0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Magyar Kézműves Remek díjjal jutalmazták a legkiválóbb termékek alkotóit

A budapesti EuroSkills-en ismerték el a minőségi, nemzeti kultúrát őrző, hagyományos értékeket képviselő termékek készítőit a Magyar Kézműves Remek díjjal, amely Parragh László szerint napjainkban különösen fontos szerepet képvisel. "Európa olyan értékválsággal küzd, amelyre korábban nem gondoltunk" - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ünnepélyes díjátadón.

Az EuroSkills tízéves fennállása óta a szakmák ünnepévé vált, mindezt pedig különösen jól példázza a versenysorozat idei, budapesti állomása. A program főszereplői, a 35 szakmában indult 525 fiatal európai versenyző – a jövő szakemberei – mellett ugyanis tapasztalt mesteremberek is megmutatkozhatnak ez alkalomból. Az EuroSkills Budapest 2018 nyitónapján adta át ugyanis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Magyar Kézműves Remek díjakat: a pályázatra rekordnak számító 123 pályamunka érkezett be, amelyek közül 47 esetben döntött a szakmai zsűri a cím odaítéléséről.

A kézműves szakma kitüntetett képviselői egyebek közt lehetőséget kapnak arra, hogy használhassák a Magyar Kézműves Remek logót, mindezen felül pedig marketing- és megjelenési lehetőséghez is hozzájutnak. Utóbbi kapcsán a szakmák Európa-bajnokságának tartott háromnapos rendezvény kiváló terepet biztosít, hiszen annak ideje alatt a mesterek jeles alkotásait is láthatják a látogatók, méghozzá az MKIK által szervezett kiállításon, a Hungexpo Budapesti Vásárközpont B-pavilonjában.

Nem véletlen, hogy Parragh László, az MIKIK elnöke az ünnepélyes díjátadón a hagyományos értékeket képviselő kézműves termékek népszerűsítésének fontosságát hangsúlyozta.

Mint mondta, Európa jelenleg olyan értékválsággal küzd, amelyre a díj 2002-es megalapításakor senki nem számított. „Ezek a termékek egyfajta kapaszkodók a múltba, melyek egyúttal a jövőnket is biztosítják” – emelte ki beszédében Parragh László.

A díjátadón felszólalt György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára is. „2018-ban olyan új fejezetet nyitottunk a magyar gazdaságpolitikának, amelynek fő célja az életminőség javítása, eszközül használva ehhez a gazdasági növekedést”. Az államtitkár szavai szerint a kormány olyan környezetet kíván teremteni, amelyben növekedni tud a magyar hozzáadott érték, ehhez pedig fontos, hogy a kreatív ötletekből – köztük a Magyar Kézműves Remekekből – innovatív vállalkozások sarjadjanak. György László elmondta, az MKIK-val vállvetve dolgoznak ennek elérése érdekében, s példaként említette egyebek mellett az Ipar 4.0 elnevezésű programjukat is.

„A következő hónapok feladata, hogy megtaláljuk és felkaroljuk azokat a Magyar Kézműves Remekeket, amelyek az egyedi igények kiszolgálásán túl a világpiacokig is eljuthatnak”

– tette hozzá az államtitkár beszéde végén.

Erre több terméknek is esélye van, annál is inkább, mivel a díjátadón elhangzott: néhány mestermű olyan nagyszerű kivitelben készült, ami az elvárt magas minőséget is meghaladta.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság