Back to top

Aratják a kukoricát, de a logisztika kérdéses Békésben

A napraforgó területének 90, a kukorica 45 százalékán végeztek az aratással a Békés megyei gazdák. A tengerinél előfordulnak tárolási gondok, ennek egyik oka, hogy kevés a fuvarozási kapacitás. A repcénél a termelők már a 25 ezer hektáros tervezett terület 90 százalékán vetettek. Az őszi árpa és a búza vetése még az elején tart.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke elmondta, napraforgót több mint 75 ezer hektárról takarítanak be a gazdák, és ez 68 ezer hektáron már megtörtént. Az átlaghozam 2,9 tonna/hektár, az átvételi ár ugyanakkor alacsony. A kereskedők 82 ezer forintot fizetnek tonnánként, legalább 90 ezer forintra lenne szükség, hogy némi haszon is keletkezzen a termelőknél.

Kukoricát közel 85 ezer hektáron vetettek a megyében, és a termés 45 százalékban került le eddig a táblákról.

A megyei betakarítási koordinációs bizottság hétfőnként ülést tart, és a legutóbbin Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, a kukoricánál a termésátlag nagyon jónak mondható. Egyes területeken a 10 tonna/hektárt is meghaladja, példaként Medgyesegyháza környékét említette. A megyei átlag ezáltal 8 tonna/hektárra emelkedett a kezdeti gyengébb hozamok után. A mezőgazdasági szövetség titkára kitért arra, napraforgónál a termésátlagban vegyes a kép, a megye északi területein 2,6-2,7 tonna/hektár, míg a déli területeken 3 tonna/hektár feletti a hozam. Barabás Béla szólt arról is, tárolási gondok vannak a kukoricánál, illetve a fuvarozási kapacitás kevés. Kozsuch Kornél, a bizottság elnöke hozzátette, feldolgozási problémák is adódnak.

A beol.hu kérdésére Kozsuch Kornél elmondta, a napraforgó kiszállítása az elsődleges oka annak, hogy fellépnek, felléphetnek a kukoricánál tárolási nehézségek.

Fotó: Szőcs Attila

– Valóban igaz az is, hogy nincs elegendő szállítói kapacitás – ecsetelte a bizottság elnöke. – Emellett a vízi fuvarozás is akadozik a Duna alacsony vízszintje miatt. Vannak magtárak, ahol még a búza is ott van, mert a gazdák a magasabb felvásárlási árban bíznak. Így van ez a kukoricánál is, hiszen a jelenlegi, tonnánkénti 41-42 ezer forint nem fedezi a költségeket, csak kiemelkedő hozamok esetén.

A burgonyát megyénkben teljes egészében betakarították, a termésátlag 20 tonna/hektár. Egykoron nagy cukorrépa-termelőnek számított a megye, volt hova eladni, elég, ha a mezőhegyesi vagy a sarkadi cukorgyárat említjük. Most mindössze 401 hektáron termeltek cukorrépát, a betakarítás 10 százaknál tart, 35 tonna az átlaghozam hektáronként. A szójánál is folytatódtak a betakarítási munkálatok, a területek 10 százalékáról került le a termés, az átlaghozam 2 tonna/hektár.

Az őszi árpánál még csak kevés helyen, például Szeghalom környékén került a földbe a mag, a megyében öt százalék a bevetett területek aránya. Őszi búzánál a hibridet már elkezdték vetni, három százalékon állnak a munkálatok. Őszi árpából 22 ezer, őszi búzából 98 ezer hektár a vetési szándék Békésben.

A sárfelhordás veszélyekkel jár

Gulyás László alezredes a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság részéről az elmúlt betakarítási koordinációs üléseken felhívta a figyelmet a sárfelhordás veszélyeire. Hangsúlyozta, a rendőrség kéri, hogy a gazdák lehetőség szerint mindig tájékozódjanak az időjárás-előrejelzés alapján, hogy milyen idő várható. Ennek megfelelően készüljenek fel a sárfelhordásból adódó munkálatokra.

A baleset-megelőzés is nagyon fontos. Indulás előtt fel kell mérni a jármű műszaki állapotát, világítását, az irányjelzőket. Lényeges az is, hogy legyenek hosszúsági és szélességi jelzések is az adott járművön. Ilyenkor, az ősz előre haladtával már hamarabb sötétedik. Az alezredes elmondta, hogy jó lenne, ha a mezőgazdasági gépjárművel a gazdák sötétedésre visszaérnének a telephelyre. Mivel ez a gyakorlatban nem mindig megoldható részükről, legyenek megfelelően kivilágítva, elkerülve ezzel a többi közlekedő jármű veszélyeztetését. Fontos, hogy a vontatmány is legyen kivilágítva, ne csak a vontató.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Szezonális vendégmunkások: kik dolgoznak a német földeken?

Évente 300 ezer, főként lengyel és román mezőgazdasági vendégmunkás érkezik Németországba, hogy – olykor embert próbáló feltételek között – részt vegyen a spárga vagy az eper és más zöldség- és gyümölcsfélék betakarításában.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.

Átadták az ország egyetlen búzakeményítő üzemét Visontán

Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzemét avatták hétfőn Visontán. Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, 33 milliárd forintból megvalósult gyár a beszállítókkal együtt mintegy 700 embernek ad munkát a térségben.

Itt az újabb lisztdrágulás

Legutóbb no­vember tájékán emelték áraikat a malmok, akkor 7-8 százalékos áremelést sikerült keresztülvinniük – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Drágulnak az élelmiszerek

A tejtermékek, a növényi olajok és a cukor hajtotta az áremelkedést januárban a globális piacokon, míg a búza és a kukorica esetében csendes hónap volt a legutóbbi. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete szerint ugyanakkor az átlagárak 1,8 százalékkal nőttek.

Idén csökken az orosz részesedés a globális búzapiacon

Oroszország részesedése a globális búzapiacon 19 százalékra csökken a június végéig tartó folyó mezőgazdasági évben az egy évvel korábbi 23 százalékról.

Ez a négy növény lepi el a világot

Világszerte csökken a nagyüzemek által termesztett növények száma, ezért mind egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termesztés. Mára ott tartunk, hogy az agrárterületek felén négy növény osztozik.