0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

LM rakodó széria, a különleges

Az elmúlt 20 évben bebizonyosodott, hogy a New Holland teleszkópos rakodóiban ötvöződnek mindazon kulcsjellemzők, amit a mezőgazdasági felhasználás során a legkülönfélébb anyagok mozgatásra felhasznált géptől is joggal elvárnak, vagyis a teljesítmény, a komfortos és kezelőbarát felhasználhatóság, a gazdaságos üzemeltethetőség, illetve a megbízhatóság.

FOLYAMATOS FEJLESZTÉSEK – KIMAGASLÓ MINŐSÉG

Az utóbbi néhány évben a fejlesztések egyik fő irányát a gémszerkezet és az alváz megerősítése jelentette. A gépkezelői kényelem és a könnyed kezelhetőség érdekében a gépek egy megújult kabint is kaptak. Emellett a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő modern erőforrást építettek be és az erőátviteli rendszer hatékonysági fokán is sokat növeltek a fejlesztőmérnökök.

Az összes új Standard és Elite rakodók teljesen újratervezett, U formájú dupla profilú, gépi hegesztett gémmel készül, 10 és 12 mm-es anyagvastagsággal. Mindez soha nem látott szilárdságot és tartósságot kölcsönöz a teleszkópos rakodó egyik legfontosabb részegységének. A H alakú alváz masszív és rendkívül ellenálló a torziós erőhatások ellen, a legnagyobb igénybevételt jelentő munkálatok elvégzésére tervezték, hiszen 25 mm vastag nagy szilárdságú acélból robothegesztéssel készül. Az alváz tömege lehetővé teszi a gém megfelelő stabilitását és ellensúlyként szolgál a nagy terhek mozgatásakor. A New Holland mérnökei 40/60 arányban tervezték meg az alváz súlyelosztását, így nincs szükség plusz ellensúlyozásra. A gép kialakítása terhelés alatt kimagasló stabilitást és úttartást biztosít. A pótsúlyok tömegének az alvázba építésével még nagyobb általános szerkezeti merevséget sikerült elérni.

A New Holland tisztában van vele, hogy ha egy teleszkópos rakodó meghibásodik, az ebből adódó állásidő adott esetben előidézheti azt is, hogy az állatállomány ellátása akadozik, a gabona vagy a bálák betárolása pedig nem ideális időpontban történik. Éppen ezért kimagaslóan magas összeget fordít a kutatásra és a fejlesztésre; mindent megtesz annak érdekében is, hogy a napi karbantartási műveletek minél egyszerűbben elvégezhetőek legyenek.

KOMPAKT MÉRETEK ÉS SOKOLDALÚSÁG

A 75 lóerős LM5.25 kompakt modell mindössze 1,8 méter széles és 1,98 méter magas, miközben fordulási sugara kisebb, mint 3,4 méter. A rakodócsaládban kapható többi géphez viszonyított kompakt méretetek lehetővé teszik a legszűkebb helyeken való felhasználást. Kis magasságából adódóan a munkavégzés nem jelent gondot az állattartó telepekre jellemző alacsony belmagasságú épületekben sem. A LM5.25 méretei azonban nem eredményeznek korlátozott kapacitást, hiszen maximum 2500 kg tömegű teher mozgatására képes, maximális emelőmagassága pedig 5,78 méter.

KIVÁLÓAN VIZSGÁZÓ STANDARD RAKODÓMODELLEK

A New Holland mindent kielégítő modellpalettát kínál az LM szériával. Az LM6.32, LM7.35, illetve LM9.35 standard modellek NEF fejlesztésű 4,5 literes Tier4-es erőforrásokkal szerelve, maximális 133 lóerős teljesítményűek, valamint 4 előremeneti és 3 hátrameneti fokozattal biztosító Powershift váltóval rendelkeznek. Az irányváltás a kormányoszlopra szerelt kar segítségével történik. A magas szintű alapfelszereltség része a percenkénti 120 liter teljesítményű hidraulikaszivattyú, a három módban működtethető kormányzás rásegítő rendszer, valamint az első tengely korlátozott csúszású differenciálművel (limited slip), ugyanez a rendszer a hátsó tengelyre opcióként kérhető. A maximális közúti utazósebesség 40 km/h. A különböző felhasználásra tervezett gépek alkalmasak bármilyen általános anyagkezelésre, bálakazlak építésére, raklapos árukkal történő munkavégzésre egyaránt. A gépek felhasználási köre tovább bővíthető amennyiben pótkocsi-vonófejjel és hidraulikus vagy pneumatikus pótkocsifékkel szereljük fel őket.

CSÚCSTECHNOLÓGIÁS ELITE KIVITEL

Két modell áll rendelkezésre a sorozat Elite elnevezéssel ellátott gépeiből. Az LM6.35 Elite és az LM7.42 Elite maximális 146 lóerő teljesítmény leadására képes, valamint 6 előremeneti és 3 hátrameneti fokozattal biztosító Powershift váltóval szerelt. Az előre és hátramenet közötti váltás a fő irányítókaron kapcsolható, automata váltófunkciókkal a 4., 5. és 6. sebességfokozatban. Az axiáldugattyús, 140 liter/perces olajáramlási teljesítményű hidraulikarendszer a kartámaszra épített karral működtethető. Az rendkívül precíz, erőalapú (proporcionális) vezérlés a gyors reagálással párosítva teszi az Elite modelleket a tökéletes választássá a legmagasabb igényeket támasztó felhasználóknak.

SOKOLDALÚ MINDENES GÉPEK

A kedvező motorteljesítmény és tömegeloszlás könnyeddé teszi a legnagyobb motorerőt igénylő munkálatok teljesítését, beleértve a nehéz trágya vagy a silótakarmány kezelését. A korlátozott csúszású differenciálmű mind az első, mind a hátsó tengelyre alapfelszereltségként jár. Az automata sebességváltóval ezek a modellek tökéletes megoldást jelentenek a közúti szállításkor is. A vontatókapacitás pótkocsi légfékkel szerelten 20 tonna, több mint 40 km/h végsebességgel. Az imént említett prémium technológiai jellemzők teszik az Elite modelleket a legkézenfekvőbb választássá a legnagyobb követelményekkel rendelkező gépkezelők számára is.

TIER4B ÚJDONSÁGOK

Az idei év elejétől kapható, megújult Tier4B modellek esetében újdonságnak számít, hogy a Standard modellekre is kérhető opcióban az erősebb terhelésérzékelős hidraulikaszivattyú (140 liter/perc), illetve az opciós listában szerepelnek immár a LED munkalámpák is. A közúti lámpák új kialakításának köszönhetően a gépek külseje is letisztultabb lett.

Kitűnik, hogy a New Holland LM rakodó sokoldalúan használhatóak a mezőgazdaság minden területén. Így tehát az új szériás LM rakodó amellett, hogy megőrizte elődök összes pozitív tulajdonságát mindenben tovább tudott fejlődni, hogy még inkább megállja helyét a nehéz mezőgazdasági munkák során. (x)

Forrás: AGROTEC Magyarország Kft.