Back to top

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

– A szántás alaptevékenység, enélkül a jövőben is elképzelhetetlen a mezőgazdasági munka – mondta a sonline.hu-nak Soós Sándor, a Magyar Szántóverseny Egyesület elnöke.

– Agrár és műszaki ismeretekre egyaránt szükség van, s bármilyen drónok is repkednek manapság a levegőben, erre a munkafázisra mindig szükség lesz.

Fotó: sonline.hu
Az ágyeke kategóriában 20 méter széles és száz méter hosszú területet szántottak fel a fiatalok, míg a váltva forgató eke csoport tagjai egy trapéz alakú részen bizonyították felkészültségüket a fészerlaki pályán. Nyitóbarázda-, illetve kezdőparcella-készítés, ékszántás, s a végén záróbarázdával zárult a produkció.

Torma Sándor, a rendezvény egyik ötletgazdája azt mondta: öröm látni, hogy ennyi elhivatott, felkészült diák mutatja meg tudása legjavát. Tihanyi József, a szántóverseny egyesület tagja szerint a siker titka a fegyelmezett, tempós munka, az időtúllépésért ugyanis büntetés jár. A 19 tagú mezőnyben három somogyi iskola – a csurgói, a szőcsénypusztai és a kaposvári – tanulói is bejutottak.

Fotó: sonline.hu
– Aztán stabilan őrizd majd a vezető helyet – biztatta egy tizenéves fiú barátját. Vati Flórián, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola tanulója szerint

döntő, hogy egyenes legyen a nyitóbarázda, s kifogástalanul sikerüljön a szántás fedettsége.

A 17 éves fiatalember semmit nem bízott a véletlenre: verseny előtt gyakorolt a családi gazdaságukban. A jánoshalmai László Gábor egy 120 lóerős traktort vezetett: közvetlenül a rajt előtt izgalmakban bővelkedő megméretésre számított.

– Küzdelem nélkül nincs verseny – mondta. – Korábban az országos szakmai versenyen hatodik helyen végeztem, de minden megméretés eltérő. Kiválóan érzem magam Kaposváron, kedvezőek a körülmények, remélem, hogy minél jobb helyezést érek el.

Az eseményről készült képgaléria itt érhető el.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is – ezt világította meg több felszólaló is a PREGA második napján a plenáris előadásokon.

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Vasárnapig lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre 

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője csütörtökön az M1-en.

Csúcsra járatja az innovációt a magyar cég

Semmi olyan technológiát nem alkalmaznak, amelyre másutt ne lenne példa, azonban mégis kiemelkednek az átlagos hazai nagyüzemek sorából. A minden munkaterületet jellemző, ilyen magas fejlettségi szint egyelőre példa nélküli Magyarországon.

Mezőgazdasági gépekre licitáltak Somogyjádon

Bár továbbra is dinamikusan nő az új mezőgazdasági eszközök, gépek forgalma, ezzel párhuzamosan a használt piac is folyamatosan bővül. A nagyobb gazdaságok és a pályázatok nyertesei az új eszközöket keresik, míg a kisebb gazdaságoknak inkább a másodpiac a realitás.