0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bajnokavatás a KÁN-on – ők idén a legrátermettebb agrárhallgatók

Véget ért az idei Országos Gazdászverseny: az agrárhallgatók az elméleti részt követően látványos gyakorlati feladatokban küzdöttek meg egymással, melyek után kiderült: a legjobbnak járó serleg Hódmezővásárhelyre került.

Zárófordulójához érkezett a X. Országos Gazdászverseny: a tavaszi, hódmezővásárhelyi fordulót követően ezúttal a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napokon (KÁN) küzdöttek meg egymással az ország legrátermettebb agrárhallgatói, akik a házigazda egyetem mellett Debrecenből, Gödöllőről, Szegedről, Mosonmagyaróvárról, illetve Keszthelyről érkeztek. Jól bevált recept szerint a versengés a délelőtti, elméleti feladattal kezdődött, amely egy száz kérdésből álló teszt kitöltését foglalta magában. Mint azt a szervezőktől megtudtuk, az állattenyésztés, a növénytermesztés és a géptan mellett a biotechnológia, az állatvédelem és az etológia témakörével is szembe találták magukat a fiatalok.

A verseny legizgalmasabb és leglátványosabb része ezt követően kezdődött: a hallgatók a kiállítás Fedeles Lovardájának közönsége előtt mérték össze tudásukat, méghozzá hét számban.

A modern mezőgazdasági eszközök felismerése egyfajta bemelegítőgyakorlatot jelentett, ami után a versenyzők egyebek közt üszők felvezetésében, egy ló küllemének „elemzésében”, nyulak ivarának meghatározásában, illetve traktorral való bálaszállításban s szlalomozásban kellett a legjobbjukat nyújtaniuk.

Mindemellett a minél kreatívabb megmetszésre váró Leyland ciprusok, valamint a vért tartalmazó tojások kiválogatása – tojáslámpázása – is kellő izgalmat nyújtott a fiataloknak.

A szervezők elmondása szerint a versenyszámok kiötlésekor úgy a szakmaiság, mint ahogy a könnyed szórakozás egyaránt elsődleges szempont volt. A csapatok lelkesen teljesítették a többórás versenyt, s mivel tagjaik sok esetben a mezőgazdaság különböző tudományágát tanulják, remekül kiegészítették egymást. Éppen ezért a hallgatók komoly feladat elé állították a szakmai zsűrit, amelynek tagjai közt szerepelt Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója, illetve Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke is. Hogy végül a „versenybizottság” kit hozott ki a Kaposvári forduló, illetve az összetett verseny győzteseként, az a KÁN fogadásával egybekötött ünnepélyes díjkiosztón derült ki.

„Nemcsak a versenyzők, hanem a rendezvény kiállítói, a megjelent szakemberek s összességében az egész ágazat győztese az Országos Gazdászversenynek”

– fogalmazott Jakab István, a zsűri elnöke. Az Országgyűlés elnöke szerint ugyanis azok a fiatalok, akik úgy tudnak küzdeni, ahogy azt az egyes számokban tették, végzett szakemberként ugyanígy állnak majd hozzá a munkájukhoz is. Kiváló mintapéldái ennek a kaposvári forduló győztesének, a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar 2-es csapatának tagjai (Molnár Péter, Tóth Eszter, Ungvári Norbert), illetve az összetettben legjobbnak bizonyult csapat.

A két forduló alapján a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karának 1-es számú csapata lett a nyertes, így övék lett a fődíj is: egy utazás a hannoveri EuroTier2018 mezőgazdasági kiállításra.

„Nagyon várjuk már, mivel Európa egyik legfontosabb agrárrendezvényéről van szó” – mondta a háromtagú csapat egyik tagja, Pap László. Herczeg Evelyn szerint a kaposvári forduló elméleti feladatai kemény diónak bizonyultak, a gyakorlati rész szakmaisága viszont feküdt számukra. Ezt erősítette meg Balogh Csaba is, aki traktorvezetésben és üszőfelvezetésben is remekül teljesített.

További fotók a versenyről és a díjátadóról elérhetőek itt.

youtube://v/ORb37rDkBls

youtube://v/XSbpkM2thsQ

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu