0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nőtt az ASP-vel fertőzött terület, de könnyebb a vaddisznószállítás

Megjelent az Országos Főállatorvos 3/2018-as határozata az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében. Az új határozat kiadását az ASP járványügyi helyzetének változása, mindenekelőtt a romániai helyzet drasztikus romlása, a magyar határhoz közeli kitörések és a vaddisznó esetek jelentős száma tette szükségessé.

Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjére kiterjedő dokumentumban elsősorban – a legfrissebb kockázatbecslési eredmények alapján – az érintett területek kockázati besorolása módosult. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fertőzött terület nőtt három szomszédos, a román határ közelében elhelyezkedő vadászatra jogosult területével.

Heves megyében pedig, a megyehatárhoz közel eső esetek miatt, a fertőzött terület növelése vált szükségessé, így több Nógrád megyei vadgazdálkodási egység is e kategóriába került.

Újdonság, hogy az élő vaddisznószállítás problémáinak enyhítése érdekében lehetővé vált a közepes kockázatú területen található engedélyezett vadaskertekből és vadfarmokból az élő vaddisznók elszállítása az alacsony kockázatú területre. Ehhez azonban alapfeltétel a megfelelő vérvizsgálatok elvégzése és a járványügyi előírások szigorú betartása.

A közepes kockázatú területeken megszűnt a vadászat során elejtett vaddisznókból való kötelező mintavétel. Az aktív vizsgálati rendszer a továbbiakban csak a diagnosztikai célból, a vaddisznóállomány gyérítése érdekében történő kilövéseknél áll fenn.

Az Országos Főállatorvos 3/2018. határozata elérhető ide kattintva.

Forrás: Nébih