0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sonkolyt a füstölőbe!

A napviaszolvasztóból összegyűlt sonkoly egy egészen praktikus felhasználási lehetőségéről olvashatunk a Deutsches Bienenjournal legutóbbi számában. Egy húsdaráló segítségével "pellet" készíthető belőle, mely két évig tárolható és egyszeri begyújtás után több óráig biztosítja a nem fojtó füstöt.

Mi a sonkoly?

A mézes kereteken a mézet viaszlapocskákkal fedik le a méhek. A pörgetés során ezt a fedést kézzel vagy géppel eltávolítják, hogy a mézet ki lehessen nyerni a keretből. Az összegyűjtött, levágott mézes viasztörmelék a sonkoly. Ebből még kinyerhető tiszta viasz, melegítéses elválasztással és szűréssel.

Sok méhész használ napviaszolvasztót, mely igen praktikus eszköz, hiszen a kiselejtezendő lépeket, egyszerűen belehelyezi és a kereteket, miután leolvadt a viasz, kiveszi. Nem kell bajlódni a lépek kivágásával, az olvasztó fűtésével, akár egy-egy lép is azonnal belehelyezhető, amint kivettük a kaptárból. És az esetek többségében a keretek drótozása is megmarad. Hátránya viszont, hogy a sonkolyban a selejtezendő léptől függően marad hátra viasz.

Sokan ezt a sonkolyt, melyben bőven található bábing, egyszerűen elássák, trágyának használják vagy – mivel igen magas a fűtőértéke – tüzelnek vele.

Egy húsdaráló segítségével remek füstölőanyag készíthető belőle, melyet két évig el lehet tárolni különösebb probléma nélkül.

Az itt bemutatott módon állítólag több órán keresztül is ég egy töltet, ezért érdemes akár nagyobb méhészetekben is használni. Másik előnye ennek a sonkolynak, hogy a füstje nem kellemetlen vagy fojtó és az ezt használó méhész szerint nem fáj tőle az ember feje.  

Egy újságpapírból hengert sodrunk és a füstölő közepébe helyezzük, majd e henger köré tömködjük a húsdarálóval készített „sonkoly-pelletet”.  Ezután az újságpapírhengerbe beleteszünk egy gyújtókockát.

 

 

Forrás: Deutsches Bienenjournal 2018/9