Back to top

II. Országos Szőlész-borász Konferencia

Az elmúlt évben első alkalommal tartott Országos Szőlész-Borász Konferencia sikerére alapozva a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Junibor ismételten megrendezi az ágazat legfőbb szakmai tudásmegosztó fórumának tekinthető rendezvényét.

A szakmai konferencia egyben tiszteletadás is a Szent István Egyetem 75. évvel ezelőtt alapított Szőlészeti Tanszéke, illetve Borászati Tanszéke által végzett tudományos és oktatási tevékenység előtt. Az idei év mottója:

„Hagyomány és innováció”

A Konferencia gyakorlat-orientált szőlészeti és borászati ismeretek fóruma, a tudományos kutatások által alátámasztott, tényszerűen igazolt eljárások megosztásának és megvitatásának céljával megtartott rendezvény. A nap folyamán a szőlészeti és borászati szekcióülések keretében az egyetem négy termében összesen 8 előadáson lehet részt venni. Az előadásokat követően egy plenáris ülés keretében mindegyik szekcióvezető röviden összefoglalja az elhangzott előadások lényegét. Késő délután a konferencia hasznos programeleme a közös piknik, falatozás, ahol a résztvevők megkóstolhatják egymás borát, és megvitathatják a nap tapasztalatait.

A Konferencia részvételi díja: 7 500 Ft + Áfa (9 525 Ft), amely a szakmai program mellett magában foglalja az étkezést és a kávészünet, illetve a pikniken való részvétel lehetőségét.

Regisztrálni ide kattintva tud.

Időpont: 2018. október 25.

Helyszín: Szent István Egyetem - Budai Campus (1118 Budapest Villányi út 29-43.)

A Konferencia programja:

8.30 - 9.30 Regisztráció, kávé

9.30 Plenáris ülés (Díszterem)

10.30 - 11.30 Délelőtti szekcióülések

11.30 - 12.30 Délelőtti szekcióülések

12.30 - 13.50 Ebéd (Díszterem)

14.00 - 15.30 Plenáris ülés (Díszterem) szekcióülések összefoglalója

15.30 - 17.00 Plenáris ülés (Díszterem)

17.00 Piknik együttlét (Díszterem)

Szőlészeti szekcióülések előadásai:

I. Szekció, szekcióvezető: Dr. Bálo Borbála, tanszékvez. egy. docens, SZIE KERTK Szőlészeti Tanszék

Digitalizáció a szőlőtermesztésben

  • Winedata: intelligens online szőlészeti termelés-monitoring rendszer
    Előadó: Lendvai Károly, műszaki igazgató, Winedata
    Korreferátum: Speidl Lídia termelési vezető, Bock Borászat Kft.
  • Térinformatika és drón technika alkalmazása a szőlészetben
    Előadó: Dr. Bálo Borbála, tanszékvez. egy. docens, SZIE KERTK Szőlészeti Tanszék
    Korreferátum: Dr. Lukácsy György, adjunktus, SZIE KERTK Szőlészeti Tanszék

Rovarkártevők és védekezési lehetőségek

  • Az amerikai szőlőkabóca jelentősége és vektortevékenysége szőlőben
    Előadó: Dr. Orosz Szilvia, növényvédelmi entomológus, NÉBIH, Növény-, Talaj- és Agrár-körny. véd. Ig.
  • A Drosophila suzukii kártétele
    Előadó: Dr. Vétek Gábor, egyetemi docens, SZIE KERTK, Rovartani Tanszék

II. Szekció, szekcióvezető: Dr. Májer János, igazgató NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézete, Badacsony

Innovatív szőlőfajták a környezetbarát termesztésben

Előadó: Dr. Kozma Pál, tud. főmunkatárs, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Korreferátum: Hárs Tibor, magántermelő, Hárs Család Bio Pincészete
Koch Csaba, magántermelő, Koch Borászat

Környezetkímélő technológiák

  • Az ökológiai szőlőtermesztés rendszere
    Előadó: Roszík Péter, ügyvezető, Biokontroll Hungária
    Korreferátum: Szászi Endre, magántermelő, Szászi Birtok
  • Mikorrhiza oltóanyagok szerepe a szőlőültetvények talajerő-gazdálkodásában
    Előadó: Dr. Csikászné Dr. Krizsics Anna, tud. főmunkatárs, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
    Korreferátum: Dr. Biró Borbála, egyetemi tanár, SZIE KERTK, Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Borászati Szekcióülések előadásai

I. Szekció, szekcióvezető: Dr. Kállay Miklós, emeritus professzor

Új szempontok a változó világban, kihívások, a SO2 szerepe a borászati technológia során

Előadó: dr. Kállay Miklós
Korreferátum: Dr. Bene Zsuzsanna

Pezsgés a borokban: a CO2 jelentősége, oldott oxigén kérdése.

Előadó: Restás Tibor, Bubicon
Korreferátum: Csiszkó Gábor/Varga Máté, Varga Pincészet

II. Szekció, szekcióvezető – Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, egyetemi docens

A battonage jelentősége, megoldásai.

Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána
Korreferátum: Nyúlné Dr. Pühra Beata, Nyakas Pince és Lamport József, Thummerer Pince

Brettes jelleg, karakter nyomonkövetése analitikai és érzékszervi szempontból

Előadó: Barátossy Gábor, NÉBIH
Korreferátum: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, dr. Sólyom-Leskó Annamária

Plenáris:

  • A szekcióvezetők összefoglalói
  • A rozé jött, látott és győzött…tudatos munkával a lehetőségek jobb kihasználása
    Előadó: dr. Pásti György
    Korreferátum: Gál Csaba és Gálné Dignisz Éva
    Felkért hozzászólók: Dúzsi Tamás, Figula Mihály, Frittmann János, Szőke Mátyás
Forrás: 
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Az ünnepek italai

Az Országkóstoló sorozat részeként idén is elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok könyve. A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadványt a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság épületében, a sajtó munkatársai előtt mutatták be. A vendégek megkóstolhatták a TOP pezsgőkiválóságokat, valamint bepillantást nyerhettek a Nébih borászati laboratóriumában végzett munkába

Szőlőtermesztés: tények és tévhitek az öntözésről

"Szőlőtermesztéssel foglalkozunk a Neszmélyi borvidéken. A szőlő öntözésének gondolatával régóta foglalkozunk, és az elképzelést a 2016-ban kiírt vízgazdálkodási pályázat segítségével remélhetőleg sikerül megvalósítani. Ahhoz, hogy a vevőinket mindig ellássuk az elvárt szőlőmennyiséggel, már napjainkban is nélkülözhetetlen az öntözés." - Dr. Mikóczy Nárcisz előadásának szerkesztett változata következik.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

Mibe is kóstoltunk bele?

2018-ban izgalmas előadássorozatot hirdetett meg a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Bormarketing Akadémia címmel. A rendezvényt a BGE Marketing Tanszékének kollégái - Totth Gedeon, Harsányi Dávid és Szabó Zoltán - hívták életre, melynek nem titkolt célja volt, hogy megismertesse a fiatalokat és az érdeklődőket a borágazat fontos vonatkozásaival, marketing kihívásaival.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, de több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban segít, hogy ne legyen perzselő forróság, és a savak is megmaradjanak.

A termelői közösségek az élő hagyományok, közös kincseink őrzői

A „Termelői Közösségek Napja” a hagyományos termékeket előállító közösségek ünnepére rendezett szakmai konferencia. A Termelői Közösségek Napjának évenkénti megszervezésével az agrártárca célul tűzte a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítését.

Amiről szőlész eleink nem is hallottak: tőkepótlás szőlőültetvényeinkben

Ha az interneten kutakodunk a tőkepótlás témakörében, azt tapasztaljuk, hogy a keresőprogramok általában gazdasági-pénzügyi oldalak felé irányítanak bennünket. Olvasóinkat – gyanítjuk – jobban érdekli a pótlás gyakorlata, így jelen írásunkban ezt szeretnénk körüljárni egy elismert szőlész kollégánk megjegyzéseivel, tanácsaival kiegészítve.