A 15 százalékos növekedés arányban van az elmúlt évek átlagával – derül ki abból a tanulmányból, melyet az ISMEA (egy olasz agrárgazdasági és piackutató intézet) és az olasz borászok szövetsége publikált.
Az ISMEA ügyvezető igazgatója, Raffaele Borriello úgy gondolja, hogy az idei növekedés segít az olasz bortermelőknek kilábalni a tavalyi krízisből.
Itthon is emlékezhetünk rá, hogy 2017 elején egész Európában kései fagyok tizedelték a szőlőtőkéket, később az aszály szárította ki a földeket. Ennek hatásra 26 százalékkal esett vissza az olasz bortermelés.
Visszaesett az export
Mivel az év elején kevesebb bor volt elérhető, ráadásul az árak is nőttek, a világ borexportjában 10 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Májusig az németek és a britek is kevesebb olasz bort vásároltak, ráadásul Franciaország átvette a vezető szerepet Olaszországtól legalábbis, mint a legnagyobb Amerikai borexportőr.
Az ISMEA előrejelzése szerint, mivel 2018-ban sokkal jobb évet zárnak az ágazati szereplők, ez az export mértékén is meg fog látszani, mely elérheti összértékben a 6 milliárd eurót is az év végéig. 2019-re az olasz piackutató további mennyiségi növekedést vár, melynek értéke elérheti az 50 millió hektolitert is.
– annak ellenére, hogy Franciaországban (46,1 millió hektoliter) és Spanyolországban (43 millió hektoliter) is jelentős növekedésről számoltak be.