0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Katonai mesterlövészek a sertéspestis ellen

Belgiumban, Luxemburg tartomány afrikai sertéspestissel érintett régiójában a hadsereg mesterlövészeit is bevonják a vaddisznók elleni küzdelembe – jelentette be a belga kormány.

Eddig 15 vaddisznótetemről bizonyosodott be, hogy ASP miatt hullottak el – írja a The Brussels Times. 63 ezer hektárt zártak le annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegség terjedését, és 4000 házi sertés kényszervágását rendelték el.

A vadonélő állatok elpusztítása azonban jóval nehezebb. A vaddisznók hozzászoktak a vadászatokhoz, ezért óvatosabbak az ember közelében, mint háziasított társaik.

A hivatásos vadászok is az érintett területen vannak, és minden tőlük telhetőt megtesznek, azonban a szövetségi közegészségügyi miniszter, Denis Ducarme a hadsereg mesterlövészeit is segítségül hívta. A katonák ugyan kevésbé ismerik az erdei terepet, azonban olyan képességekkel rendelkeznek, amivel az átlagos vadászok nem.

„Az érintett területen élő állattenyésztők nem mozdulhatnak sehová a sertéseikkel” nyilatkozta Hendrik Vandamme, a gazdauniótól. „Senki sem akart velük foglalkozni.”

A károsult gazdáknak a kormány egészségügyi alapjából fizetnek majd kompenzációt, de az EU-t is megkeresik annak érdekében, hogy közreműködjön az elvesztett állatok értékének megtérítésében. Ezeket a pénzeket később sem lehet majd kereskedelmi célokra használni.

Forrás: www.brusselstimes.com