Back to top

Újra Kaposváron az állattenyésztési szakma

Az elmúlt évtizedek fejlődése, a nagyban átalakult ágazat állt a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén elhangzott beszédek fókuszában. A tizenkettedik alkalommal megrendezett szakmai eseményhez idén nyolc konferencia kapcsolódik.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) összehozza mindazokat, akik az állattenyésztésben tevékenykednek, legyenek akár tenyésztők, a kapcsolódó iparágak képviselői, vagy állattartók – mondta el a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Kaposváron Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: a KÁN ezért nem csupán az állattenyésztés ünnepe, hanem fontos szakmai esemény is.

Fotó: Csatlós Norbert
Az állattenyésztés hatalmas átalakuláson, látványos fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben, amelynek befogadásához nagyfokú nyitottság kell.

A világnak ráadásul egyre több fehérje, egyre több hús kell, az is látszik azonban, hogy ennek kiszolgálására sokan jelentkeznek – mondta el az államtitkár. A piacokért folytatott egyre keményebb versenyben egy erős árverseny is zajlik, ráadásul az európai környezetvédelmi és állatjóléti előírások szigorúbbak, mint a világ bármely táján. Ezen kihívások közepette kell versenyben maradnia a magyar állattartóknak.

Európa legtöbb országában legalább két hagyományos ünnepe van az állattenyésztésnek, az egyik Szent György napja, a kihajtás ideje, a másik pedig a gazdasági év zárását, a számvetést jelentő Szent Mihály napja. Ez utóbbihoz kapcsolódik az immáron tizenkettedik alkalommal megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénye – mondta el a megnyitón Tossenberger János. A Kaposvári Egyetem dékánja. Hozzátette: a hagyományok őrzése, a múlt ismerete akkor is fontos, hogy közben látjuk, hogy körülöttünk a világ hiperszonikus sebességgel száguld és változik.

Ezzel a változással lépést tart a mezőgazdaság is, hiszen robotfejéssel, digitális technológiákkal és drónokkal folyik ma már a művelés.

Az idei KÁN alkalmával a legkülönfélébb konferenciákon tárgyalhatják meg az ágazat képviselői például a sertés- juh- vagy szarvasmarhatartás különféle problémáit, és azok lehetséges megoldásait – mondta el a dékán. Az idei rendezvényhez kapcsolódó nyolc szakmai események sorában

a legmodernebb technológiákat bemutató Smartfarm konferencia is helyet kapott.

A klímaváltozás okozta nehézségekre, és az ehhez kapcsolódó megoldások fontosságára hívta fel a figyelmet az eseményen Szita Károly. Kaposvár polgármestere hozzátette: a világban hiánycikknek számít a víz, a termőföld, amelynek Magyarország bővében van. Ez ki kell használni arra, hogy a klímaváltozás csapásaival megküzdjünk.

Az ország állattenyésztési kiállításai, ahogy a Kaposvári Állattenyésztési Napok is igazi ünnepet jelentenek az állattenyésztőknek, akik ilyenkor látni szeretnék a genetikai előrehaladást, és megerősítik közösségüket is – fejtette ki Mihók Sándor. A Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) társelnöke szerint azonban

az is fontos, hogy a látogatók, a nagyközönség is bepillantást nyerhessen ebbe az egyre összetettebb világba, és felkeltsék a téma iránt a fiatalok érdeklődését is.

További fotók a megnyitóról ide kattintva érhetők el.

Videó a megnyitóról:

MMG - Összefoglaló a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok megnyitójáról

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon

Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.

Felmentették Bitay Márton államtitkárt

Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.