0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Finom fogásokkal irányították a figyelmet a vadgazdálkodás fontosságára a KÁN-on

Az évek alatt egyszerű pörköltfőző versenyből nőtték ki magukat a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok, amelyek különböző programokkal törekszenek arra, hogy közelebb hozzák a témához a kiállítás látogatóit – a kicsiktől a nagyokig.

Nagy volt a nyüzsgés a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) bejárata melletti területen a kiállítás második napján: a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok Kaposvári Vadfőző Bajnokságát tartották itt ugyanis ekkor. Miközben a megmérettetésen részt vevő csapatok az ételek készítésével foglalatoskodtak, Nagy Jánossal, a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának igazgatójával s egyben a program egyik szervezőjével beszélgettünk.

„A vadgazdálkodás megítélése korábban és most is megosztja társadalmat, éppen ezért minden alkalmat meg kell ragadni, hogy válaszokat adhassunk a témával kapcsolatban felmerülő kérdésekre”

– kezdett bele Nagy János. Mint mondta, a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napokat ismeretterjesztő, a kiállítást színesítő programként szervezték meg, méghozzá minden korosztály számára kínálva valami érdekességet. „A kicsiknek egy ügyességi feladatokból álló területet hoztunk létre, ahol dárdát hajíthattak, akadályokon ugrálhattak s lenghettek felettük” – folytatta a Vadgazdálkodási Tájközpont igazgatója, majd rámutatott a mellettünk sorakozó trófeákra. Elmondása szerint a vendégeik által zsákmányolt, tizenhárom szarvasbika, illetve hat dámszarvas trófeáját állították ki ez alkalomból. Nem messze innen sürögtek-forogtak a főzőverseny résztvevői, akik Nagy János szavai szerint a magyar gasztronómiában méltatlanul háttérbe szorult vadhúsból készített fogásaikkal igyekeztek megfogni a gyomruknál a zsűrit. A mezőnyt többségükben helyi médiumok csapatai és egyetemi csoportok alkották, akiknek az idén öt kiló vaddisznó apróhús felhasználásával kellett főzniük. Mint később kiderült, a meghatározott alapanyagok nem szabtak gátat a versenyzők fantáziájának: a húst nyársra húzva, kolbászként, illetve raguként, vagy éppen pástétomként is felhasználták a csapatok. Mint az a későbbi eredményhirdetésen elhangzott, a kezdeményezés évekkel ezelőtt egy egyszerű vadpörköltfőző versenyként indult, mára pedig a KÁN Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napjává nőtte ki magát.

Borbás Marcsi zsűrielnök a „kóstolóbizottság” véleményét összefoglalva elmondta, az elkészült ételek remekül sikerültek, így hosszú beszélgetés döntött a végső sorrendről. „Az első helyezett, a Moonshirt Holding csapatának szabadtűz mellett, vászonfazékban elkészített levese olyan lett, amilyen az a nagykönyvben meg van írva.”

A Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napokról további fotókat a galériánkban talál, ide kattintva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu