0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Veszett helyzet: Zalában megszűnt a rókaimmunizálás

Az Unió által finanszírozott vakcinázási kampányokat évente kétszer, tavasszal és ősszel hajtották végre. Azonban idén zalai település már nem szerepel az érintett területek listáján.

Az Unió által finanszírozott veszettség elleni rókaimmunizáció vakcinázási kampányokat évente kétszer, tavasszal és ősszel hajtották végre – írja a zaol.hu. A kampányszerű védekezés idén tavasszal elmaradt, pontosabban Szerencs környékére korlátozódott. Ősszel viszont sor kerül rá, szeptember 29. és október 14. között zajlik az országban a rókák veszettség elleni őszi vakcinázása. Azonban zalai település már nem szerepel a listán, és az érintett területeket ábrázoló térképen is jelöletlen maradt Zala megye. Az ország déli és keleti megyéiben kell majd erre számítani.

Az uniós programot országszerte a Hubertus Kft. hajtja végre, a cég ügyvezetőjétől, Heltay Andrástól érdeklődtek a részletekről?

– Vas és Zala megye idén ősztől kikerült a programból, ez mindenképpen egy jó hír. Több tényezőn múlt, hogy a NÉBIH meghozta ezt a döntést. Az egyik az, hogy a megyével szomszédos országok – Ausztria, Szlovénia és Horvátország – nagyon jól állnak veszettség szempontjából.

Ausztria és Szlovénia már deklaráltan mentes ettől az emberre is veszélyes fertőző betegségtől,

Horvátország pedig kérvényezte az uniótól mentessé nyilvánítását. A másik szempont pedig az, hogy Vas és Zala megye 1992 óta részese volt a programnak. Mindezek alapján e két megyében tehettük meg először, hogy befejezzük a vakcinázást. Remélhetőleg az említett három másik tagországból már nem kell visszafertőzéstől tartanunk, illetve feltételezzük, hogy a Dunántúl északi részéről sem, ahol eddig sem volt kezelés – válaszolta a szakember.

Végleges a hatás?

A vadásztársaságoknak minden alkalommal meghatározott számú rókát, a veszettség leggyakoribb hordozóját kell lőniük, s az állategészségügyi hatósághoz eljuttatniuk.

– Utoljára 2016 tavaszán és 2017 tavaszán, mindkét esetben Szerencs térségéből küldtek pozitív tüneteket mutató példányt.

A laboratóriumi vizsgálat mindkét példányról kimutatta, hogy északról, Szlovákiából bevándorolt egyedekről volt szó, nem a hazai rókapopulációban ütötte fel a fejét a veszettség.

Heltay András a megyei lap érdeklődésére elmondta, hogy vajon Zala megyét érintően véglegesnek tekinthető- e a jelenlegi helyzet, csak annyit mondott, ez egy remény, de miután a biológiára nem tud az ember végleges hatást gyakorolni, nem lehet kizárni, hogy valamikor, ha csak egy-egy gócoltás erejéig is vissza kell térni a védekezésre.

Forrás: zaol.hu