0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nem jön a várva-várt eső

Bár a még kint lévő kukorica betakarításához a száraz idő optimális, a fejlődésben lévő repcének és az őszi búza vetés előtti talajelőkészítéséhez nagy szükség lenne minimum 20-30 mm csapadékra. Márpedig a középtávú előrejelzések szerint október közepéig ekkora mennyiség még közel sem valószínű, ez pedig már komolyabb gondokat okozhat.

A szombaton érkezett újabb hideg léghullám hatására vasárnap és hétfő reggelre visszatértek a gyenge fagyok, melyek múlt hét közepén már beköszöntek, bár inkább csak a fagyzugos területeken, a szélvédett völgyek alján, és a környezetüknél kissé mélyebben fekvő száraz, homokos talajú vidékeken fordultak elő. Ezek jóval az átlagos időpontot megelőző értékek, ugyanis az első őszi fagyok október közepén (északon kissé hamarabb, délen később) szoktak bekövetkezni.

A szombati hidegfront csapadékot alig hozott, legutóbb múlt hét elején esett.

Az utóbbi napokban számottevő mennyiséget okozó csapadékhullám délnyugaton és északkeleten fordult elő, így a talaj fölső rétegének nedvességtartalma ezeken a területeken a legmagasabb. A szeptember havi csapadékösszeg a Dunántúlon jóval az átlag fölött (bár az még döntően a hónap legelején fordult elő), keleten jóval az alatt alakult, így a mélyebb talajrétegek nedvességtartalma főleg az ország keleti felén nagyon alacsony, 150 mm körüli csapadékmennyiség hiány gyűlt már össze a fölső 1 m-es talajrétegben.

A kikelt és jellemzően 4-6 leveles fenológiai fázisban lévő repce fejlődéséhez a Dunántúlon elegendő nedvesség áll rendelkezésre a talajban, a múlt hét eleji eső északkeleten is sokat segített, de ahol nem esett, ott nagy területen hiányos a kelés, vontatott a növényfejlődés a szárazság miatt. Zajlik az őszi búza vetéséhez a talajelőkészítés, helyenként már a vetés is megkezdődött. A kukorica betakarítása a végéhez közelít, ennek a munkafolyamatnak kedvező a száraz időjárás.

Milyen idő lesz a héten?

Az előttünk álló héten bár több gyenge front is átvonul térségünk fölött, nagyobb mennyiségű csapadék nem valószínű. A heti összcsapadék jellemzően 5 mm alatt marad, inkább csak a délnyugati országrészben lehet ettől kevéssel több. Kedden egy gyenge hidegfront érkezik sokfelé kisebb esővel, záporral, de a front nagyobb változást nem hoz.

A leghidegebbnek a péntekre virradó éjszaka ígérkezik, akkor ismét előfordulhatnak helyenként gyenge fagyok.

A maximumok eleinte kissé az átlag alatt (13-19 fok), majd a hét vége felé már inkább a fölött (19-24 fok) alakulnak majd. Időnként megerősödő szél kedden és szerdán (ÉNY, majd NY irányból), valamint szombaton (DK) várható, a többi napon legfeljebb napközben élénkül meg. A változó felhőzet mellett egyik napon több, a másikon kevesebb napsütés valószínű.

Forrás: OMSZ