Back to top

Új szinten az automatizálás fogalma

A New Holland fejlesztőmérnökei a díjnyertes IntelliSense rendszer megalkotásával egy új szintre emelik az automatizálás fogalmát, valamint a különböző úttörő fejlesztések bevezetésével tovább szilárdították a legnagyobb áteresztőképességre képes kombájn, a CR Revelation vitathatatlan vezető pozícióját a világ kombájnpiacán.

Lars Skjoldager Sørensen, a New Holland Betakarítógép Management vezetője nyilatkozta: „A CR Revelation kombájnok még magasabbra emelték a mércét: a világrekorder legnagyobb kapacitású, legtermelékenyebb kombájn a földön egy új, eddig ismeretlen szintre fejlesztette a hatékonyságát ezzel jelentősen lecsökkentve a betakarítási költségeket a minimális veszteségekkel és a piacon elérhető legjobb tisztamag-minőséggel. Az automatizálás jelentős előrelépésének köszönhetően az új rendszer döntési jogot gyakorolhat a gépkezelő felett az optimális teljesítmény, magminőség és gépkezelői kényelem érdekében”.

IntelliSense automatizálási rendszer maximalizálja az áteresztőképességet, minimalizálja a veszteséget és a sérült szemek arányát

A legújabb CR Revelation kombájnokon elérhető a New Holland saját fejlesztésű IntelliSense opciója, egy proaktív és automata kombájn-beállító rendszer amely új szintre emeli az automatizálást a betakarításban: maximalizálja az áteresztőképességet miközben minimális szinten tartja a szórást és a tört szemek arányát. A 2017-es Agritechnica kiállítás Innovációs kategóriájának díjnyertes fejlesztése áttörő megoldásokkal, hatalmas előnyöket nyújt a termelékenységben: nagyobb napi teljesítményt és jobb minőségű magmintát, kisebb veszteség mellett. Ezeken felül kedvező hatásai sokkal könnyebbé teszik a gépkezelő munkáját, mivel sokkal kevesebb döntést kell meghoznia, kevesebb koncentrációt kíván a gép irányítása így a gép kezelője sokkal kevésbé farad el egy hosszú aratási napon.

Az IntelliSens rendszer használata esetén négy különböző stratégia közül kell választanunk a monitoron: minimális veszteség, legjobb minőségű tisztamag, maximális kapacitás vagy állandó kapacitás. A szabadalmaztatott rostaszekrény-szenzorok folyamatosan, nagyon precíz méréseket végeznek a rosták leterheltségéről. Ezen értékek alapján a rendszer proaktívan és valós időben korrigálja a kombájn működési paramétereit: az ikerrotorok fordulatszámán, a rotorszárnyak állásán, a tisztítóventilátor sebességén, az előrosta nyitási szögén, valamint a felső- és/vagy alsó rosta hézagán, annak érdekében, hogy a kívánt stratégiának megfelelő eredményt kapjon a gépkezelő.

A szintén szabadalmaztatott távállítású rotorszárnyak pozíciójának változtatásával azt állíthatjuk be, hogy a terményszőnyeg mennyi időt töltsön a rotorkosárban, azaz hány fordulatot tegyen a cséplési- és leválasztási szekciókban. Ennek a legnagyobb előnye, hogy az ikerrotorok hatékonyságát anélkül tudjuk növelni vagy csökkenteni, hogy az általános cséplési paraméterekhez nyúlva (kisebb kosárhézag, magasabb rotorfordulat) végül nagyobb szem és szalmatörést szenvedne az értékes terményünk.

Az első, 2017-ben Németországban és Franciaországban különböző gazdaságoknál végzett tesztekről pozitív visszajelzések érkeztek a gyár mérnökei felé: a résztvevő gazdák megállapítása szerint a rendszer nagyon intuitív, használata egyszerű és nagy magabiztosságot ad a még teljesen új vagy kevésbé tapasztalt gépkezelőknek is. Továbbá megjegyezték, hogy a rendszer használata valósan érezhető többletteljesítményt és minőséget eredményez a betakarításban.

Új taggal bővült a CR Revelation család: bemutatkozik a CR7.80, valamint az első Stage V erőforrás

A New Holland új belépőszintű modellel bővítette a rotoros kínálatát, az új CR7.80 gépben a Cursor 9-es közös nyomócsöves erőforrása dolgozik 374 LE névleges és 415 LE maximális teljesítménnyel. A gépcsalád új tagja egy oldali utócséplővel és 750 literes üzemanyagtankkal szerelt, a 9500 liter űrtartalmú magtartályát 126 liter/másodperc sebességgel kiürítve igazán hatékony teljesítményt kínál.

Az új CR7.80 és nagyobb testvére, a CR7.90 gépek az elsők melyek a Stage V emissziós szabályoknak megfelelő erőforrással érkeznek. Ezek a motorok további 40 százalékkal csökkentett részecsketartalmú kipufogógázt bocsátanak ki az előző Stage IV-hez képest. Az új emissziós szintet az új Cursor 9 motor és az új Hi-eSCR2 technológia együttes alkalmazásával érték el az FPT Industrial fejlesztőmérnökei. Ez a szabadalmaztatott innovációs utókezelő-rendszer teljesen karbantartásmentes megoldás, mely minimalizálja az üzemeltetési költségeket.

Az új Stage V elérésével együtt a CR7.90 11 lóerő többlet teljesítményt kapott, így a maximális teljesítménye 460 LE-re emelkedett.

Az új kétsebességes váltómű gyorsabb reakcióra képes és nagyobb vonóerőt közvetít a talaj felé

A legújabb CR Revelation modellek meghajtása teljesen megújult: két sebességes váltómű, integrált olajfürdős fékek, nagyobb hidrosztatika szivattyú és elektrohidraulikus működtetésű differenciálzár. A kétsebességű váltómű szántóföldi (0-17 km/h között) és országúti (0-max.) fokozatban használható. Az max. sebességet a gyárban, a cél ország helyi szabályainak megfelelően állítják be. A max. vonulási sebességet csökkentett fordulatszámon éri el a gép, mely alacsony üzemanyag-felhasználást eredményez.

Az új váltómű nagyobb vonóerőt közvetít a talajra, jobb lett a mászóképessége és gyorsabb reakciókra képes az erősebb hidraulika pumpának köszönhetően. Nem kell megállítani a kombájnt fokozatváltás közben, ezzel is tovább növelve az aratásra fordítható időt.

Az olajfürdős fékek és szervo szelep alkalmazása nagyobb fékerőt biztosít, az új parkfék tovább csökkenti a biztonsági kockázatot. A gép teljes élettartama során kihasználhatjuk a maximális, állandó fékerőt anélkül, hogy fékbetéteket vagy munkahengereket kellene cserélni vagy felújítani – így csökkentve a szervizelési költségeinket. A külvilágtól teljesen elzárt, integrált rendszer por, kosz és egyéb szennyeződésektől mentesen üzemelhet.

A differenciálzár alapfelszereltség a New Holland kombájnokon, most a CR legújabb modelljein ennek vezérlése elektro-hidraulikusan történik a padlólemezen található kapcsoló segítségével. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új ORBIS-generáció

A CLAAS nemcsak a betakarítógépeket, hanem azok adaptereit is folyamatosan fejleszti, hiszen minden a gép elején kezdődik. Ezekre a fejlesztésekre példa a CLAAS legújabb, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapter-családja.

Az Év Magyar Vállalata 2018-ban az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a FIGYELŐ TOP200 Gálát Budapesten a Várkert Bazárban. Az AXIÁL Kft. az Év Magyar Vállalata díjat nyerte meg.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Napraforgó-termesztésünk válaszúton

Egy-egy szántóföldi növényfaj termésátlaga akkor növekedett jelentősen, amikor termesztéstechnológiája elemeinek komplex fejlesztése megvalósult. Hazánkban a napraforgó termésátlagának változása, növekedése az elmúlt évtizedekben nem volt folyamatos.

Vessünk direktbe!

Még gyakorlott francia gazdák is azt vallják, hogy a forgatás nélküli talajművelés minden évben egy-egy újabb kísérlet. Egészen más hozzáállást igényel egy csapadékosabb, mint egy szárazabb évjáratban. Az Agri Szerviz Kft. szervezésében Somogyfajszon, Berend Ferenc birtokán mutatták be a francia Sky MaxiDrill mulcs vetőgépet.

Figyeljünk egymásra! A sárfelhordás balesetet okozhat

A megyei rendőrkapitányságok kérésére a NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét a KRESZ-ből adódó kötelezettségükre, illetve a közútra történő sárfelhordás közlekedésbiztonsági veszélyeire.

Kézre "gépesített" szüreti technológiák

A szőlőszüret technikai fejlesztése a kézi szüret műveleteinek könnyítésére és teljesítményének növelésére irányul, és mind korszerűbb szüretelőgépeket eredményez. Cikkünkben a kézi szedést könnyítő berendezéseket és a szőlőkombájn leválasztószerkezetét ismertetjük.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

EuroSkills 2018 – három a magyar igazság

28 ország, 37 szakma 525 fiatal versenyzője és 500 szakértője versenyzett a múlt héten Budapesten, amire százezer látogató volt kíváncsi. A fantasztikus hangulatú díjátadó ünnepségre szeptember 29-én este a Papp László Budapest Sportarénában került sor. 27 szakmában indultak magyar versenyzők; 3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet vihettek haza.

Az ipari alma szürete

Az ipari feldolgozásra szánt alma betakarítása gépesített, műveletei a leválasztás (rázás), gyűjtés vagy talajról fölszedés, tisztítás, szállítójárműre rakás. A gyümölcs leválasztása szakaszos rázással történik, bár újabban folyamatos rázógéppel is próbálkoznak.