sikerélményt is jelenthet: ha sikerül végrehajtanunk egy bonyolult feladatot, ez jó érzéssel tölt el minket, hiszen azt mutatja: jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Érzelmi, spirituális előnyök – Kapcsolat, összhang, természet

A lovaglás a természettel való közvetlen kapcsolatot, valamint az állat és ember közötti köteléket és együttműködést jelenti sok lovas számára. Ahogy minden sportban, úgy a lovaglásban is akadnak feszült pillanatok egy-egy új kihívás felbukkanásakor, összességében mégis pihentető és megnyugtató kikapcsolódás.

Nagyszerű társas tevékenység, ami összehozza az embereket: a lovaglóórán, lovas játékokban, tereplovagláson olyanokkal tölthetjük szabadidőnket, akik ugyanúgy szeretik a lovakat, mint mi.

Ha valaki egy kis magányra vágyik, a lovaglás erre is alkalmas lehet. Sok lótartó érzi úgy, hogy lova igazi rokon lélek, társ, akivel megvan az az érzelmi összhang, ami az emberi kapcsolatokból gyakran hiányzik. Stresszes élethelyzetben a ló lehet az a társ, aki csendben figyel ránk, nem fondorlatoskodik és nem ítélkezik.

Forrás: 
thesprucepets.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

Lusitanók földje

Portugália egyik legnagyobb kincse a lusitano, vagyis PSL (Puro Sangue Lusitano), mely az ibériai ősi ló közvetlen leszármazottja, és mintegy tizenötezer éves múltra tekint vissza a tenyésztése. DNS vizsgálatok alapján az ibériai ló a legtöbb modern fajta gyökerét adja. Azt mondják, a Kentaurok legendája is a lusitanókhoz köthető, amikor ember és ló eggyé vált.

Közel száz vad brumby halt szomjan

Ausztráliában extrém hőhullámok okoznak problémát mind a vadvilágnak, mint az embereknek. A szárazság és a hőség következtében 90 elpusztult vagy haldokló vadlovat találtak egy kiszáradt vízgyűjtő medrében.

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Két szakágban nyerő - Beszélgetés Koszta Botonddal

Koszta Botond az első olyan lovas a Talent Program eddigi történetében, aki egyszerre két szakágban is felvételt nyert az októberi vizsgán. A fiatal tehetségre már tavaly is felfigyelt az edzői kar, de akkor egy sajnálatos sérülés miatt nem tudta teljesíteni az egész szezont, ezért nem is záróvizsgázhatott. Idén újra nekifutott a felvételinek, amelyet két lóval teljesített két szakágban.

Regionális díjugrató kvalifikációs verseny Budapesten

Budapest rendezheti a 2020-as tokiói nyári olimpia egyik regionális díjugrató kvalifikációs versenyét.

A lovagoltatástól a marhatenyésztésig: egy családi gazdaság sikertörténete

Lovak, mangalicák, szarvasmarhák, mezőgazdaság, vendéglátás és idegenforgalom. Röviden így foglalható össze a Zala-völgyi Kustányban fekvő egykori Batthyány-birtok, ma zalaszentlászló-szentmihálypusztai gazdaság tevékenysége.

Esni tudni kell: testtudatosság a lovaglásban és a hétköznapokban

Lovas berkekben közismert mondás, hogy „csak az nem esik le, aki fel se ül a lóra”. Egy-két szerencsés kivételtől eltekintve az én lovas ismerősi körömben is jellemzően olyan lovasok vannak, akik már estek lóról – többnyire nem is egyszer.