Back to top

Újra Kaposváron az állattenyésztési szakma

Az elmúlt évtizedek fejlődése, a nagyban átalakult ágazat állt a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén elhangzott beszédek fókuszában. A tizenkettedik alkalommal megrendezett szakmai eseményhez idén nyolc konferencia kapcsolódik.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) összehozza mindazokat, akik az állattenyésztésben tevékenykednek, legyenek akár tenyésztők, a kapcsolódó iparágak képviselői, vagy állattartók – mondta el a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Kaposváron Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: a KÁN ezért nem csupán az állattenyésztés ünnepe, hanem fontos szakmai esemény is.

Fotó: Csatlós Norbert
Az állattenyésztés hatalmas átalakuláson, látványos fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben, amelynek befogadásához nagyfokú nyitottság kell.

A világnak ráadásul egyre több fehérje, egyre több hús kell, az is látszik azonban, hogy ennek kiszolgálására sokan jelentkeznek – mondta el az államtitkár. A piacokért folytatott egyre keményebb versenyben egy erős árverseny is zajlik, ráadásul az európai környezetvédelmi és állatjóléti előírások szigorúbbak, mint a világ bármely táján. Ezen kihívások közepette kell versenyben maradnia a magyar állattartóknak.

Európa legtöbb országában legalább két hagyományos ünnepe van az állattenyésztésnek, az egyik Szent György napja, a kihajtás ideje, a másik pedig a gazdasági év zárását, a számvetést jelentő Szent Mihály napja. Ez utóbbihoz kapcsolódik az immáron tizenkettedik alkalommal megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénye – mondta el a megnyitón Tossenberger János. A Kaposvári Egyetem dékánja. Hozzátette: a hagyományok őrzése, a múlt ismerete akkor is fontos, hogy közben látjuk, hogy körülöttünk a világ hiperszonikus sebességgel száguld és változik.

Ezzel a változással lépést tart a mezőgazdaság is, hiszen robotfejéssel, digitális technológiákkal és drónokkal folyik ma már a művelés.

Az idei KÁN alkalmával a legkülönfélébb konferenciákon tárgyalhatják meg az ágazat képviselői például a sertés- juh- vagy szarvasmarhatartás különféle problémáit, és azok lehetséges megoldásait – mondta el a dékán. Az idei rendezvényhez kapcsolódó nyolc szakmai események sorában

a legmodernebb technológiákat bemutató Smartfarm konferencia is helyet kapott.

A klímaváltozás okozta nehézségekre, és az ehhez kapcsolódó megoldások fontosságára hívta fel a figyelmet az eseményen Szita Károly. Kaposvár polgármestere hozzátette: a világban hiánycikknek számít a víz, a termőföld, amelynek Magyarország bővében van. Ez ki kell használni arra, hogy a klímaváltozás csapásaival megküzdjünk.

Az ország állattenyésztési kiállításai, ahogy a Kaposvári Állattenyésztési Napok is igazi ünnepet jelentenek az állattenyésztőknek, akik ilyenkor látni szeretnék a genetikai előrehaladást, és megerősítik közösségüket is – fejtette ki Mihók Sándor. A Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) társelnöke szerint azonban

az is fontos, hogy a látogatók, a nagyközönség is bepillantást nyerhessen ebbe az egyre összetettebb világba, és felkeltsék a téma iránt a fiatalok érdeklődését is.

További fotók a megnyitóról ide kattintva érhetők el.

Videó a megnyitóról:

MMG - Összefoglaló a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok megnyitójáról

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több kis- és mikro-vállalkozás juthat hitelhez

Az Agrárminisztérium hatékonyságnövelésre és a beruházások ösztönzésére irányuló törekvéseit segíti az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) között két évvel ezelőtt létrejött COSME viszontgarancia megállapodás.

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Napirenden a cukorágazat nehéz helyzete az uniós agrárminiszterek tanácsülésén

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

A gemenci sztárpár

Televíziók, hírportálok, újságok – köztük lapunk is – foglalkoznak hónapról hónapra Tóbiás és Sára magánéletével. Talán nincs is az országban olyan médiafogyasztó, aki ne hallott volna a híres gemenci feketególyapár életének egy-egy szívmelengető vagy éppen fájdalmas eseményéről.

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánítására emlékeztek

79 éve, 1939. október 10-én nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

A legszebb konyhakertek közül is a legszebbek

Hétfőn kiosztották az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő országos díjait. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született.