Back to top

II. Országos Szőlész-borász Konferencia

Az elmúlt évben első alkalommal tartott Országos Szőlész-Borász Konferencia sikerére alapozva a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Junibor ismételten megrendezi az ágazat legfőbb szakmai tudásmegosztó fórumának tekinthető rendezvényét.

A szakmai konferencia egyben tiszteletadás is a Szent István Egyetem 75. évvel ezelőtt alapított Szőlészeti Tanszéke, illetve Borászati Tanszéke által végzett tudományos és oktatási tevékenység előtt. Az idei év mottója:

„Hagyomány és innováció”

A Konferencia gyakorlat-orientált szőlészeti és borászati ismeretek fóruma, a tudományos kutatások által alátámasztott, tényszerűen igazolt eljárások megosztásának és megvitatásának céljával megtartott rendezvény. A nap folyamán a szőlészeti és borászati szekcióülések keretében az egyetem négy termében összesen 8 előadáson lehet részt venni. Az előadásokat követően egy plenáris ülés keretében mindegyik szekcióvezető röviden összefoglalja az elhangzott előadások lényegét. Késő délután a konferencia hasznos programeleme a közös piknik, falatozás, ahol a résztvevők megkóstolhatják egymás borát, és megvitathatják a nap tapasztalatait.

A Konferencia részvételi díja: 7 500 Ft + Áfa (9 525 Ft), amely a szakmai program mellett magában foglalja az étkezést és a kávészünet, illetve a pikniken való részvétel lehetőségét.

Regisztrálni ide kattintva tud.

Időpont: 2018. október 25.

Helyszín: Szent István Egyetem - Budai Campus (1118 Budapest Villányi út 29-43.)

A Konferencia programja:

8.30 - 9.30 Regisztráció, kávé

9.30 Plenáris ülés (Díszterem)

10.30 - 11.30 Délelőtti szekcióülések

11.30 - 12.30 Délelőtti szekcióülések

12.30 - 13.50 Ebéd (Díszterem)

14.00 - 15.30 Plenáris ülés (Díszterem) szekcióülések összefoglalója

15.30 - 17.00 Plenáris ülés (Díszterem)

17.00 Piknik együttlét (Díszterem)

Szőlészeti szekcióülések előadásai:

I. Szekció, szekcióvezető: Dr. Bálo Borbála, tanszékvez. egy. docens, SZIE KERTK Szőlészeti Tanszék

Digitalizáció a szőlőtermesztésben

  • Winedata: intelligens online szőlészeti termelés-monitoring rendszer
    Előadó: Lendvai Károly, műszaki igazgató, Winedata
    Korreferátum: Speidl Lídia termelési vezető, Bock Borászat Kft.
  • Térinformatika és drón technika alkalmazása a szőlészetben
    Előadó: Dr. Bálo Borbála, tanszékvez. egy. docens, SZIE KERTK Szőlészeti Tanszék
    Korreferátum: Dr. Lukácsy György, adjunktus, SZIE KERTK Szőlészeti Tanszék

Rovarkártevők és védekezési lehetőségek

  • Az amerikai szőlőkabóca jelentősége és vektortevékenysége szőlőben
    Előadó: Dr. Orosz Szilvia, növényvédelmi entomológus, NÉBIH, Növény-, Talaj- és Agrár-körny. véd. Ig.
  • A Drosophila suzukii kártétele
    Előadó: Dr. Vétek Gábor, egyetemi docens, SZIE KERTK, Rovartani Tanszék

II. Szekció, szekcióvezető: Dr. Májer János, igazgató NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézete, Badacsony

Innovatív szőlőfajták a környezetbarát termesztésben

Előadó: Dr. Kozma Pál, tud. főmunkatárs, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Korreferátum: Hárs Tibor, magántermelő, Hárs Család Bio Pincészete
Koch Csaba, magántermelő, Koch Borászat

Környezetkímélő technológiák

  • Az ökológiai szőlőtermesztés rendszere
    Előadó: Roszík Péter, ügyvezető, Biokontroll Hungária
    Korreferátum: Szászi Endre, magántermelő, Szászi Birtok
  • Mikorrhiza oltóanyagok szerepe a szőlőültetvények talajerő-gazdálkodásában
    Előadó: Dr. Csikászné Dr. Krizsics Anna, tud. főmunkatárs, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
    Korreferátum: Dr. Biró Borbála, egyetemi tanár, SZIE KERTK, Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Borászati Szekcióülések előadásai

I. Szekció, szekcióvezető: Dr. Kállay Miklós, emeritus professzor

Új szempontok a változó világban, kihívások, a SO2 szerepe a borászati technológia során

Előadó: dr. Kállay Miklós
Korreferátum: Dr. Bene Zsuzsanna

Pezsgés a borokban: a CO2 jelentősége, oldott oxigén kérdése.

Előadó: Restás Tibor, Bubicon
Korreferátum: Csiszkó Gábor/Varga Máté, Varga Pincészet

II. Szekció, szekcióvezető – Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, egyetemi docens

A battonage jelentősége, megoldásai.

Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána
Korreferátum: Nyúlné Dr. Pühra Beata, Nyakas Pince és Lamport József, Thummerer Pince

Brettes jelleg, karakter nyomonkövetése analitikai és érzékszervi szempontból

Előadó: Barátossy Gábor, NÉBIH
Korreferátum: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, dr. Sólyom-Leskó Annamária

Plenáris:

  • A szekcióvezetők összefoglalói
  • A rozé jött, látott és győzött…tudatos munkával a lehetőségek jobb kihasználása
    Előadó: dr. Pásti György
    Korreferátum: Gál Csaba és Gálné Dignisz Éva
    Felkért hozzászólók: Dúzsi Tamás, Figula Mihály, Frittmann János, Szőke Mátyás
Forrás: 
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

A tavalyihoz hasonló, kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a szüret. A 2400 hektáros területen egyes pincéknél már csak kevés kékfrankos, merlot és cabernet-fajták, a válogatás- és prémiumborok alapanyagai vannak a tőkéken - mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke szerdán az MTI-nek.

Rekord mennyiségű szőlő Németországban

Németországban a kedvező időjárás hatására közel húsz éve a legtöbb szőlőt takarítják be az idén - közölte a Német Borintézet (DWI) csütörtökön.

Az olasz borok idén is letarolják a világot

A tavalyi évhez képest 2018-ban várhatóan 15 százalékkal több bor készül Olaszországban. Összesen 49 millió hektoliter borral Olaszország megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán.

Kiemelt támogatások a borágazat további fejlesztése érdekében

Az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a Kormány stratégiai fontosságúnak tartja, ugyanis magas minőségi bor csak magas minőségű szőlőből készíthető – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a nemesnádudvari Újbor ünnepén.

A brojlerágazat növekedésének el kellene érnie az évi 8-9 százalékot

Hét évnyi kihagyás után rendeztek ismét Baromfitenyésztési Szimpóziumot Kaposváron. A résztvevők a versenyképesség erősítésétől a hőstresszt toleráló kísérleteken át a csőrkurtításig számos izgalmas, kutatókat, termelőket egyaránt érdeklő és érintő témáról hallgathattak előadást.

Hatalmas érdeklődés a sertéstenyésztési konferencia iránt

2018. szeptember 28-án rendezték meg a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében a Sertéstenyésztési Konferencia 2018 című eseményt. Már az előzetes regisztráció során kitűnt, hogy a szakma oly nagy érdeklődést mutat a rendezvény iránt, hogy a tágas aulába sokkal többen érkeztek, mint amire a szervezők számítottak, még pótszékre is szükség volt.