Back to top

Aratják a kukoricát, de a logisztika kérdéses Békésben

A napraforgó területének 90, a kukorica 45 százalékán végeztek az aratással a Békés megyei gazdák. A tengerinél előfordulnak tárolási gondok, ennek egyik oka, hogy kevés a fuvarozási kapacitás. A repcénél a termelők már a 25 ezer hektáros tervezett terület 90 százalékán vetettek. Az őszi árpa és a búza vetése még az elején tart.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke elmondta, napraforgót több mint 75 ezer hektárról takarítanak be a gazdák, és ez 68 ezer hektáron már megtörtént. Az átlaghozam 2,9 tonna/hektár, az átvételi ár ugyanakkor alacsony. A kereskedők 82 ezer forintot fizetnek tonnánként, legalább 90 ezer forintra lenne szükség, hogy némi haszon is keletkezzen a termelőknél.

Kukoricát közel 85 ezer hektáron vetettek a megyében, és a termés 45 százalékban került le eddig a táblákról.

A megyei betakarítási koordinációs bizottság hétfőnként ülést tart, és a legutóbbin Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, a kukoricánál a termésátlag nagyon jónak mondható. Egyes területeken a 10 tonna/hektárt is meghaladja, példaként Medgyesegyháza környékét említette. A megyei átlag ezáltal 8 tonna/hektárra emelkedett a kezdeti gyengébb hozamok után. A mezőgazdasági szövetség titkára kitért arra, napraforgónál a termésátlagban vegyes a kép, a megye északi területein 2,6-2,7 tonna/hektár, míg a déli területeken 3 tonna/hektár feletti a hozam. Barabás Béla szólt arról is, tárolási gondok vannak a kukoricánál, illetve a fuvarozási kapacitás kevés. Kozsuch Kornél, a bizottság elnöke hozzátette, feldolgozási problémák is adódnak.

A beol.hu kérdésére Kozsuch Kornél elmondta, a napraforgó kiszállítása az elsődleges oka annak, hogy fellépnek, felléphetnek a kukoricánál tárolási nehézségek.

Fotó: Szőcs Attila

– Valóban igaz az is, hogy nincs elegendő szállítói kapacitás – ecsetelte a bizottság elnöke. – Emellett a vízi fuvarozás is akadozik a Duna alacsony vízszintje miatt. Vannak magtárak, ahol még a búza is ott van, mert a gazdák a magasabb felvásárlási árban bíznak. Így van ez a kukoricánál is, hiszen a jelenlegi, tonnánkénti 41-42 ezer forint nem fedezi a költségeket, csak kiemelkedő hozamok esetén.

A burgonyát megyénkben teljes egészében betakarították, a termésátlag 20 tonna/hektár. Egykoron nagy cukorrépa-termelőnek számított a megye, volt hova eladni, elég, ha a mezőhegyesi vagy a sarkadi cukorgyárat említjük. Most mindössze 401 hektáron termeltek cukorrépát, a betakarítás 10 százaknál tart, 35 tonna az átlaghozam hektáronként. A szójánál is folytatódtak a betakarítási munkálatok, a területek 10 százalékáról került le a termés, az átlaghozam 2 tonna/hektár.

Az őszi árpánál még csak kevés helyen, például Szeghalom környékén került a földbe a mag, a megyében öt százalék a bevetett területek aránya. Őszi búzánál a hibridet már elkezdték vetni, három százalékon állnak a munkálatok. Őszi árpából 22 ezer, őszi búzából 98 ezer hektár a vetési szándék Békésben.

A sárfelhordás veszélyekkel jár

Gulyás László alezredes a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság részéről az elmúlt betakarítási koordinációs üléseken felhívta a figyelmet a sárfelhordás veszélyeire. Hangsúlyozta, a rendőrség kéri, hogy a gazdák lehetőség szerint mindig tájékozódjanak az időjárás-előrejelzés alapján, hogy milyen idő várható. Ennek megfelelően készüljenek fel a sárfelhordásból adódó munkálatokra.

A baleset-megelőzés is nagyon fontos. Indulás előtt fel kell mérni a jármű műszaki állapotát, világítását, az irányjelzőket. Lényeges az is, hogy legyenek hosszúsági és szélességi jelzések is az adott járművön. Ilyenkor, az ősz előre haladtával már hamarabb sötétedik. Az alezredes elmondta, hogy jó lenne, ha a mezőgazdasági gépjárművel a gazdák sötétedésre visszaérnének a telephelyre. Mivel ez a gyakorlatban nem mindig megoldható részükről, legyenek megfelelően kivilágítva, elkerülve ezzel a többi közlekedő jármű veszélyeztetését. Fontos, hogy a vontatmány is legyen kivilágítva, ne csak a vontató.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.

Gabonatermesztők: az aszály miatt jelentős lehet a terméskiesés

Gyengült az aszály miatt az őszi vetések minősége, akár 2-3 millió tonnás is lehet a terméskiesés - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az MTI érdeklődésére.

A kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba

Az aszály miatt a kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke

A tavalyinál nagyobb lehet az idei orosz gabonatermés

Tavalyhoz képest az idén nagyobb gabonaterméssel számol az orosz mezőgazdasági minisztérium.