Back to top

Sonkolyt a füstölőbe!

A napviaszolvasztóból összegyűlt sonkoly egy egészen praktikus felhasználási lehetőségéről olvashatunk a Deutsches Bienenjournal legutóbbi számában. Egy húsdaráló segítségével "pellet" készíthető belőle, mely két évig tárolható és egyszeri begyújtás után több óráig biztosítja a nem fojtó füstöt.

Mi a sonkoly?

A mézes kereteken a mézet viaszlapocskákkal fedik le a méhek. A pörgetés során ezt a fedést kézzel vagy géppel eltávolítják, hogy a mézet ki lehessen nyerni a keretből. Az összegyűjtött, levágott mézes viasztörmelék a sonkoly. Ebből még kinyerhető tiszta viasz, melegítéses elválasztással és szűréssel.

Sok méhész használ napviaszolvasztót, mely igen praktikus eszköz, hiszen a kiselejtezendő lépeket, egyszerűen belehelyezi és a kereteket, miután leolvadt a viasz, kiveszi. Nem kell bajlódni a lépek kivágásával, az olvasztó fűtésével, akár egy-egy lép is azonnal belehelyezhető, amint kivettük a kaptárból. És az esetek többségében a keretek drótozása is megmarad. Hátránya viszont, hogy a sonkolyban a selejtezendő léptől függően marad hátra viasz.

Sokan ezt a sonkolyt, melyben bőven található bábing, egyszerűen elássák, trágyának használják vagy - mivel igen magas a fűtőértéke - tüzelnek vele.

Fotó: Deutsches Bienenjournal
Egy húsdaráló segítségével remek füstölőanyag készíthető belőle, melyet két évig el lehet tárolni különösebb probléma nélkül.

Az itt bemutatott módon állítólag több órán keresztül is ég egy töltet, ezért érdemes akár nagyobb méhészetekben is használni. Másik előnye ennek a sonkolynak, hogy a füstje nem kellemetlen vagy fojtó és az ezt használó méhész szerint nem fáj tőle az ember feje.  

Fotó: Deutsches Bienenjournal

Egy újságpapírból hengert sodrunk és a füstölő közepébe helyezzük, majd e henger köré tömködjük a húsdarálóval készített „sonkoly-pelletet".  Ezután az újságpapírhengerbe beleteszünk egy gyújtókockát.

 

 

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/9

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?

Történelmi mérföldkő lehet, hogy a héten Bajorországban több mint egymillió ember csatlakozott aláírásával a "Fajok Sokfélesége - Mentsétek meg a méheket" népi kezdeményezéshez. Ezért a tartományi törvényhozásnak szavaznia kell a népi kezdeményezés jogszabálytervezetéről, mely többek között a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról rendelkezik.

Hogyan lesz az olívamagból csomagolóanyag?

A mérgező műanyag hulladékok a világon óriási méreteket öltenek, azonban egy török ​​kutató csapat, egy kissé szokatlan - de ízletes forrás - innovatív felhasználását dolgozta ki a műanyaggyártás alternatívájaként. Olívamagból készítenek műanyagot, amely az élet számos területén felhasználható.

Varroa atka tenyésztése méhek nélkül

Egy kutató kidolgozta a varroa atka laborban való, méhek nélküli tartási módszerét. A módszer meggyorsíthatja a varroakutatást és elősegítheti az ellene való hatékony küzdelmet, akár genetikai síkon is.

Okostelefonnal a méhek egészségéért

A világ élelmiszerkészletének harmadát a méhek beporzó-tevékenységének köszönhetjük. A hasznos rovarok pusztulása tehát nagyban veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot is. A méhpopuláció pusztulása mögötti egyik ok pedig a különböző paraziták jelenléte. Az egyik gyakori parazita kimutatására fejlesztettek ki a tudósok egy olyan technológiát, mellyel helyben is kimutatható a betegség jelenléte.

Méhekre veszélyes: varroa elleni szert vont ki a Nébih

Újabb, kifejezetten mézelő méheknek szánt állatgyógyászati készítmény vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik a Destruktor 3,2% koncentrátum készítménnyel, semmiképp se használja fel!

Aggódva várják a tavaszt a méhészek

Évente egyre nagyobb gondot okoz a méhészeknek az, hogyan kezdik az új szezont. A nagy problémát egy kis ízeltlábú okozza.

Argentin mézharcos

Fernando Luis Esteban argentin méhész, élelmiszerkémikus, harminc éve az argentin méhészeti szaklap az Espacio Appicola főszerkesztője és tanácsadója, környezetvédelmi tudományok oktatója. Nem mellesleg az oxálsavas tartóshordozó megalkotója.

Fipronil a varroa elleni szerben

Fipronil szennyezés miatt megtiltotta az Oxxovar 5%-os oldat összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oxálsav tartalmú gyógyhatású készítmény a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésre szolgál.

A magyar méhészet Achilles-sarkai

Némi cím-magyarázattal ajánljuk olvasóink figyelmébe szerzőnk tartalmas írását. Dr. Tóth György (2014-ben volt a Méhészet Év Szerzője) a hazai méhészet Achilles sarkának a hatékonyság és a versenyképesség hiányát tartja. Hogy mit ért ezek alatt, azt a Méhészjövő jeligéjű vitasorozat részeként, 17 pontban fejti ki.

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?