Back to top

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.

A hétvégén lezárult XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok igencsak változatos programmal várták a látogatókat, ám akadt azért egy s más, ami állandó volt a kiállítás ideje alatt. Közéjük tartoztak a látványos lovas közönségprogramok, amelyekből a KÁN mindhárom napjára jutott bőséggel. A nyitóceremónián részt vettek számára például jó darabig emlékezetes lesz Bábolna, Mezőhegyes és Szilvásvárad állami ménesbirtokának fogatbemutatója, amely mintegy ízelítőként szolgált a következő napok sűrű lovasprogramjaiból. Példának okáért szombaton mintegy háromórás „dózist” kaphattak azokból a Fedeles Lovardába látogatók, akik ez idő alatt színültig meg is töltötték a lelátó padsorait.

Kassai Lajos lovas íjász bemutatója, hidegvérű ménparádé, voltige, illetve rönkhúzó bemutató, „Hajts, vezess, ugorj!” csapatverseny és hidegvérű fogatbemutató

– hogy csak néhányat említsünk a szórakoztató programok közül. Vasárnap aztán még erre is sikerült rátenni egy lapáttal, hiszen a kilenc órakor kezdődő lovasprogramok késő délutánig kínáltak tartalmas szórakozást a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok látogatóinak.

Hamza Viktória ember és ló közötti feltétlen bizalmon alapuló szabadidomítása például az idei Bábolnai Gazdanapok résztvevői után a KÁN látogatóit is elkápráztatta. A háromnapnyi lovas közönségprogramokból összeállított képgalériánkat ide kattintva láthatják!

A lovasprogramokról készült fotógalériánkat ide kattintva érheti el.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

Bezárta kapuit a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok

A házigazda Kaposvári Egyetem idén is megrendezte a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Ebben az évben a kiállítást Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitotta meg.

Finom fogásokkal irányították a figyelmet a vadgazdálkodás fontosságára a KÁN-on

Az évek alatt egyszerű pörköltfőző versenyből nőtték ki magukat a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok, amelyek különböző programokkal törekszenek arra, hogy közelebb hozzák a témához a kiállítás látogatóit – a kicsiktől a nagyokig.

Húsmarha bírálat, avagy miből lesz a jó steak?

A KÁN pénteki napján a Holstein fríz és Kettőshasznosítású magyartarka showbírálatok után a húshasznosítású szarvasmarha fajták is minősítésre kerültek.