Back to top

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

– A szántás alaptevékenység, enélkül a jövőben is elképzelhetetlen a mezőgazdasági munka – mondta a sonline.hu-nak Soós Sándor, a Magyar Szántóverseny Egyesület elnöke.

– Agrár és műszaki ismeretekre egyaránt szükség van, s bármilyen drónok is repkednek manapság a levegőben, erre a munkafázisra mindig szükség lesz.

Fotó: sonline.hu
Az ágyeke kategóriában 20 méter széles és száz méter hosszú területet szántottak fel a fiatalok, míg a váltva forgató eke csoport tagjai egy trapéz alakú részen bizonyították felkészültségüket a fészerlaki pályán. Nyitóbarázda-, illetve kezdőparcella-készítés, ékszántás, s a végén záróbarázdával zárult a produkció.

Torma Sándor, a rendezvény egyik ötletgazdája azt mondta: öröm látni, hogy ennyi elhivatott, felkészült diák mutatja meg tudása legjavát. Tihanyi József, a szántóverseny egyesület tagja szerint a siker titka a fegyelmezett, tempós munka, az időtúllépésért ugyanis büntetés jár. A 19 tagú mezőnyben három somogyi iskola – a csurgói, a szőcsénypusztai és a kaposvári – tanulói is bejutottak.

Fotó: sonline.hu
– Aztán stabilan őrizd majd a vezető helyet – biztatta egy tizenéves fiú barátját. Vati Flórián, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola tanulója szerint

döntő, hogy egyenes legyen a nyitóbarázda, s kifogástalanul sikerüljön a szántás fedettsége.

A 17 éves fiatalember semmit nem bízott a véletlenre: verseny előtt gyakorolt a családi gazdaságukban. A jánoshalmai László Gábor egy 120 lóerős traktort vezetett: közvetlenül a rajt előtt izgalmakban bővelkedő megméretésre számított.

– Küzdelem nélkül nincs verseny – mondta. – Korábban az országos szakmai versenyen hatodik helyen végeztem, de minden megméretés eltérő. Kiválóan érzem magam Kaposváron, kedvezőek a körülmények, remélem, hogy minél jobb helyezést érek el.

Az eseményről készült képgaléria itt érhető el.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Nehéz helyzetben a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint, az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett az idén, és a szálas, illetve tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, és ez nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.

Jövőre láthatjuk a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Március 22-én, a víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilmet, amelynek vetítéseihez számos ismeretterjesztő program is kapcsolódik majd.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.

Agrárösztöndíjas hallgatók érkeztek Magyarországra

Újabb 18 külföldi hallgató nyert felvételt a Magyar Kormány, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott közös ösztöndíj program keretében. Az új hallgatókat az Agrárminisztérium, a résztvevő egyetemek, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint az érintett kormányzati szervek és külképviseletek küldötteinek jelenlétében üdvözölték hétfőn Budapesten.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.

Friss zöldség egész évben a jeges Izlandon

Izlandon a geotermikus energiának köszönhetően – mely a szigetországban termelt elektromos energia negyedének forrása is – egész évben képesek friss zöldséget termelni.