Back to top

Ép testbe ép lelket épít a lovaglás

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és egyszerű instrukciókat ad a lónak: „Állj! „Gyerünk!” A ló végzi az igazi munkát, gondolhatnánk. A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Fontos előnyökkel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi, spirituális szinten.

Fizikai előnyök – Fejleszti és formálja a testet

A lovaglás fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, mivel a ló irányításához szükséges mozdulatok megfelelő testi tudatosságot követelnek meg. Többfélet izmot használ, legfőképpen a hát, a váll, a has és a láb izmait, melyek ezáltal gyorsan fejlődnek, rugalmasabbá válnak. Szükség is van rájuk, mivel ez a sport erős és rugalmas izmokat követel meg, a megfelelő koordináció és stabilitás érdekében. Kezdő lovasok esetében az első időszakban előfordulhat a belső combizom fájdalma, ami izom fejlődésével hamarosan elmúlik.

A lovaglás éppen olyan jól serkenti a belső szervek működését, mint a gyaloglás.

Támogatja az egészséges májműködést és az emésztést. Valamint hasznos fejlesztő tevékenység lehet kerekesszékes emberek számára.

Lovaglás során testünk éppúgy kalóriát éget el, mint bármely sport esetében. Dr. Pamela Peeke tudós "Body-for-LIFE for Women" című könyvében megemlíti, hogy lovaglás közben a test percenként öt kalóriát éget el. Ha pedig emeljük a gyorsaságot és a távolságot, testünk is többet dolgozik, és még több kalóriát éget.

A lovaglás nem életkorfüggő sport. Igen gyakori eset, hogy valaki negyven-ötven évesen kezd lovakkal foglalkozni, hiszen ekkor már elég szabadidővel és anyagi forrással rendelkezik ahhoz, hogy lovas szenvedélyének hódoljon. Megfelelő szakmai instrukciók mellett a negyven éven felüliek is kiváló lovassá, vagy akár fogathajtóvá válhatnak.

Az istálló körüli munka is hasznos lehet az ember egészségére, fizikumára nézve, mivel a lóápolás, almozás ugyanolyan komoly testmozgás, mint maga a lovaglás.

Az istálló takarítása, a nehéz nyergek és egyéb felszerelések emelgetése, a súlyos szénabálák mozgatása remek erősítő gyakorlat lehet – akár a jóga vagy a Pilates.

Mentális előnyök – Folyamatos tanulás

Kezdő lovasként az ember úgy érezheti, már az is nagy kihívást jelent, hogy fennmaradjon a nyeregben és utasításokat adjon a lónak. Ez hamar készséggé válik, azonban a későbbiek folyamán is találkozunk újabb és újabb kihívásokkal. A lovakkal való foglalkozás állandó tanulást jelent, hiszen ahogy egyre jobb lovassá és lótartóvá fejlődünk, úgy szembesülünk mindig új kérdésekkel és problémákkal. Bármely tapasztalt lovas megerősítheti: mindig van mit tanulni!

Kutatások bizonyítják, hogy az élethosszig tartó tanulás nagyban hozzájárul az agy egészség fenntartásához.

Ahogy az izmainknak, úgy az agyunknak is folyamatos tréningre van szüksége ahhoz, hogy sokáig fiatal és működőképes maradjon.

A lovaglás megfelelő edzést biztosít az agynak, mivel folyamatos tanulást igényel. Ezenkívül a lovassport sikerélményt is jelenthet: ha sikerül végrehajtanunk egy bonyolult feladatot, ez jó érzéssel tölt el minket, hiszen azt mutatja: jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Érzelmi, spirituális előnyök – Kapcsolat, összhang, természet

A lovaglás a természettel való közvetlen kapcsolatot, valamint az állat és ember közötti köteléket és együttműködést jelenti sok lovas számára. Ahogy minden sportban, úgy a lovaglásban is akadnak feszült pillanatok egy-egy új kihívás felbukkanásakor, összességében mégis pihentető és megnyugtató kikapcsolódás.

Nagyszerű társas tevékenység, ami összehozza az embereket: a lovaglóórán, lovas játékokban, tereplovagláson olyanokkal tölthetjük szabadidőnket, akik ugyanúgy szeretik a lovakat, mint mi.

Ha valaki egy kis magányra vágyik, a lovaglás erre is alkalmas lehet. Sok lótartó érzi úgy, hogy lova igazi rokon lélek, társ, akivel megvan az az érzelmi összhang, ami az emberi kapcsolatokból gyakran hiányzik. Stresszes élethelyzetben a ló lehet az a társ, aki csendben figyel ránk, nem fondorlatoskodik és nem ítélkezik.

Forrás: 
thesprucepets.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.

"Viharos" lovaglás közben is balesetmentesen

Szemerkélő esőben kilovagolni sokak számára kellemes elfoglaltság. Amikor azonban viharba fordul az idő, óvatosnak kell lennünk. A vihar hirtelen is lecsaphat, akár tereplovaglás közben, akár egy lovas rendezvényen. Ilyenkor lovunk viselkedése idegessé, dühössé, válhat, ezért nagyon fontos tudnunk, mi a teendő ebben az esetben. A következőkben elárulunk néhány hasznos tippet.

Váratlan siker

Az idei CSIO-t a felújított Nemzeti Lovardában rendezték meg, a magyar díjugratás történetében első alkalommal, ötcsillagos nemzetközi szinten. A hatalmas hőség ellenére telt ház volt. Hazánkat az FEI jelölte ki a közel 500 ezer euró összdíjazású, ötcsillagos CSIO megrendezésére, amely egyben utolsó állomása is a Nemzetek Díja sorozatnak a barcelonai döntő előtt.