Back to top

Az állattartásban is hódít a digitalizáció

Nem csak a növénytermesztésben, hanem az állattenyésztésben is hódítanak a precíziós technológiák, amelyek alkalmazása nélkül nagyon gyorsan versenyhátrányba kerülhetnek a tenyésztők és az állattartók – hangzott el Kaposváron a Smartfarm konferencián.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) tematikájához igazodva az állattenyésztésben alkalmazható precíziós megoldásokról és digitalizációs lehetőségekről szólt a Kaposváron megrendezett Smartfarm konferencia. Jóllehet a precíziós mezőgazdasággal kapcsolatban sokan a növénytermesztésre asszociálnak, ma már egyértelmű, hogy gyökeresen új megoldások vannak a tenyésztésben, állattartásban illetve -gyógyászatban is.

Az esemény megnyitójában Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára kijelentette:

szétszakadni látszik a termelők mezőnye az új technológiák adaptálását tekintve.

Ez ellen mindent meg kell tenni, a cél az, hogy lehetőleg minél szélesebb réteget tudjanak bevonni az új eszközök, megoldások használatába, hiszen „aki kimarad, lemarad”. A politikus hangsúlyozta: az adatok megszerzése kulcsfontosságú, de azok birtoklása önmagában nem érték, hiszen megfelelően fel is kell tudni használni azokat.

A rendezvényen a legkülönfélébb témákban hangzottak el előadások, így volt szó a robotfejéses szarvasmarha-tartásról, a sertéstenyésztésben használatos precíziós megoldásokról és a jövőbeni lehetőségekről, valamint több tenyésztéses, valamint a takarmányozási témában elhangzott prezentációt hallgathattak meg az érdeklődők.

MMG - Hogyan lehet precízióssá tenni az állattartást?

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is – ezt világította meg több felszólaló is a PREGA második napján a plenáris előadásokon.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.