Back to top

Sonkolyt a füstölőbe!

A napviaszolvasztóból összegyűlt sonkoly egy egészen praktikus felhasználási lehetőségéről olvashatunk a Deutsches Bienenjournal legutóbbi számában. Egy húsdaráló segítségével "pellet" készíthető belőle, mely két évig tárolható és egyszeri begyújtás után több óráig biztosítja a nem fojtó füstöt.

Mi a sonkoly?

A mézes kereteken a mézet viaszlapocskákkal fedik le a méhek. A pörgetés során ezt a fedést kézzel vagy géppel eltávolítják, hogy a mézet ki lehessen nyerni a keretből. Az összegyűjtött, levágott mézes viasztörmelék a sonkoly. Ebből még kinyerhető tiszta viasz, melegítéses elválasztással és szűréssel.

Sok méhész használ napviaszolvasztót, mely igen praktikus eszköz, hiszen a kiselejtezendő lépeket, egyszerűen belehelyezi és a kereteket, miután leolvadt a viasz, kiveszi. Nem kell bajlódni a lépek kivágásával, az olvasztó fűtésével, akár egy-egy lép is azonnal belehelyezhető, amint kivettük a kaptárból. És az esetek többségében a keretek drótozása is megmarad. Hátránya viszont, hogy a sonkolyban a selejtezendő léptől függően marad hátra viasz.

Sokan ezt a sonkolyt, melyben bőven található bábing, egyszerűen elássák, trágyának használják vagy - mivel igen magas a fűtőértéke - tüzelnek vele.

Fotó: Deutsches Bienenjournal
Egy húsdaráló segítségével remek füstölőanyag készíthető belőle, melyet két évig el lehet tárolni különösebb probléma nélkül.

Az itt bemutatott módon állítólag több órán keresztül is ég egy töltet, ezért érdemes akár nagyobb méhészetekben is használni. Másik előnye ennek a sonkolynak, hogy a füstje nem kellemetlen vagy fojtó és az ezt használó méhész szerint nem fáj tőle az ember feje.  

Fotó: Deutsches Bienenjournal

Egy újságpapírból hengert sodrunk és a füstölő közepébe helyezzük, majd e henger köré tömködjük a húsdarálóval készített „sonkoly-pelletet".  Ezután az újságpapírhengerbe beleteszünk egy gyújtókockát.

 

 

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/9

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

Aranybánya az élelmiszer-hulladék

A mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékekben igencsak hasznos anyagok találhatók, csak eddig vagy nem figyeltünk oda kellőképpen, vagy nem is tudtunk róla, hogy ez létezhet. Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményét Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézetének intézetvezető egyetemi tanára osztotta meg velünk.

A méhészet kiemelten támogatott ágazat

A hazai méhészeti ágazat 18-20 000 család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár a XI. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál megnyitóján. Feldman Zsolt kiemelte a méhészet agrárgazdasági jelentőségét is, hiszen az ágazat a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja.

Mézhamisítás: újratanulni Kínát

Magyarországon a méhészek körében a „kínai hamisított méz" egyfajta szitokszóvá vált, aminek már a közvéleményben is érzékelhető hatása van. Számos fogyasztó és méhész egyaránt úgy véli: a magyar méz értékesítésének egyik akadálya, hogy kínai méz „jön be" az országba. Ez persze jórészt a figyelem elterelése más, égetőbb gondokról.

Börtönbüntetés és kártérítés az elpusztult méhekért

Négy hónap börtönre ítélték az ausztriai Karintiában a Szövetségi Gyümölcstermesztők Egyesületének egyik vezetőségi tagját. A mezőgazdász klórpirifoszt (egy méhekre káros szert) juttatott ki szakszerűtlenül a gyümölcsfákra, mely két méhész méhcsaládjainak pusztulását okozta.

Nagy István: a méhészetnek fontos szerepe van a vidékfejlesztésben

A magyar méhészet óriási szerepet játszik a vidékfejlesztésben, a vidék népességmegtartó erejében, valamint az ökológiai egyensúly megtartásában - mondta az agrárminiszter vasárnap Gödöllőn, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) XI. kongresszusán.

Használjuk a három R-t!

Az ünnepek alatt felgyülemlett papír csomagolóanyagok zöme a kukában landol. De nem mindegy, hogy mennyi és melyik szemétgyűjtőbe kerül. Hazánkban általában sok papírt fogyasztunk, évente fejenként átlagosan 95 kg-t, aminek a felét a csomagolóanyagok teszik ki.

"Multifunkcionális" családi gazdaság: összetett ökofarm a vidék jövője

Az elhagyott zártkertek hasznosításának egyik lehetősége a ligetes legelők kialakítása, több kertre kiterjedő környezetkímélő állattartás, mint ahogyan az elhagyott porták udvarait is lehetne hasznosítani juhok legeltetésével, termékeik feldolgozásával. Egy ilyen kezdeményezésről számol be olvasónk, aki sikeres biogazdálkodó.

Méhekre kell tervezni a vetést

Újfajta mezőgazdasági stratégiát javasol a méhek és egyéb beporzók populációi hanyatlásának megállítására egy kutatócsoport, amely elképzeléseit a gyakorlatban is sikerre vitte Üzbegisztánban és Marokkóban.

Hosszú élet a kaptárban

A “téli” méhek a hideg évszakban 6-8 hónapot, míg a nyáriak pusztán 5-6 hetet élnek. Ennek szabályozója egy fehérje, a vitellogenin, melyet a zsírtestükben halmoznak fel.