Back to top

Új szinten az automatizálás fogalma

A New Holland fejlesztőmérnökei a díjnyertes IntelliSense rendszer megalkotásával egy új szintre emelik az automatizálás fogalmát, valamint a különböző úttörő fejlesztések bevezetésével tovább szilárdították a legnagyobb áteresztőképességre képes kombájn, a CR Revelation vitathatatlan vezető pozícióját a világ kombájnpiacán.

Lars Skjoldager Sørensen, a New Holland Betakarítógép Management vezetője nyilatkozta: „A CR Revelation kombájnok még magasabbra emelték a mércét: a világrekorder legnagyobb kapacitású, legtermelékenyebb kombájn a földön egy új, eddig ismeretlen szintre fejlesztette a hatékonyságát ezzel jelentősen lecsökkentve a betakarítási költségeket a minimális veszteségekkel és a piacon elérhető legjobb tisztamag-minőséggel. Az automatizálás jelentős előrelépésének köszönhetően az új rendszer döntési jogot gyakorolhat a gépkezelő felett az optimális teljesítmény, magminőség és gépkezelői kényelem érdekében”.

IntelliSense automatizálási rendszer maximalizálja az áteresztőképességet, minimalizálja a veszteséget és a sérült szemek arányát

A legújabb CR Revelation kombájnokon elérhető a New Holland saját fejlesztésű IntelliSense opciója, egy proaktív és automata kombájn-beállító rendszer amely új szintre emeli az automatizálást a betakarításban: maximalizálja az áteresztőképességet miközben minimális szinten tartja a szórást és a tört szemek arányát. A 2017-es Agritechnica kiállítás Innovációs kategóriájának díjnyertes fejlesztése áttörő megoldásokkal, hatalmas előnyöket nyújt a termelékenységben: nagyobb napi teljesítményt és jobb minőségű magmintát, kisebb veszteség mellett. Ezeken felül kedvező hatásai sokkal könnyebbé teszik a gépkezelő munkáját, mivel sokkal kevesebb döntést kell meghoznia, kevesebb koncentrációt kíván a gép irányítása így a gép kezelője sokkal kevésbé farad el egy hosszú aratási napon.

Az IntelliSens rendszer használata esetén négy különböző stratégia közül kell választanunk a monitoron: minimális veszteség, legjobb minőségű tisztamag, maximális kapacitás vagy állandó kapacitás. A szabadalmaztatott rostaszekrény-szenzorok folyamatosan, nagyon precíz méréseket végeznek a rosták leterheltségéről. Ezen értékek alapján a rendszer proaktívan és valós időben korrigálja a kombájn működési paramétereit: az ikerrotorok fordulatszámán, a rotorszárnyak állásán, a tisztítóventilátor sebességén, az előrosta nyitási szögén, valamint a felső- és/vagy alsó rosta hézagán, annak érdekében, hogy a kívánt stratégiának megfelelő eredményt kapjon a gépkezelő.

A szintén szabadalmaztatott távállítású rotorszárnyak pozíciójának változtatásával azt állíthatjuk be, hogy a terményszőnyeg mennyi időt töltsön a rotorkosárban, azaz hány fordulatot tegyen a cséplési- és leválasztási szekciókban. Ennek a legnagyobb előnye, hogy az ikerrotorok hatékonyságát anélkül tudjuk növelni vagy csökkenteni, hogy az általános cséplési paraméterekhez nyúlva (kisebb kosárhézag, magasabb rotorfordulat) végül nagyobb szem és szalmatörést szenvedne az értékes terményünk.

Az első, 2017-ben Németországban és Franciaországban különböző gazdaságoknál végzett tesztekről pozitív visszajelzések érkeztek a gyár mérnökei felé: a résztvevő gazdák megállapítása szerint a rendszer nagyon intuitív, használata egyszerű és nagy magabiztosságot ad a még teljesen új vagy kevésbé tapasztalt gépkezelőknek is. Továbbá megjegyezték, hogy a rendszer használata valósan érezhető többletteljesítményt és minőséget eredményez a betakarításban.

Új taggal bővült a CR Revelation család: bemutatkozik a CR7.80, valamint az első Stage V erőforrás

A New Holland új belépőszintű modellel bővítette a rotoros kínálatát, az új CR7.80 gépben a Cursor 9-es közös nyomócsöves erőforrása dolgozik 374 LE névleges és 415 LE maximális teljesítménnyel. A gépcsalád új tagja egy oldali utócséplővel és 750 literes üzemanyagtankkal szerelt, a 9500 liter űrtartalmú magtartályát 126 liter/másodperc sebességgel kiürítve igazán hatékony teljesítményt kínál.

Az új CR7.80 és nagyobb testvére, a CR7.90 gépek az elsők melyek a Stage V emissziós szabályoknak megfelelő erőforrással érkeznek. Ezek a motorok további 40 százalékkal csökkentett részecsketartalmú kipufogógázt bocsátanak ki az előző Stage IV-hez képest. Az új emissziós szintet az új Cursor 9 motor és az új Hi-eSCR2 technológia együttes alkalmazásával érték el az FPT Industrial fejlesztőmérnökei. Ez a szabadalmaztatott innovációs utókezelő-rendszer teljesen karbantartásmentes megoldás, mely minimalizálja az üzemeltetési költségeket.

Az új Stage V elérésével együtt a CR7.90 11 lóerő többlet teljesítményt kapott, így a maximális teljesítménye 460 LE-re emelkedett.

Az új kétsebességes váltómű gyorsabb reakcióra képes és nagyobb vonóerőt közvetít a talaj felé

A legújabb CR Revelation modellek meghajtása teljesen megújult: két sebességes váltómű, integrált olajfürdős fékek, nagyobb hidrosztatika szivattyú és elektrohidraulikus működtetésű differenciálzár. A kétsebességű váltómű szántóföldi (0-17 km/h között) és országúti (0-max.) fokozatban használható. Az max. sebességet a gyárban, a cél ország helyi szabályainak megfelelően állítják be. A max. vonulási sebességet csökkentett fordulatszámon éri el a gép, mely alacsony üzemanyag-felhasználást eredményez.

Az új váltómű nagyobb vonóerőt közvetít a talajra, jobb lett a mászóképessége és gyorsabb reakciókra képes az erősebb hidraulika pumpának köszönhetően. Nem kell megállítani a kombájnt fokozatváltás közben, ezzel is tovább növelve az aratásra fordítható időt.

Az olajfürdős fékek és szervo szelep alkalmazása nagyobb fékerőt biztosít, az új parkfék tovább csökkenti a biztonsági kockázatot. A gép teljes élettartama során kihasználhatjuk a maximális, állandó fékerőt anélkül, hogy fékbetéteket vagy munkahengereket kellene cserélni vagy felújítani – így csökkentve a szervizelési költségeinket. A külvilágtól teljesen elzárt, integrált rendszer por, kosz és egyéb szennyeződésektől mentesen üzemelhet.

A differenciálzár alapfelszereltség a New Holland kombájnokon, most a CR legújabb modelljein ennek vezérlése elektro-hidraulikusan történik a padlólemezen található kapcsoló segítségével. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Nagy gépek kicsiben - nem csak gyerekeknek

A holland Martin Limpens nagyméretű betakarítógépek és traktorok élethű működőképes modelljeit készíti el 1:32/1:4/1:5-ös méretekben, távirányítható kivitelben.

Szívvel, lélekkel a 2019-es AgrárgépShow kiállításon is

A hazai agrárszakma csúcsrendezvénye 2019-ben sem marad el! Az egyik legnagyobb kiállító, az AXIÁL Kft. január 23. és 26. között újfent a Budapesti Hungexpo Vásárközpont 5000 négyzetméteres D pavilonjában várja meglévő és leendő partnereit.

Két új rekord egy kombájnnal

8 óra alatt 1111 tonna és 12 óra alatt 1620 tonna szemes kukorica betakarításával a Yorkville-i Steward Farms Partnership gazdaság egy CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC kombájnnal rögtön két új Guiness-világrekordot is felállított.

Precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés indul

2019. februárjában újraindul a precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében.

Futurisztikus traktor már létező technológiákból összerakva

Futurisztikus MTZ modellt mutattak be a BelarusCrossway elnevezésű fehérorosz gazdasági fórumon november végén Minszkben. Az új MTZ modell érdekes koncepciójának kigondolója Alexander Nasyr, a Minszk Traktorgyár fiatal formatervezője.

Új megjelenésű török ​​traktorok törnek be az uniós piacra

Törökország a közelmúltban komoly traktorgyártóként jelent meg Nyugat-Európa térképén. A Hattat, a Tumosan és az Armatrac, mellett, egy új gyártó, a Basak Traktor is beszállt az EU -s piacra.

Piaci előny a digitalizálás

Ma már nem sci-fi a precíziós mezőgazdaság, amelynek közvetlen gazdálkodási, piaci előnyei vannak – hangzott el egy gödöllői szakmai konferencián. A technológiához kapcsolódó tudás átadásában azonban még bőven van tennivaló.

Üzleti Etikai Díjat kapott az Axiál

Immár 91 cég viselheti az üzleti etikus vállalat jelzőt Magyarországon. Az alapítók tizenkilencedik alkalommal ítélték oda a díjakat az etikus jelző viselésére érdemes kis-, közép- és nagyvállalatoknak, illetve multinacionális cégeknek. A nagyvállalatok között a bajai AXIÁL Kft.-t díjazták.