0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A burgonya vékony héja

Az idei extrém időjárás a hazai burgonyatermesztőket is megizzasztotta. Szárazság itt, túl sok csapadék ott, az ország különböző részein eltérő viszonyokhoz nehéz volt alkalmazkodni. Mindez azon a Berzencén megtartott Burgonyás Napon hangzott el, melyet nagy érdeklődés mellett a Solánum Kft. szervez már évek óta.

„Az elmúlt évben rendkívüli aszály jellemezte az időjárást, így a tavalyi rekord terméssel ellentétben jóval szerényebbek a kilátások”- kezdte előadását Kecskés Gábor. A Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke elmondta, az alacsony hozamokhoz viszont jóval magasabb árak párosulnak. A betárolt burgonyák mennyisége és minősége egyenlőre még nem látszik pontosan, ám néhány hét múlva már kézzelfogható eredményekre számíthatunk.

A gyenge termésátlagok magasabb árakat hoznak magukkal. Viszont a minőség sem kifogástalan, torz, babás gumók jellemzik a termést, az extrém időjárás miatt új betegségek jelentek meg, vagy az eddig komoly problémát nem okozók megerősödtek.

Az unió öt legnagyobb burgonyatermelője adja az európai termés mintegy felét. Ők is a tavalyitól jóval kevesebb termésre számítanak, ám az elmúlt nyolc évben ennél volt már gyengébb eredményük is. Nehéz ma még megjósolni a piac alakulását, egyenlőre mindeni kivár.

Bár még csak a betakarítás elején állunk, a termelői árak 28 eurocent körül alakulnak. „A nyugati gazdák most megtapasztalhatják, milyen körülmények között dolgoznak a magyar termelők”- magyarázta a szakember. Idén a betakarítógépek sok röggel szedik fel a burgonyát, ami töri, sérti a gumókat, ezáltal rontja a minőséget.

A tőlünk nyugatabbra dolgozó gazdák zömmel szerződéses termelést folytatnak. Az e feletti mennyiségért már most versengenek a feldolgozók, a kereskedők. Egy biztos, az ipari burgonya nem fogja nyomni a frisspiacot. Ugyanakkor az elmúlt évi alacsony árak miatt sok gazda hitelt volt kénytelen felvenni, talán ez korlátozni fogja az árak elszabadulását.

Ausztriában mind az ipari, mind az étkezési burgonyából a tavalyinál nagyobb mennyiséget várnak. Szomszédainknál is komoly problémát jelent a drótféreg, főleg annak tükrében, hogy a hatóanyag kivonásoknak köszönhetően kevés eszköz áll rendelkezésre a védekezésben.

Az ipari burgonyák iránt egyre nagyobb kereslet tapasztalható. Köszönhető ez annak, hogy a háziasszonyok készen szeretnék megkapni a krumplit, ráadásul ezt a tendenciát a streetfood terjedése is erősíti. Nyugaton évente négy százalékkal csökken a frisspiac, s az elkövetkező években hazánkban is erre számíthatunk.

A hazai helyzetképet elemezve a szakember elmondta, a hosszan elhúzódó tavaszi hideg késleltette az ültetéseket. Ezt száraz, meleg periódus követte, majd június elején szokatlan hűvös és felhőszakadásokkal tarkított időjárást érhettünk meg. Ebben a helyzetben különösen felértékelődött a minőségi szaporítóanyag, miközben új kórokozók és károsítók jelentettek újabb fejtörést. A stolbur betegség egyes régiókban akár ötven százalékos terméskiesést is okozott. A nyári burgonya ára magasabb volt, ám a mennyiség elmaradt a várttól.

A hazai statisztikák 23-24 tonnás átlagterméssel számolnak, ami nem fedi a valóságot. Sajnos reális adatszolgáltatás híján csak bemondásra lehet megmondani, mennyi is a hazai burgonyatermesztés volumene.

Az import tételek megjelenése kevésbé aktív, mint a korábbi években, így a jó minőségű, betárolt burgonya értékesítése nem okozhat gondot a magyar gazdáknak. Ugyan már érkezett lengyel áru hazánkba kilónként 90 forintos áron, de nem tömegesen. „Ettől alacsonyabb árra nem kell számítanunk”- nyugtázta Kecskés Gábor hozzátéve, a hatóságok fokozott tevékenységének köszönhetően fehéredik a piac.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu