Back to top

Egy tyúk roppant tömeggel: a jersey óriásbaromfi

A különleges fajták kedvelőinek ajánlott a jersey óriás, amelynek Magyarországon nincs nagy állománya, ritkán szerepel kiállításokon, börzéken, így itthon csak kevés alkalom adódik megcsodálni ezt a nagyméretű baromfifajtát.

Ez a fekete tollazatú húsfajta Észak-Amerikában, New Jersey állam területén alakult ki 1880 körül – brámák, jávaiak, croad langshanok segítségével tenyésztették ki. A XX. század 20-as éveiben jutott el Európába, ahol, mint húsfajta, sokáig nagy népszerűségnek örvendett.

Fotó: Díszbaromfifajták kézikönyve 1.
A talp mindig sárga

Mint a neve is jelzi, a legfeltűnőbb sajátsága a jersey óriásnak roppant tömege, ami hihetetlenül nagy, széles, mély és megnyúlt testalkatából ered. A hát hosszú és gyakorlatilag vízszintes, melle széles és kerekded, emiatt szögletesnek tűnnek. A szárnyak felhúzottak. Közepesen hosszú farkát 30 fokos szögben tartja. A szokatlanul nagy és telt törzshöz illően a koponya nagyon széles, de csak közepesen nagy. Az egyszerű felálló tarajon hat fűrészfog van. A fejfüggelékek és az arcbőr legyen vérbő és fénylő vörös színű. A szem a sötétbarnától a feketéig terjedhet, a fehérek lába zöld, talpa sárga, más színváltozatánál a lábak feketék, de a talpak szintén sárgák. A tojó még vízszintesebben tartja a testét. A mell legyen széles, mély és telt. A farok középmagasan hordott, a hastájék legyen teljesen kifejlett.

Mindkét nemnél kifejezésre kell jutnia a rendkívüli nagyságnak és súlynak. Ezt a széles, középmagas állást a test teltsége, mélysége és szélessége révén éri el.

Egyáltalán nem repül

A fajta eredetileg tenyésztett színe fekete volt, amelynek tollazatában kifejezett a zöldes lakkfény. 1947-ben jelent meg fehér színben is, a világos ezüstfehér színre kell törekedni. A kék színváltozatot 1989-ben tenyésztették ki. A kékszegélyes színváltozat pedig a közelmúlt eredménye.

A jersey óriás az egyik legnagyobb létező fajta, a kakas elérheti a 6 kg-ot, a tyúk 3,5-4,5 kg.

Régebben a fajta egyes kappanozott kakasai 8, sőt több mint 9 kg-ot is nyomtak, amely hihetetlen súlynak számít. Ezek után nem meglepő, hogy a csirkék igen gyors növekedésűek, bár a teljes kifejlettséget csak későn érik el. A kívánt roppant tömeg elérésében a tenyésztők igyekeznek már a téli hónapokban kikeltetni a tojásokat, így állhat csak elegendő idő rendelkezésre, hogy a következő évi kiállítási időszakra a baromfik elérjék megfelelő súlyukat. Méreteik miatt az állatoknak tágas térre van szükségük. Egyáltalán nem repülnek, ezért az udvaron szabadon is lehetnek, alacsonyra rakott ülőrudat igényelnek, vagy a földön éjszakáznak. A fajta egészen jó tojótulajdonságokkal bír, évi kb. 180 db tojást rak, melyek színe barna, súlyuk 58 és 60 g közé esik. Ezek a madarak természetükből eredően nyugodtak, és egymással békésen megférnek.

Fotó: Díszbaromfifajták kézikönyve 1.
Kisgyerek mellé nem ajánlott

A tenyészállatok kiválasztásánál a szülők nagysága és súlya legyen döntő, de a többi fajtajegy sem mellékes.

Nem hajlamos a kotlásra, de jobb is, hiszen ezzel a súllyal összetörné a tojásokat.

Géppel, vagy más kotló fajtákkal jó eredménnyel keltethetők. Egyes tenyésztői vélemények szerint tenyésztésben a valamivel kisebb testű kakasok eredményesebbek, mint a kimondottan kiállítási típusúak.

A méretek fenntartása érdekében rokonfajtákkal pároztattak. Erre közismert példa az ausztrál orpokkal végzett keresztezésük, mely tényleg egy kicsit a jersey óriásra hasonlító ausztrál orp utódokat eredményezett. Maga az ausztrál orp fajta is végső soron egyértelműen testesebbé vált.

Fordítottan szintén végeztek keresztezéseket, hogy a ritkának számító óriások vitalitását feljavítsák. Ugyanakkor létezik egy kiküszöbölhetetlen különbség a két fajta között. Az ausztrál orp lába gyakorlatilag fekete fehér talppal, míg a jersey óriás lába zöldes fényű fekete, talpa pedig sárga. Mivel a fehér talpszín dominál a sárga felett, már az első generáció azonnal elárulja keresztezett voltát, amikor a talpat megvizsgáljuk.

Megfelelő törődés mellett ezek a nehézsúlyú bajnokok igen szelídekké válnak. A fajta kisgyerekek mellé nem ajánlott, mert méreténél fogva nehezen kezelhető.
Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

Nőtt a kereslet a tojás iránt

Nőtt az éves, egy főre jutó magyar tojásfogyasztás, a 2013-as 214 darabról 2017-re 234 darabra emelkedett – mondta az agrártárca parlamenti államtitkára a 17. tojás világnapja alkalmából tartott rendezvényen, pénteken, Budaörsön.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.

Befektetői támadás a McDonald’s ellen

A McDonald’s egy vezető new yorki nyugdíjpénztár támadásainak kereszttüzébe került. A társaság kritikáit egy Amerikában nem rég véget ért állatvédelmi kampányt követően fogalmazta meg, melyben a tenyésztési körülmények és a vágóhídi gyakorlat megváltoztatását sürgették az Egyesült Államokban.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.