Back to top

Új szinten az automatizálás fogalma

A New Holland fejlesztőmérnökei a díjnyertes IntelliSense rendszer megalkotásával egy új szintre emelik az automatizálás fogalmát, valamint a különböző úttörő fejlesztések bevezetésével tovább szilárdították a legnagyobb áteresztőképességre képes kombájn, a CR Revelation vitathatatlan vezető pozícióját a világ kombájnpiacán.

Lars Skjoldager Sørensen, a New Holland Betakarítógép Management vezetője nyilatkozta: „A CR Revelation kombájnok még magasabbra emelték a mércét: a világrekorder legnagyobb kapacitású, legtermelékenyebb kombájn a földön egy új, eddig ismeretlen szintre fejlesztette a hatékonyságát ezzel jelentősen lecsökkentve a betakarítási költségeket a minimális veszteségekkel és a piacon elérhető legjobb tisztamag-minőséggel. Az automatizálás jelentős előrelépésének köszönhetően az új rendszer döntési jogot gyakorolhat a gépkezelő felett az optimális teljesítmény, magminőség és gépkezelői kényelem érdekében”.

IntelliSense automatizálási rendszer maximalizálja az áteresztőképességet, minimalizálja a veszteséget és a sérült szemek arányát

A legújabb CR Revelation kombájnokon elérhető a New Holland saját fejlesztésű IntelliSense opciója, egy proaktív és automata kombájn-beállító rendszer amely új szintre emeli az automatizálást a betakarításban: maximalizálja az áteresztőképességet miközben minimális szinten tartja a szórást és a tört szemek arányát. A 2017-es Agritechnica kiállítás Innovációs kategóriájának díjnyertes fejlesztése áttörő megoldásokkal, hatalmas előnyöket nyújt a termelékenységben: nagyobb napi teljesítményt és jobb minőségű magmintát, kisebb veszteség mellett. Ezeken felül kedvező hatásai sokkal könnyebbé teszik a gépkezelő munkáját, mivel sokkal kevesebb döntést kell meghoznia, kevesebb koncentrációt kíván a gép irányítása így a gép kezelője sokkal kevésbé farad el egy hosszú aratási napon.

Az IntelliSens rendszer használata esetén négy különböző stratégia közül kell választanunk a monitoron: minimális veszteség, legjobb minőségű tisztamag, maximális kapacitás vagy állandó kapacitás. A szabadalmaztatott rostaszekrény-szenzorok folyamatosan, nagyon precíz méréseket végeznek a rosták leterheltségéről. Ezen értékek alapján a rendszer proaktívan és valós időben korrigálja a kombájn működési paramétereit: az ikerrotorok fordulatszámán, a rotorszárnyak állásán, a tisztítóventilátor sebességén, az előrosta nyitási szögén, valamint a felső- és/vagy alsó rosta hézagán, annak érdekében, hogy a kívánt stratégiának megfelelő eredményt kapjon a gépkezelő.

A szintén szabadalmaztatott távállítású rotorszárnyak pozíciójának változtatásával azt állíthatjuk be, hogy a terményszőnyeg mennyi időt töltsön a rotorkosárban, azaz hány fordulatot tegyen a cséplési- és leválasztási szekciókban. Ennek a legnagyobb előnye, hogy az ikerrotorok hatékonyságát anélkül tudjuk növelni vagy csökkenteni, hogy az általános cséplési paraméterekhez nyúlva (kisebb kosárhézag, magasabb rotorfordulat) végül nagyobb szem és szalmatörést szenvedne az értékes terményünk.

Az első, 2017-ben Németországban és Franciaországban különböző gazdaságoknál végzett tesztekről pozitív visszajelzések érkeztek a gyár mérnökei felé: a résztvevő gazdák megállapítása szerint a rendszer nagyon intuitív, használata egyszerű és nagy magabiztosságot ad a még teljesen új vagy kevésbé tapasztalt gépkezelőknek is. Továbbá megjegyezték, hogy a rendszer használata valósan érezhető többletteljesítményt és minőséget eredményez a betakarításban.

Új taggal bővült a CR Revelation család: bemutatkozik a CR7.80, valamint az első Stage V erőforrás

A New Holland új belépőszintű modellel bővítette a rotoros kínálatát, az új CR7.80 gépben a Cursor 9-es közös nyomócsöves erőforrása dolgozik 374 LE névleges és 415 LE maximális teljesítménnyel. A gépcsalád új tagja egy oldali utócséplővel és 750 literes üzemanyagtankkal szerelt, a 9500 liter űrtartalmú magtartályát 126 liter/másodperc sebességgel kiürítve igazán hatékony teljesítményt kínál.

Az új CR7.80 és nagyobb testvére, a CR7.90 gépek az elsők melyek a Stage V emissziós szabályoknak megfelelő erőforrással érkeznek. Ezek a motorok további 40 százalékkal csökkentett részecsketartalmú kipufogógázt bocsátanak ki az előző Stage IV-hez képest. Az új emissziós szintet az új Cursor 9 motor és az új Hi-eSCR2 technológia együttes alkalmazásával érték el az FPT Industrial fejlesztőmérnökei. Ez a szabadalmaztatott innovációs utókezelő-rendszer teljesen karbantartásmentes megoldás, mely minimalizálja az üzemeltetési költségeket.

Az új Stage V elérésével együtt a CR7.90 11 lóerő többlet teljesítményt kapott, így a maximális teljesítménye 460 LE-re emelkedett.

Az új kétsebességes váltómű gyorsabb reakcióra képes és nagyobb vonóerőt közvetít a talaj felé

A legújabb CR Revelation modellek meghajtása teljesen megújult: két sebességes váltómű, integrált olajfürdős fékek, nagyobb hidrosztatika szivattyú és elektrohidraulikus működtetésű differenciálzár. A kétsebességű váltómű szántóföldi (0-17 km/h között) és országúti (0-max.) fokozatban használható. Az max. sebességet a gyárban, a cél ország helyi szabályainak megfelelően állítják be. A max. vonulási sebességet csökkentett fordulatszámon éri el a gép, mely alacsony üzemanyag-felhasználást eredményez.

Az új váltómű nagyobb vonóerőt közvetít a talajra, jobb lett a mászóképessége és gyorsabb reakciókra képes az erősebb hidraulika pumpának köszönhetően. Nem kell megállítani a kombájnt fokozatváltás közben, ezzel is tovább növelve az aratásra fordítható időt.

Az olajfürdős fékek és szervo szelep alkalmazása nagyobb fékerőt biztosít, az új parkfék tovább csökkenti a biztonsági kockázatot. A gép teljes élettartama során kihasználhatjuk a maximális, állandó fékerőt anélkül, hogy fékbetéteket vagy munkahengereket kellene cserélni vagy felújítani – így csökkentve a szervizelési költségeinket. A külvilágtól teljesen elzárt, integrált rendszer por, kosz és egyéb szennyeződésektől mentesen üzemelhet.

A differenciálzár alapfelszereltség a New Holland kombájnokon, most a CR legújabb modelljein ennek vezérlése elektro-hidraulikusan történik a padlólemezen található kapcsoló segítségével. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Mezőgazdasági gépekre licitáltak Somogyjádon

Bár továbbra is dinamikusan nő az új mezőgazdasági eszközök, gépek forgalma, ezzel párhuzamosan a használt piac is folyamatosan bővül. A nagyobb gazdaságok és a pályázatok nyertesei az új eszközöket keresik, míg a kisebb gazdaságoknak inkább a másodpiac a realitás.

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.

Még Új-Zélandon is keresettek a szlovén SIP termékei

A korábbi állami vállalatból privatizált vállalkozás egyre sikeresebb a világpiacon. Árbevételük 20 százaléka származott a hazai piacról, 80 százalékát az export tette ki. Legfőbb piacaik az Alpok-beli országok, Ausztria és Svájc, ezen kívül még Új-Zéland.

Rendhagyó megoldásokkal egy élhetőbb jövőért - ötletversenyt indít a NAK

Gazdálkodj okosan! - NAK Agrotech Hackathon” címmel indít innovációs ötletversenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal. Az eseményre 2019. február 18-ig várják startupoknak, egyetemi-, főiskolai hallgatóknak jelentkezését.

Permetező robot sorozatgyártása kezdődik

Önjáró automata gyümölcsfa permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég, a gép sorozatgyártása ez évben kezdődik meg.

A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései

Az elmúlt tíz évben Európában a Precíziós Mezőgazdaság jó tudományból, jó gyakorlattá változott. 2016-ban Magyarországon 656 gazdaságból 45 folytatott precíziós gazdálkodást. A technológiai elemeket tekintve az automata-kormányzás a legelterjedtebb. A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy tovább nőhet a digitális különbség a kis- és nagy gazdaságok között.

Kétszer jobban teljesít az elektromos önvezető traktor

A John Deere kifejlesztett egy 400 LE teljesítményű elektromos önvezető traktort, a GridCon vállalattal közösen, amely a mezőgazdasági gépek villamosításával foglalkozó vállalkozás. A vállalat szerint ez egy új lehetőség a villamos meghajtás használatára a gépjárművek és a mezőgazdasági gépek számára.

A dűlőtől a pincéig

A KITE Zrt. nem egyes gépeket, hanem teljes megoldásokat kínál partnereinek. Kertészeti kínálatukból az idén a szőlőtermesztés gépeit vonultatták föl az AGROmashEXPO-n, a soraljművelőktől kezdve a permetező-, lombbefűző gépeken, szüretelőkombájnokon át a bogyózókig, bogyóroppantóig. A gépek legfontosabb paramétereit Olajos Sándor szőlészeti gépértékesítési menedzser ismertette.