Back to top

Ép testbe ép lelket épít a lovaglás

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és egyszerű instrukciókat ad a lónak: „Állj! „Gyerünk!” A ló végzi az igazi munkát, gondolhatnánk. A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Fontos előnyökkel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi, spirituális szinten.

Fizikai előnyök – Fejleszti és formálja a testet

A lovaglás fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, mivel a ló irányításához szükséges mozdulatok megfelelő testi tudatosságot követelnek meg. Többfélet izmot használ, legfőképpen a hát, a váll, a has és a láb izmait, melyek ezáltal gyorsan fejlődnek, rugalmasabbá válnak. Szükség is van rájuk, mivel ez a sport erős és rugalmas izmokat követel meg, a megfelelő koordináció és stabilitás érdekében. Kezdő lovasok esetében az első időszakban előfordulhat a belső combizom fájdalma, ami izom fejlődésével hamarosan elmúlik.

A lovaglás éppen olyan jól serkenti a belső szervek működését, mint a gyaloglás.

Támogatja az egészséges májműködést és az emésztést. Valamint hasznos fejlesztő tevékenység lehet kerekesszékes emberek számára.

Lovaglás során testünk éppúgy kalóriát éget el, mint bármely sport esetében. Dr. Pamela Peeke tudós "Body-for-LIFE for Women" című könyvében megemlíti, hogy lovaglás közben a test percenként öt kalóriát éget el. Ha pedig emeljük a gyorsaságot és a távolságot, testünk is többet dolgozik, és még több kalóriát éget.

A lovaglás nem életkorfüggő sport. Igen gyakori eset, hogy valaki negyven-ötven évesen kezd lovakkal foglalkozni, hiszen ekkor már elég szabadidővel és anyagi forrással rendelkezik ahhoz, hogy lovas szenvedélyének hódoljon. Megfelelő szakmai instrukciók mellett a negyven éven felüliek is kiváló lovassá, vagy akár fogathajtóvá válhatnak.

Az istálló körüli munka is hasznos lehet az ember egészségére, fizikumára nézve, mivel a lóápolás, almozás ugyanolyan komoly testmozgás, mint maga a lovaglás.

Az istálló takarítása, a nehéz nyergek és egyéb felszerelések emelgetése, a súlyos szénabálák mozgatása remek erősítő gyakorlat lehet – akár a jóga vagy a Pilates.

Mentális előnyök – Folyamatos tanulás

Kezdő lovasként az ember úgy érezheti, már az is nagy kihívást jelent, hogy fennmaradjon a nyeregben és utasításokat adjon a lónak. Ez hamar készséggé válik, azonban a későbbiek folyamán is találkozunk újabb és újabb kihívásokkal. A lovakkal való foglalkozás állandó tanulást jelent, hiszen ahogy egyre jobb lovassá és lótartóvá fejlődünk, úgy szembesülünk mindig új kérdésekkel és problémákkal. Bármely tapasztalt lovas megerősítheti: mindig van mit tanulni!

Kutatások bizonyítják, hogy az élethosszig tartó tanulás nagyban hozzájárul az agy egészség fenntartásához.

Ahogy az izmainknak, úgy az agyunknak is folyamatos tréningre van szüksége ahhoz, hogy sokáig fiatal és működőképes maradjon.

A lovaglás megfelelő edzést biztosít az agynak, mivel folyamatos tanulást igényel. Ezenkívül a lovassport sikerélményt is jelenthet: ha sikerül végrehajtanunk egy bonyolult feladatot, ez jó érzéssel tölt el minket, hiszen azt mutatja: jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Érzelmi, spirituális előnyök – Kapcsolat, összhang, természet

A lovaglás a természettel való közvetlen kapcsolatot, valamint az állat és ember közötti köteléket és együttműködést jelenti sok lovas számára. Ahogy minden sportban, úgy a lovaglásban is akadnak feszült pillanatok egy-egy új kihívás felbukkanásakor, összességében mégis pihentető és megnyugtató kikapcsolódás.

Nagyszerű társas tevékenység, ami összehozza az embereket: a lovaglóórán, lovas játékokban, tereplovagláson olyanokkal tölthetjük szabadidőnket, akik ugyanúgy szeretik a lovakat, mint mi.

Ha valaki egy kis magányra vágyik, a lovaglás erre is alkalmas lehet. Sok lótartó érzi úgy, hogy lova igazi rokon lélek, társ, akivel megvan az az érzelmi összhang, ami az emberi kapcsolatokból gyakran hiányzik. Stresszes élethelyzetben a ló lehet az a társ, aki csendben figyel ránk, nem fondorlatoskodik és nem ítélkezik.

Forrás: 
thesprucepets.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Nagy tervek – szép kiilátások

Sikeres budapesti ötcsillagos CSIO, helytállás Tryonban és a barcelonai kvalifikáció – melynek gyakorlati megvalósulása ugyan füstbe ment terv lett –, ezek a felnőtt magyar díjugratóválogatott-keret mérföldkövei a 2018-as évben. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Németh Istvánt, hogyan értékeli a szerepléseket és ezek fényében, hogy alakulnak a jövő évi célok.

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.

Magyar díjugrató az ötkarikás játékokon

Minden idők legjobb eredményét érték el a magyar fiatalok az ifjúsági olimpián. Összesen 24 érmet szereztek, ebből 12 arany, 7 ezüst és bronz lett a végeredménye a Buenos Airesben rendezett világversenynek. A magyar díjugratósport történetében először jutott egy hazai versenyző az ifjúsági olimpiára. Jármy Vince, az európai csapat tagjaként második helyen végzett a csapatbajnokságban.

Lassan fellélegezhetnek a lótulajdonosok

A nyár és az ősz folyamán – Magyarország mellett – az Európai Unió több tagállama is jelentette a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánkban is kimutatta a fertőzést, amely ez idáig 91 állattartó telepet érintett.

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a hatáskörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Állatorvoslás és vállalkozás

Az állatorvosi pályán is mind nagyobb szükség van a szaktudás mellett üzletviteli ismeretekre. E felismerés jegyében rendezte meg december 17-én a 12. Praxismenedzsment konferenciát az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE).

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.