0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Baranyában rengeteg kukorica termett

Javában zajlik a mostanra beérő termények őszi aratása. Napraforgóval már alig találkozni a földeken, a betakarítással legfeljebb a hétvégi rossz időjárás miatt megcsúszó gazdák bajlódnak még az átnedvesedett talajon. A kukorica majdnem fele és a szója negyede is a raktárakban van már.

A Baranyában 17.300 hektáron vetett napraforgó betakarítása lassan, várhatóan egy-két napon belül véget ér. A 3,1 tonnás hektáronkénti termésátlagú növény ára jelenleg 95 ezer és 110 ezer forint között mozog tonnánként fajtától függően. A napraforgó az idén kicsit gyengébben termett, 5 mázsányi a csökkenés, és elsősorban a hűvös tavasznak köszönhető. A napraforgó virágzásakor hiába volt vízzel telített a föld, a meleg igényű növény megsínylette az alacsony hőmérsékletet. Ennek ellenére mindenki többet várt ettől a növénytől, de csalatkozniuk kellett a vágási eredmények láttán.

Az 57 ezer hektáron vetett kukorica nagyjából 40 százalékát aratták le, a termésátlaga pedig 8,5–9 tonna körül alakul, és az idő haladtával ez várhatóan tovább növekszik majd, bár már most is jóval az országos átlag felett teljesít Baranya – mondta Rittlinger József, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevében nyilatkozott a bama.hu-nak. Sőt még azt is megkockáztatta, hogy

első-második helyen végez majd a megye, az előző évhez képest ugyanis már most bő egy tonnával magasabbak a terméseredmények.

Ez azért is örömteli, mert búzából már sikerült megcsípni a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokát. A tengeri tonnánkénti ára 45–47 ezer forint, de ez sok tényezőtől függ. A paritási költségek mindig nagy súllyal esnek a latba, hogy hol van, mekkora mennyiség van együtt, honnan kell elszállítani, milyen messze van a Dunától.

Szóját 17.900 hektáron vetettek tavaly, a termésátlag 3,8 tonna az első adatok szerint, de a végleges számokra még várni kell, minthogy a megye 20-25 százalékával készültek el a gazdák. Eddig közepesnek mutatkozik az év, de minőségi gondok nincsenek itt sem. A szójához legolcsóbban 92 ezer forintért lehet hozzájutni tonnánként, a legmagasabb ár 98 ezer forint környékén van.

Ahogy a vége felé halad az aratás, úgy fordul a gazdák figyelme a vetés felé, folyamatosan készülnek a nagy őszi rohamra.

Ami növényt át szeretnének rakni, például árpát vagy búzát a kukorica esetleg napraforgó helyére, azt készítik elő inkább, és utána folytatják az aratást. A kukorica betakarításának üteme ezáltal kicsit lelassul.

Örülnének, ha kitartana a jó idő

Aki épp nem arat, a talaj-előkészítéssel van elfoglalva, az árpa, a búza és a repce vetése is folyamatban van.

A múlt pénteki nagy eső előtt földbe került repce nagy valószínűséggel károsodott, mert vagy nagyon leverte, vagy pedig kimosta a nagy mennyiségű csapadék.

Vethetik újra. De a nagy többség szerencsére csak most készülődik, elsősorban a búza és az árpa vetésére. Egyébként jól jön néha egy kis eső, mert megakasztja ugyan egy napra a munkát, de utána könnyebb a talajt előkészíteni. Mindenesetre a gazdák számára egészséges mennyiség megáll 10-15 milliméternél. Ha október 20. környékéig kitartana ez a napos, jónak mondható idő, akkor mindenki kényelmesen el tudná vetni a jövő évi termésnek valót.

Forrás: bama.hu