0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bagolygyerekekről, kertekről és könyvkötésről – könyvtári napok a Mezőgazdasági Könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok keretében színes programokkal vár minden érdeklődőt a budapesti Mezőgazdasági Könyvtár október 2–5-ig. Kiderül egyebek között, hogy mi a hasonlóság a bagolyfiókák és az embergyerekek között, rengeteg szó esik a közösségi kertekről, és – ha már könyvtárban vagyunk – mindenki készíthet magának papírt és kipróbálhatja a könyvkötés tudományát.

Családbarát könyvtár címet visel a háromnapos rendezvénysorozat első napja, október 2-a. Ennek szellemében 17 órakor

„Madarak és emberek: Bagolyfiókák és embergyerekek hasonlatosságai”

címen tart előadást dr. Székely Sándor etológus, illetve pszichológus lánya. Egymás tevékenységét érdeklődéssel kísérve arra figyeltek fel, hogy számos hasonlóság mutatkozik a fiókák és a kisgyermekek kezdeti viselkedésfejlődésében. Ezeket az analógiákat videofelvételekkel alátámasztva, egy mindenki számára érdekes egyórás előadásban gyűjtötték össze. Az előadáshoz kvízjáték is kapcsolódik, értékes nyeremények várják a résztvevőket.

Október 3-át, szerdát a közösségi kerteknek szentelték a szervezők, cél a különböző témakörökben felgyűlt tapasztalatok átadása, egyesítése. A 10.30–14.00 óráig tartó program résztvevői Gódorné Hasenauer Zita kertészmérnök, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium parképítés szakmai tanára; dr. Gutermuth Ádám növényorvos, okl. kertészmérnök, faápoló-favizsgáló szakmérnök, Kerékgyártó Judit, az Óbudai Platán Könyvtár és az Ezüsthegy Gyerekkönyvtár könyvtárosa, Pauliczky Nóra pedagógus, környezetgazdálkodási agrármérnök, az Iskolakertekért Alapítvány munkatársa, valamint Rosta Gábor, a Városi Kertek Egyesület elnöke és Szarvas József színész, a Tündérkertek szóvivője. Szó lesz a közösségi kertekről, a Tündérkert-mozgalomról, iskolakertekről és a könyvtári kertekről is. Megosztja tapasztalatait a fadoktor, és bemutatják a könyvtár kert témájú gyűjteményrészét.

Október 4-én, csütörtökön 17.00 órakor kezdődik a könyvtári könyvműhely Vincze Petronella papír- és bőrműves okl. restaurátor vezetéséve. Az érdeklődők megismerkedhetnek a papírkészítés és könyvkötés eszközeivel, fortélyaival, illetve maguk is kipróbálhatják a papírmerítést és készíthetnek ajándékba naplót, emlékkönyvet. (A könyvkészítéshez regisztrálni kell a mezogazdasagi.konyvtar@mmgm.hu email címen.)

Október 5-én, pénteken 11.00 órakor terménykirakó flash-mobra várnak mindenkit a szervezők a Mezőgazdasági Könyvárral határos Vérmezőre; a villámcsődület résztvevői termésekből raknak majd útbaigazító jelet, hogy mindenki lássa: minden út a könyvtárba vezet! A héten kedvezményes beiratkozásra is lehetőséget biztosít a könyvtár.

A programokon a részvétel ingyenes.

Helyszín: MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, Budapest I. kerület Attila út 93.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/mezogazdasagikonyvtar.hu