0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ép testbe ép lelket épít a lovaglás

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és egyszerű instrukciókat ad a lónak: „Állj! „Gyerünk!” A ló végzi az igazi munkát, gondolhatnánk. A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Fontos előnyökkel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi, spirituális szinten.

Fizikai előnyök – Fejleszti és formálja a testet

A lovaglás fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, mivel a ló irányításához szükséges mozdulatok megfelelő testi tudatosságot követelnek meg. Többfélet izmot használ, legfőképpen a hát, a váll, a has és a láb izmait, melyek ezáltal gyorsan fejlődnek, rugalmasabbá válnak. Szükség is van rájuk, mivel ez a sport erős és rugalmas izmokat követel meg, a megfelelő koordináció és stabilitás érdekében. Kezdő lovasok esetében az első időszakban előfordulhat a belső combizom fájdalma, ami izom fejlődésével hamarosan elmúlik.

A lovaglás éppen olyan jól serkenti a belső szervek működését, mint a gyaloglás.

Támogatja az egészséges májműködést és az emésztést. Valamint hasznos fejlesztő tevékenység lehet kerekesszékes emberek számára.

Lovaglás során testünk éppúgy kalóriát éget el, mint bármely sport esetében. Dr. Pamela Peeke tudós „Body-for-LIFE for Women” című könyvében megemlíti, hogy lovaglás közben a test percenként öt kalóriát éget el. Ha pedig emeljük a gyorsaságot és a távolságot, testünk is többet dolgozik, és még több kalóriát éget.

A lovaglás nem életkorfüggő sport. Igen gyakori eset, hogy valaki negyven-ötven évesen kezd lovakkal foglalkozni, hiszen ekkor már elég szabadidővel és anyagi forrással rendelkezik ahhoz, hogy lovas szenvedélyének hódoljon. Megfelelő szakmai instrukciók mellett a negyven éven felüliek is kiváló lovassá, vagy akár fogathajtóvá válhatnak.

Az istálló körüli munka is hasznos lehet az ember egészségére, fizikumára nézve, mivel a lóápolás, almozás ugyanolyan komoly testmozgás, mint maga a lovaglás.

Az istálló takarítása, a nehéz nyergek és egyéb felszerelések emelgetése, a súlyos szénabálák mozgatása remek erősítő gyakorlat lehet – akár a jóga vagy a Pilates.

Mentális előnyök – Folyamatos tanulás

Kezdő lovasként az ember úgy érezheti, már az is nagy kihívást jelent, hogy fennmaradjon a nyeregben és utasításokat adjon a lónak. Ez hamar készséggé válik, azonban a későbbiek folyamán is találkozunk újabb és újabb kihívásokkal. A lovakkal való foglalkozás állandó tanulást jelent, hiszen ahogy egyre jobb lovassá és lótartóvá fejlődünk, úgy szembesülünk mindig új kérdésekkel és problémákkal. Bármely tapasztalt lovas megerősítheti: mindig van mit tanulni!

Kutatások bizonyítják, hogy az élethosszig tartó tanulás nagyban hozzájárul az agy egészség fenntartásához.

Ahogy az izmainknak, úgy az agyunknak is folyamatos tréningre van szüksége ahhoz, hogy sokáig fiatal és működőképes maradjon.

A lovaglás megfelelő edzést biztosít az agynak, mivel folyamatos tanulást igényel. Ezenkívül a lovassport sikerélményt is jelenthet: ha sikerül végrehajtanunk egy bonyolult feladatot, ez jó érzéssel tölt el minket, hiszen azt mutatja: jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Érzelmi, spirituális előnyök – Kapcsolat, összhang, természet

A lovaglás a természettel való közvetlen kapcsolatot, valamint az állat és ember közötti köteléket és együttműködést jelenti sok lovas számára. Ahogy minden sportban, úgy a lovaglásban is akadnak feszült pillanatok egy-egy új kihívás felbukkanásakor, összességében mégis pihentető és megnyugtató kikapcsolódás.

Nagyszerű társas tevékenység, ami összehozza az embereket: a lovaglóórán, lovas játékokban, tereplovagláson olyanokkal tölthetjük szabadidőnket, akik ugyanúgy szeretik a lovakat, mint mi.

Ha valaki egy kis magányra vágyik, a lovaglás erre is alkalmas lehet. Sok lótartó érzi úgy, hogy lova igazi rokon lélek, társ, akivel megvan az az érzelmi összhang, ami az emberi kapcsolatokból gyakran hiányzik. Stresszes élethelyzetben a ló lehet az a társ, aki csendben figyel ránk, nem fondorlatoskodik és nem ítélkezik.

Forrás: thesprucepets.com