Back to top

Egy tyúk roppant tömeggel: a jersey óriásbaromfi

A különleges fajták kedvelőinek ajánlott a jersey óriás, amelynek Magyarországon nincs nagy állománya, ritkán szerepel kiállításokon, börzéken, így itthon csak kevés alkalom adódik megcsodálni ezt a nagyméretű baromfifajtát.

Ez a fekete tollazatú húsfajta Észak-Amerikában, New Jersey állam területén alakult ki 1880 körül – brámák, jávaiak, croad langshanok segítségével tenyésztették ki. A XX. század 20-as éveiben jutott el Európába, ahol, mint húsfajta, sokáig nagy népszerűségnek örvendett.

Fotó: Díszbaromfifajták kézikönyve 1.
A talp mindig sárga

Mint a neve is jelzi, a legfeltűnőbb sajátsága a jersey óriásnak roppant tömege, ami hihetetlenül nagy, széles, mély és megnyúlt testalkatából ered. A hát hosszú és gyakorlatilag vízszintes, melle széles és kerekded, emiatt szögletesnek tűnnek. A szárnyak felhúzottak. Közepesen hosszú farkát 30 fokos szögben tartja. A szokatlanul nagy és telt törzshöz illően a koponya nagyon széles, de csak közepesen nagy. Az egyszerű felálló tarajon hat fűrészfog van. A fejfüggelékek és az arcbőr legyen vérbő és fénylő vörös színű. A szem a sötétbarnától a feketéig terjedhet, a fehérek lába zöld, talpa sárga, más színváltozatánál a lábak feketék, de a talpak szintén sárgák. A tojó még vízszintesebben tartja a testét. A mell legyen széles, mély és telt. A farok középmagasan hordott, a hastájék legyen teljesen kifejlett.

Mindkét nemnél kifejezésre kell jutnia a rendkívüli nagyságnak és súlynak. Ezt a széles, középmagas állást a test teltsége, mélysége és szélessége révén éri el.

Egyáltalán nem repül

A fajta eredetileg tenyésztett színe fekete volt, amelynek tollazatában kifejezett a zöldes lakkfény. 1947-ben jelent meg fehér színben is, a világos ezüstfehér színre kell törekedni. A kék színváltozatot 1989-ben tenyésztették ki. A kékszegélyes színváltozat pedig a közelmúlt eredménye.

A jersey óriás az egyik legnagyobb létező fajta, a kakas elérheti a 6 kg-ot, a tyúk 3,5-4,5 kg.

Régebben a fajta egyes kappanozott kakasai 8, sőt több mint 9 kg-ot is nyomtak, amely hihetetlen súlynak számít. Ezek után nem meglepő, hogy a csirkék igen gyors növekedésűek, bár a teljes kifejlettséget csak későn érik el. A kívánt roppant tömeg elérésében a tenyésztők igyekeznek már a téli hónapokban kikeltetni a tojásokat, így állhat csak elegendő idő rendelkezésre, hogy a következő évi kiállítási időszakra a baromfik elérjék megfelelő súlyukat. Méreteik miatt az állatoknak tágas térre van szükségük. Egyáltalán nem repülnek, ezért az udvaron szabadon is lehetnek, alacsonyra rakott ülőrudat igényelnek, vagy a földön éjszakáznak. A fajta egészen jó tojótulajdonságokkal bír, évi kb. 180 db tojást rak, melyek színe barna, súlyuk 58 és 60 g közé esik. Ezek a madarak természetükből eredően nyugodtak, és egymással békésen megférnek.

Fotó: Díszbaromfifajták kézikönyve 1.
Kisgyerek mellé nem ajánlott

A tenyészállatok kiválasztásánál a szülők nagysága és súlya legyen döntő, de a többi fajtajegy sem mellékes.

Nem hajlamos a kotlásra, de jobb is, hiszen ezzel a súllyal összetörné a tojásokat.

Géppel, vagy más kotló fajtákkal jó eredménnyel keltethetők. Egyes tenyésztői vélemények szerint tenyésztésben a valamivel kisebb testű kakasok eredményesebbek, mint a kimondottan kiállítási típusúak.

A méretek fenntartása érdekében rokonfajtákkal pároztattak. Erre közismert példa az ausztrál orpokkal végzett keresztezésük, mely tényleg egy kicsit a jersey óriásra hasonlító ausztrál orp utódokat eredményezett. Maga az ausztrál orp fajta is végső soron egyértelműen testesebbé vált.

Fordítottan szintén végeztek keresztezéseket, hogy a ritkának számító óriások vitalitását feljavítsák. Ugyanakkor létezik egy kiküszöbölhetetlen különbség a két fajta között. Az ausztrál orp lába gyakorlatilag fekete fehér talppal, míg a jersey óriás lába zöldes fényű fekete, talpa pedig sárga. Mivel a fehér talpszín dominál a sárga felett, már az első generáció azonnal elárulja keresztezett voltát, amikor a talpat megvizsgáljuk.

Megfelelő törődés mellett ezek a nehézsúlyú bajnokok igen szelídekké válnak. A fajta kisgyerekek mellé nem ajánlott, mert méreténél fogva nehezen kezelhető.
Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

No-Deal Brexit: a bárányok elhallgatnak

Az Egyesült Királyság a világ harmadik legnagyobb bárány-exportőre. Ha pedig a Brexit megegyezés nélkül zajlik le, akkor az eddig külföldön értékesített állatok a gazdák nyakán maradhatnak.

Ki húzza a Mikulás szánját a jövőben?- Komoly veszélyben a sarkvidéki rénszarvas

Az éghajlatváltozás következtében nemcsak a jegesmedve, hanem a sarkvidéki rénszarvas populáció is kihívásokkal néz szembe. A lappföldi rénszarvasoknak a klímaváltozás miatt kevesebb élelemmel kell beérniük. A tudósok aggódnak amiatt, hogy az időjárás változás negatív hatásai már most, közvetlenül érvényesülnek az állatokon. 

Klímaváltozás: merre indulhatnak a kistermelők?

Tömegével pusztulnak az állatok Ausztráliában, ahol most nyár van, és nem is akármilyen, hiszen a hőmérséklet több helyen folyamatosan negyven Celsius-fok fölött van. Hazánkban is egymás után megdőlnek a téli melegrekordok - sok más érdekes téma mellett erről is olvashat a Kistermelők Lapja februári számában.

Az egyik legkisebb és legkedvesebb Pionus: az ibolyapapagáj

A házikedvencként tartott papagájfajok közül jó tulajdonságaik ellenére kevéssé elterjedtek; mondhatni, szinte mellőzöttek a különféle Pionusfajok, különösen, ha közkedveltségüket a jákóhoz, amazonokhoz, arákhoz viszonyítjuk.