Back to top

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

– A szántás alaptevékenység, enélkül a jövőben is elképzelhetetlen a mezőgazdasági munka – mondta a sonline.hu-nak Soós Sándor, a Magyar Szántóverseny Egyesület elnöke.

– Agrár és műszaki ismeretekre egyaránt szükség van, s bármilyen drónok is repkednek manapság a levegőben, erre a munkafázisra mindig szükség lesz.

Fotó: sonline.hu
Az ágyeke kategóriában 20 méter széles és száz méter hosszú területet szántottak fel a fiatalok, míg a váltva forgató eke csoport tagjai egy trapéz alakú részen bizonyították felkészültségüket a fészerlaki pályán. Nyitóbarázda-, illetve kezdőparcella-készítés, ékszántás, s a végén záróbarázdával zárult a produkció.

Torma Sándor, a rendezvény egyik ötletgazdája azt mondta: öröm látni, hogy ennyi elhivatott, felkészült diák mutatja meg tudása legjavát. Tihanyi József, a szántóverseny egyesület tagja szerint a siker titka a fegyelmezett, tempós munka, az időtúllépésért ugyanis büntetés jár. A 19 tagú mezőnyben három somogyi iskola – a csurgói, a szőcsénypusztai és a kaposvári – tanulói is bejutottak.

Fotó: sonline.hu
– Aztán stabilan őrizd majd a vezető helyet – biztatta egy tizenéves fiú barátját. Vati Flórián, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola tanulója szerint

döntő, hogy egyenes legyen a nyitóbarázda, s kifogástalanul sikerüljön a szántás fedettsége.

A 17 éves fiatalember semmit nem bízott a véletlenre: verseny előtt gyakorolt a családi gazdaságukban. A jánoshalmai László Gábor egy 120 lóerős traktort vezetett: közvetlenül a rajt előtt izgalmakban bővelkedő megméretésre számított.

– Küzdelem nélkül nincs verseny – mondta. – Korábban az országos szakmai versenyen hatodik helyen végeztem, de minden megméretés eltérő. Kiválóan érzem magam Kaposváron, kedvezőek a körülmények, remélem, hogy minél jobb helyezést érek el.

Az eseményről készült képgaléria itt érhető el.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat

Szaktudás, modern technológia és mérethatékonyság – e három tényező határozhatja meg a hazai agrárium fejlődésének jövőbeli irányát és lendületét. A fiatal agrárszakembereket támogató K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ezért idén az agrárium mérethatékonyságának fokozására fókuszál.

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Új ORBIS-generáció

A CLAAS nemcsak a betakarítógépeket, hanem azok adaptereit is folyamatosan fejleszti, hiszen minden a gép elején kezdődik. Ezekre a fejlesztésekre példa a CLAAS legújabb, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapter-családja.

Kiválasztja az ivarzó kocákat

Az egyesült államokbeli Iowaban 1987 óta minden évben megrendezik a World Pork Expo nemzetközi sertéstenyésztési szakkiállítást. Az idei rendezvényen mintegy 500 cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

Az Év Magyar Vállalata 2018-ban az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a FIGYELŐ TOP200 Gálát Budapesten a Várkert Bazárban. Az AXIÁL Kft. az Év Magyar Vállalata díjat nyerte meg.

Honvédelem és agrárkutatás

Stratégiai partnerségi megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem között. A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében az aláírók együttműködnek és elősegítik a szakmai konzultációkat, a toborzási, az oktatási tapasztalatok, ismeretek és az új kutatási eredmények egymással történő megosztását.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Napraforgó-termesztésünk válaszúton

Egy-egy szántóföldi növényfaj termésátlaga akkor növekedett jelentősen, amikor termesztéstechnológiája elemeinek komplex fejlesztése megvalósult. Hazánkban a napraforgó termésátlagának változása, növekedése az elmúlt évtizedekben nem volt folyamatos.

Vessünk direktbe!

Még gyakorlott francia gazdák is azt vallják, hogy a forgatás nélküli talajművelés minden évben egy-egy újabb kísérlet. Egészen más hozzáállást igényel egy csapadékosabb, mint egy szárazabb évjáratban. Az Agri Szerviz Kft. szervezésében Somogyfajszon, Berend Ferenc birtokán mutatták be a francia Sky MaxiDrill mulcs vetőgépet.