0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Üvegház a sivatagban?

Szaúd-Arábia agrárminisztériuma holland kutatókat és cégeket bízott meg, hogy dolgozzák ki, miként lehetne az erre totálisan alkalmatlannak tűnő klímán mégis növényházi zöldségeket termeszteni és ezzel az ország importfüggőségét csökkenteni.

Ahogy a hollandiai Wageningen Egyetem lapjában olvasható, ahhoz azért még sok kell, hogy érdemi mennyiségeket termeszthessenek, a takarékos öntözésre viszont sikerült olyan jó megoldást találni, hogy nem kevesebb mint 95%-kal csökkent az egységnyi terméshozamhoz felhasznált víz mennyisége.

A high-tech üvegház Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban áll, az agrárminisztérium által üzemeltetett új kutatóközpontban, és egy holland cég építette. Jelenleg termesztési kísérletek zajlanak benne, helyi kutatók és egy vállalkozás közreműködésével – nyilatkozta a Wageningen World lapnak az egyetem kutatója, Jouke Campen.

A víz elég komoly probléma az ottani termesztőknek, mivel egyre mélyebbre kell fúrni érte, ráadásul nemcsak rátalálni nehéz, de a minősége is egyre romlik.

A forró klíma ellenére azonban Szaúd-Arábiában mégis szeretnének paradicsomot és más növényházi zöldséget termeszteni, hogy kevésbé legyenek kiszolgáltatva az importnak.

Az országban a szimpla, vízzel és ventilátorokkal hűtött fóliasátrak számítanak standard növényháznak, ezzel szemben a holland high-tech modell hűtéséhez nem kell víz. A levegő páratartalmát nyerik ki, és azzal öntöznek,

így egy kiló paradicsom megtermesztéséhez a 116 helyett mindössze 5 liter öntözővíz szükséges.

Igaz, hogy elektromos áramból harmincszor annyit fogyaszt a rendszer, mint a klasszikus fóliasátrak, az áramár azonban sokkal kisebb gond, mint a víz, ráadásul napelemeket is lehet telepíteni – fejtette ki a holland szakember. A terméshozam pedig több mint kétszerese a fóliasátrakban megszokottnak.

Egyelőre azonban valószínűleg csak jól csengő kirakatberuházás és nem valós zöldségbeszerzési forrás a sivatagi üvegháztechnika, mivel rendkívül drága az építése, és a dolgozóknak is sok gyakorlásra van még szükségük. Idővel azonban biztosan lejjebb mennek a költségek.

Lényegesen valószerűbb megoldást nyújthat a kisebb helyi cégeknek a holland szakemberek által a helyi viszonyokra tervezett másik, kicsit alacsonyabb technológiai színvonalú üvegház. Igaz, hogy annak a hűtéséhez szükség van vízre, de 30-40 százalékkal kevesebbre, mint a standard fóliasátraknál.

Ugyanakkor 50%-kal több paradicsomot tudnak benne szedni, mint a klasszikus sátrakban, vagyis egységnyi termésre lényegesen kevesebb vízfelhasználás jut itt is.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu