0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Digitalizációra és a fiatalok bevonására van szükség az agráriumban

Középtávon a hazai mezőgazdaság és élelmiszerágazat hatékonyságának növelése, hosszútávon a magyar lakosság biztonságos élelmiszerellátása és az exportpiacokon való érvényesülés az agrárium fő célkitűzése – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója egy agrárinformatikai megoldásokról szóló konferencia kerekasztal beszélgetésén.

Az ITSZÜRET 2018 – Egy marék vetőmag, az agrárium digitális transzformációja konferencián részt vevő Erős Veronika, az Agrárinformatikai klaszter menedzsere, Dr. Oláh Izabella, Agrodat – tanácsadó, a SZIE GTK tanára és Dobó Mátyás, az Invitech stratégiai és üzleti támogatások igazgatóhelyettese az AMC vezetőjével közösen azt taglalta, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeri ágazat hazai fejlődésének kulcsa az agrárdigitalizáció, ami kiváló hívószó a fiataloknak és figyelemfelkeltő az idősebb generációnak is.

Az AMC ügyvezető igazgatója a kerekasztal beszélgetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy meglévő erőforrásaink nem kellő hatékonyságú felhasználását több statisztika igazolja:

„az egy év alatt megtermelt agrár jövedelmeket nézve azt látjuk, hogy a magyar átlag az Európai Uniós átlag harmada, a Nyugat-Európai 80-82 ezer eurós összegnek pedig csupán tizede; emellett hazánk hektáronként az uniós átlagtermésnek is csupán 54 %-át éri el.”

Hozzászólásában Ondré Péter kitért arra is, hogy adottságainkat és elhelyezkedésünket nézve látható, hogy Magyarország nemzetközi viszonylatban „sportnyelven” szólva pole-pozícióban van. Ha előre tudunk lépni a fejlesztendő területeinken, akkor az ügyvezető szerint gazdaságunk 2050-ben is el tudja látni a hazai lakosságot és mellette a külföldi piacokat is jó minőségű, GM-mentes élelmiszerekkel.

Ondré Péter emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy bár fontos az agráriumban felhalmozott tőke és a kellő technikai paraméterekkel rendelkező eszközpark kérdése, de amíg nincs az agráriumban szemléletváltás és nem aktiválódik az agrárium területén az a generáció, amelyikben megvan a fogékonyság az IT eszközök iránt is, addig nem lesz hatékonyabb a terület. Ennek kapcsán az ügyvezető igazgató kiemelte: a magyar piacon fellelhető gépeknek ma már szinte mindegyike tud valamilyen digitális IT technológiát, de ezek közel 60-65 százalékával a magyar gazdák nem élnek. A számok azt mutatják – tette hozzá Ondré Péter -, hogy egy átlagos mezőgazdasági gép tudásának csupán 40-45%-át használják ki a magyar gazdaságokban, a megfelelő IT technológiai tudás hiányában.

A generációk közötti tudásmegosztás és a fiatalok behívása megoldás lehet, ehhez azonban meg kell találnunk azokat az üzeneteket és hívó szavakat, amelyekkel a fiatalok az agráriumba behívhatók és megszólíthatók

– hangsúlyozta az Agrármarketing Centrumot irányító szakember. A kerekasztal résztvevői a tanácskozáson abban egyetértettek, hogy a fiatalokat legfőképpen a digitalizáció oldaláról lehet megfogni az agrárium számára, hiszen számukra az okoseszközök világa otthonos és vonzó. Ugyanakkor az idősebbeknek a digitalizációval egyszerűbbé tehető feladatok, csökkenthető terhek a pozitív üzenetek, hiszen őket az adminisztráció nyomasztja leginkább hangzott el az egyeztetésen.

Ondré Péter szerint a jól képzett fiatalok bevonásához két dolgot kell feléjük közvetíteni: egyrészt az agráriumban elérhető jövedelmi szinteket, másrészt pedig azt, hogy ma már ez az ágazat is trendi. „A mezőgazdaság már nem a régi, lejáratott beidegződések mentén működik, nem a sáros csizmával azonos, hanem a precíziós technológiák, GPS sorvezetők, hozamtérképek, drónok, differenciált input anyag kijuttató, kormány vezérelt robotok irányába halad” – közölte Ondré.

Annak érdekében, hogy minél több fiatalhoz eljuthassanak ezek az üzenetek az AMC november végén „Fiatalok az agrárpályán” címmel olyan konferenciát szervez, amely iránytűként szolgálhat arra, hogy miként tehető a fiatalok számára is kompatibilissé az agrárium. Olyan agrárvállalkozókat kívánunk megszólaltatni, akik munkavállaóként tekintve a fiatalokra elmondják, hogy milyen munkára és milyen jövedelmi viszonyokra lehet számítani napjainkban azoknál a nagy magyar agrárcégeknél, amelyek integrálni, fejleszteni tudnak a gépek és a humánerőforrás terén is – zárta felszólalást az AMC ügyvezető igazgatója.

Forrás: AMC sajtóközlemény