0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újra Kaposváron az állattenyésztési szakma

Az elmúlt évtizedek fejlődése, a nagyban átalakult ágazat állt a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén elhangzott beszédek fókuszában. A tizenkettedik alkalommal megrendezett szakmai eseményhez idén nyolc konferencia kapcsolódik.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) összehozza mindazokat, akik az állattenyésztésben tevékenykednek, legyenek akár tenyésztők, a kapcsolódó iparágak képviselői, vagy állattartók – mondta el a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Kaposváron Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: a KÁN ezért nem csupán az állattenyésztés ünnepe, hanem fontos szakmai esemény is.

Az állattenyésztés hatalmas átalakuláson, látványos fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben, amelynek befogadásához nagyfokú nyitottság kell.

A világnak ráadásul egyre több fehérje, egyre több hús kell, az is látszik azonban, hogy ennek kiszolgálására sokan jelentkeznek – mondta el az államtitkár. A piacokért folytatott egyre keményebb versenyben egy erős árverseny is zajlik, ráadásul az európai környezetvédelmi és állatjóléti előírások szigorúbbak, mint a világ bármely táján. Ezen kihívások közepette kell versenyben maradnia a magyar állattartóknak.

Európa legtöbb országában legalább két hagyományos ünnepe van az állattenyésztésnek, az egyik Szent György napja, a kihajtás ideje, a másik pedig a gazdasági év zárását, a számvetést jelentő Szent Mihály napja. Ez utóbbihoz kapcsolódik az immáron tizenkettedik alkalommal megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénye – mondta el a megnyitón Tossenberger János. A Kaposvári Egyetem dékánja. Hozzátette: a hagyományok őrzése, a múlt ismerete akkor is fontos, hogy közben látjuk, hogy körülöttünk a világ hiperszonikus sebességgel száguld és változik.

Ezzel a változással lépést tart a mezőgazdaság is, hiszen robotfejéssel, digitális technológiákkal és drónokkal folyik ma már a művelés.

Az idei KÁN alkalmával a legkülönfélébb konferenciákon tárgyalhatják meg az ágazat képviselői például a sertés- juh- vagy szarvasmarhatartás különféle problémáit, és azok lehetséges megoldásait – mondta el a dékán. Az idei rendezvényhez kapcsolódó nyolc szakmai események sorában

a legmodernebb technológiákat bemutató Smartfarm konferencia is helyet kapott.

A klímaváltozás okozta nehézségekre, és az ehhez kapcsolódó megoldások fontosságára hívta fel a figyelmet az eseményen Szita Károly. Kaposvár polgármestere hozzátette: a világban hiánycikknek számít a víz, a termőföld, amelynek Magyarország bővében van. Ez ki kell használni arra, hogy a klímaváltozás csapásaival megküzdjünk.

Az ország állattenyésztési kiállításai, ahogy a Kaposvári Állattenyésztési Napok is igazi ünnepet jelentenek az állattenyésztőknek, akik ilyenkor látni szeretnék a genetikai előrehaladást, és megerősítik közösségüket is – fejtette ki Mihók Sándor. A Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) társelnöke szerint azonban

az is fontos, hogy a látogatók, a nagyközönség is bepillantást nyerhessen ebbe az egyre összetettebb világba, és felkeltsék a téma iránt a fiatalok érdeklődését is.

További fotók a megnyitóról ide kattintva érhetők el.

Videó a megnyitóról:

youtube://v/8t7hZDIC6vk

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu