0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nagy István: meg kell őrizni a sokszínű agrártermelési szerkezetet

A szövetkezésben van a mezőgazdaság jövője, az együttműködés ugyanis nagyban segíthet a gazdáknak a versenyképes termelés megvalósításában – mondta el Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető ezen felül az innovációt és a fiatalítást nevezte kiemelt célnak.

Trendforduló következhet be a következő két évben a magyar mezőgazdaságban azzal, hogy a korábbi években megkezdett hatékonyságnövelő beruházások, fejlesztések termőre fordulnak. A sokszínű termelési szerkezet a garancia arra, hogy képesek legyünk megfelelni a globális kihívásoknak – jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön a Csongrád megyei Fábiánsebestyénben.

A Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. fennállásának hatvanadik évfordulóján rendezett ünnepségen és konferencián a tárcavezető kifejtette: a precíziós megoldások, az innovatív eszközök használata nélkül nem lehet versenyképes a jövő mezőgazdasága. Az új technológiák alkalmazása azonban nem elég, a megoldás a termelők együttműködésében keresendő.

„Legyünk őszinték, a gazdák félnek ettől, ódzkodnak a szövetkezéstől” – fogalmazott a miniszter, aki szerint az együttműködésben rejlő lehetőségekre szüksége van az ágazatnak.

A kis- és közepes vállalkozások képesek a tartós gazdasági növekedés alapjait megteremteni – közölte a miniszter, hangsúlyozva, az agrártárca mindent megtesz annak érdekében, hogy ezek a cégek terveik megvalósításához megkapják a szakmai segítséget, biztosítva legyen a megfelelő jogszabályi háttér és anyagi támogatás.

Fontos az is, hogy a gazdák kezében közös feldolgozókapacitás is legyen a jövőben. Másik kulcsfontosságú kérdésnek a generációváltás problematikáját nevezte, mint elmondta, minél több fiatalt kell meggyőzni arról, hogy a mezőgazdaságban van keresnivalójuk.

Az eseményen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is felszólalt, aki a Kinizsi 2000 Zrt.-t mintaként állította a többi gazdálkodó elé. Mint elmondta, a térségben betöltött szerepe, technológiai színvonala, növénytermesztési, állattenyésztési tevékenysége példa lehet a mezőgazdaság minden szereplőjének. A szövetkezés fontosságát Jakab István is kiemelte: nincs más út, mint „szelíd erőszakkal rábírni az ágazatot az összefogásra”.

Farkas Sándor államtitkár, a Kinizsi 2000 igazgatóságának elnöke az eseményen elmondta: folyamatosan fejlesztenek a jobb eredmények elérése érdekében, és büszke arra, hogy az innovatív példák jelentős részét már megvalósították, vagy elkezdték a beruházásokat.

Ő maga 1974-ben gyakornokként került az időközben más szövetkezetek csatlakozásával kibővült vállalkozáshoz, 1992-ben a szövetkezet elnökévé választották. A cég 1999-ben alakult részvénytársasággá.

Farkas Sándor a cég pályáját bemutatva elmondta, hogy a hetvenes évek közepén öntözésfejlesztési program valósult meg mintegy ezer hektáron.

Az intenzív öntözéses gazdálkodás ma is meghatározó a vállalkozás számára. A cég 1400 hektár öntözhető területen gazdálkodik, ezt pályázati forrásból tovább bővítenék.

Az állattenyésztésben a tejelőtehenészet jelentősége a legnagyobb, emellett mintegy háromszáz húsmarhát is nevelnek – tudatta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/MTI