Back to top

Egy tyúk roppant tömeggel: a jersey óriásbaromfi

A különleges fajták kedvelőinek ajánlott a jersey óriás, amelynek Magyarországon nincs nagy állománya, ritkán szerepel kiállításokon, börzéken, így itthon csak kevés alkalom adódik megcsodálni ezt a nagyméretű baromfifajtát.

Ez a fekete tollazatú húsfajta Észak-Amerikában, New Jersey állam területén alakult ki 1880 körül – brámák, jávaiak, croad langshanok segítségével tenyésztették ki. A XX. század 20-as éveiben jutott el Európába, ahol, mint húsfajta, sokáig nagy népszerűségnek örvendett.

Fotó: Díszbaromfifajták kézikönyve 1.
A talp mindig sárga

Mint a neve is jelzi, a legfeltűnőbb sajátsága a jersey óriásnak roppant tömege, ami hihetetlenül nagy, széles, mély és megnyúlt testalkatából ered. A hát hosszú és gyakorlatilag vízszintes, melle széles és kerekded, emiatt szögletesnek tűnnek. A szárnyak felhúzottak. Közepesen hosszú farkát 30 fokos szögben tartja. A szokatlanul nagy és telt törzshöz illően a koponya nagyon széles, de csak közepesen nagy. Az egyszerű felálló tarajon hat fűrészfog van. A fejfüggelékek és az arcbőr legyen vérbő és fénylő vörös színű. A szem a sötétbarnától a feketéig terjedhet, a fehérek lába zöld, talpa sárga, más színváltozatánál a lábak feketék, de a talpak szintén sárgák. A tojó még vízszintesebben tartja a testét. A mell legyen széles, mély és telt. A farok középmagasan hordott, a hastájék legyen teljesen kifejlett.

Mindkét nemnél kifejezésre kell jutnia a rendkívüli nagyságnak és súlynak. Ezt a széles, középmagas állást a test teltsége, mélysége és szélessége révén éri el.

Egyáltalán nem repül

A fajta eredetileg tenyésztett színe fekete volt, amelynek tollazatában kifejezett a zöldes lakkfény. 1947-ben jelent meg fehér színben is, a világos ezüstfehér színre kell törekedni. A kék színváltozatot 1989-ben tenyésztették ki. A kékszegélyes színváltozat pedig a közelmúlt eredménye.

A jersey óriás az egyik legnagyobb létező fajta, a kakas elérheti a 6 kg-ot, a tyúk 3,5-4,5 kg.

Régebben a fajta egyes kappanozott kakasai 8, sőt több mint 9 kg-ot is nyomtak, amely hihetetlen súlynak számít. Ezek után nem meglepő, hogy a csirkék igen gyors növekedésűek, bár a teljes kifejlettséget csak későn érik el. A kívánt roppant tömeg elérésében a tenyésztők igyekeznek már a téli hónapokban kikeltetni a tojásokat, így állhat csak elegendő idő rendelkezésre, hogy a következő évi kiállítási időszakra a baromfik elérjék megfelelő súlyukat. Méreteik miatt az állatoknak tágas térre van szükségük. Egyáltalán nem repülnek, ezért az udvaron szabadon is lehetnek, alacsonyra rakott ülőrudat igényelnek, vagy a földön éjszakáznak. A fajta egészen jó tojótulajdonságokkal bír, évi kb. 180 db tojást rak, melyek színe barna, súlyuk 58 és 60 g közé esik. Ezek a madarak természetükből eredően nyugodtak, és egymással békésen megférnek.

Fotó: Díszbaromfifajták kézikönyve 1.
Kisgyerek mellé nem ajánlott

A tenyészállatok kiválasztásánál a szülők nagysága és súlya legyen döntő, de a többi fajtajegy sem mellékes.

Nem hajlamos a kotlásra, de jobb is, hiszen ezzel a súllyal összetörné a tojásokat.

Géppel, vagy más kotló fajtákkal jó eredménnyel keltethetők. Egyes tenyésztői vélemények szerint tenyésztésben a valamivel kisebb testű kakasok eredményesebbek, mint a kimondottan kiállítási típusúak.

A méretek fenntartása érdekében rokonfajtákkal pároztattak. Erre közismert példa az ausztrál orpokkal végzett keresztezésük, mely tényleg egy kicsit a jersey óriásra hasonlító ausztrál orp utódokat eredményezett. Maga az ausztrál orp fajta is végső soron egyértelműen testesebbé vált.

Fordítottan szintén végeztek keresztezéseket, hogy a ritkának számító óriások vitalitását feljavítsák. Ugyanakkor létezik egy kiküszöbölhetetlen különbség a két fajta között. Az ausztrál orp lába gyakorlatilag fekete fehér talppal, míg a jersey óriás lába zöldes fényű fekete, talpa pedig sárga. Mivel a fehér talpszín dominál a sárga felett, már az első generáció azonnal elárulja keresztezett voltát, amikor a talpat megvizsgáljuk.

Megfelelő törődés mellett ezek a nehézsúlyú bajnokok igen szelídekké válnak. A fajta kisgyerekek mellé nem ajánlott, mert méreténél fogva nehezen kezelhető.
Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Dél-Afrika száműzi az uniós baromfitermékeket

Arányos ellenintézkedésekkel kellene sújtania az Európai Uniónak a Dél-Afrikai Köztársaságot amiatt, hogy jelentős vámot léptetett életbe az EU-ból származó baromfitermékekre. Japánba viszont megindulhat az EU exportja.

Jövőre is lesz baromfi állatjóléti támogatási program

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Különböző módokon folyik a marhahús-előállítás

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló első része.

Negyedével több pulykát eszünk az ünnepek alatt

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség.