Back to top

Sonkolyt a füstölőbe!

A napviaszolvasztóból összegyűlt sonkoly egy egészen praktikus felhasználási lehetőségéről olvashatunk a Deutsches Bienenjournal legutóbbi számában. Egy húsdaráló segítségével "pellet" készíthető belőle, mely két évig tárolható és egyszeri begyújtás után több óráig biztosítja a nem fojtó füstöt.

Mi a sonkoly?

A mézes kereteken a mézet viaszlapocskákkal fedik le a méhek. A pörgetés során ezt a fedést kézzel vagy géppel eltávolítják, hogy a mézet ki lehessen nyerni a keretből. Az összegyűjtött, levágott mézes viasztörmelék a sonkoly. Ebből még kinyerhető tiszta viasz, melegítéses elválasztással és szűréssel.

Sok méhész használ napviaszolvasztót, mely igen praktikus eszköz, hiszen a kiselejtezendő lépeket, egyszerűen belehelyezi és a kereteket, miután leolvadt a viasz, kiveszi. Nem kell bajlódni a lépek kivágásával, az olvasztó fűtésével, akár egy-egy lép is azonnal belehelyezhető, amint kivettük a kaptárból. És az esetek többségében a keretek drótozása is megmarad. Hátránya viszont, hogy a sonkolyban a selejtezendő léptől függően marad hátra viasz.

Sokan ezt a sonkolyt, melyben bőven található bábing, egyszerűen elássák, trágyának használják vagy - mivel igen magas a fűtőértéke - tüzelnek vele.

Fotó: Deutsches Bienenjournal
Egy húsdaráló segítségével remek füstölőanyag készíthető belőle, melyet két évig el lehet tárolni különösebb probléma nélkül.

Az itt bemutatott módon állítólag több órán keresztül is ég egy töltet, ezért érdemes akár nagyobb méhészetekben is használni. Másik előnye ennek a sonkolynak, hogy a füstje nem kellemetlen vagy fojtó és az ezt használó méhész szerint nem fáj tőle az ember feje.  

Fotó: Deutsches Bienenjournal

Egy újságpapírból hengert sodrunk és a füstölő közepébe helyezzük, majd e henger köré tömködjük a húsdarálóval készített „sonkoly-pelletet".  Ezután az újságpapírhengerbe beleteszünk egy gyújtókockát.

 

 

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/9

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

A Bayer nem hagyja magát

A Bayer nehezményezi a neonikotionoid tilalom Európai Bíróság általi indoklását. A cég szerint ez más engedélyezett szereket is veszélybe sorol. A tilalmat a cég tudománytalannak minősíti.

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Bayer: a tiakloprid marad

Szeptember 19-től már nem forgalmazhatók, december 19-től pedig már nem használhatók három neonikotinoid hatóanyagot, imidaklopridot, tiametoxámot és klotianidint tartalmazó rovarölő készítmények az EU-ban, de a tiakloprid továbbra is forgalomban marad.

Terjed a méhekre vadászó ázsiai lódarázs

A méhekre veszélyes ázsiai lódarázs (Vespa velutina) 14 év alatt elterjedt egész Franciaországban és megjelent Európa más részein is, mint pl. Németországban. Terjedését és kártételeit most Németországban is kutatják. Az ázsiai lódarázs invazív és tájidegen fajnak tekinthető Európában. Magyarországon még nem érkezett róla jelentés, de csak remélni tudjuk, hogy terjeszkedését az Alpok megállítják.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

A Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Pécs közigazgatási területen tartott méhállományokra azonnali hatállyal községi zárlatot rendelt el.

Hamarosan fizetik a méhészeti támogatásokat

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2017/2018-as végrehajtási időszakához kapcsolódóan az elmúlt hónapokban tizenkét alintézkedés keretében már összesen 502 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek.

A termelők együttműködésére van szükség a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági ágazatokat sújtó legnagyobb probléma, hogy különvált a termelés és a feldolgozás, és ezen a termelők együttműködésével lehet változtatni - mondta Nagy István agrárminiszter szombaton a Nógrád megyei Karancskesziben.

Végső megoldás-e a természetes/mesterséges szelekció a varroa ellen?

Randy Oliver, akit főleg az oxálsav tartós hordozón való szószolójaként a hazai méhésztársadalom is jól ismer immár, ezúttal a varroa problematikájának megoldásáról értekezik. Értékes gondolatait érdemes megismerni a magyar méhészeknek is. A cél a varroát korlátozni képes családok szaporítása, illetve a varroa/DWV (Deformált szárny vírus) együtthatás megszüntetése.

Újrahasznosított műanyag: biztonságos ételt tenni bele?

Az Európai Bizottság gyorsított eljárásban készíti elő 140 újrahasznosítási módszer elfogadását, melyeket élelmiszeripari csomagolóanyagokként fognak használni. Azonban az újrahasznosított műanyagokban az emberi egészségre ártalmas toxikus vegyi anyagok lehetnek.