Back to top

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

Csütörtökön a junior csapatok versenyével vette kezdetét a harmadik Kaposváron rendezett Eb, s a sorrend azonnal a papírforma szerint alakult: a tavaly világbajnokságot nyert német válogatott rögtön három tizedpontos előnnyel kezdett. A korábban világ- és Európa-bajnok osztrákok már a tavalyi évben is gyengélkedtek, és a több személyi változáson is átment csapatuk ezúttal sem tudott hibátlan teljesítményt mutatni, így másodikként kezdtek, ami egészen a verseny végéig nem is változott. Meglepetésre azonban a kevésbé erősnek elkönyvelt svájciak végig tartani tudták harmadik helyüket. Talán ebben a kategóriában volt a legkevesebb a kérdés a dobogót illetően: a nordheimi lányok a Spice Girlst megszemélyesítő, igazi lánycsapathoz illő kűrjükkel végül magabiztosan álltak az élen, és lovuk, Humphrey Bogart hátán mindhárom versenynapon magasan vezetve végül kiemelkedően sok, 8 fölötti pontszámmal lettek Európa-bajnokok. Ausztria virágoskertet mintázó kűrje, melyben a lányok egész évben nem teljesen találták az összhangot, ezúttal sem mindig volt folyamatos és magabiztos. Ennek ellenére a hat versenyző derekasan helytállt, és végül újabb ezüstéremmel gazdagodtak. A svájciak angyaloknak öltözve hódították meg a dobogót – és a közönséget –, így végül bronzérmet szereztek.

A német lányok kitettek magukért
Fotó: Andrássy Zoltán

A magyar válogatott – szintén több személyi változást és egy sérülést követően – végül Bohácsi Melinda, Vida Zsófia, Görgey Zsófia, Dabat Isabelle, Habsburg- Lothringen Károly Konstantin és Fórján Elmira részvételével versenyzett Hubertus hátán, Habsburg-Lothringen Eilika futószárazásával.

Az első napot a tizedik helyen kezdték, majd Chicago-témájú kűrjükkel egy pozíciót javítani tudtak; a döntőben azonban az utolsó napra megerősödött hollandok – akik egyébként egy magyar ló, Zakariás hátán indultak – őskort idéző kűrjükkel végül visszaelőztek, így válogatottunk a tizedik helyen zárt.

A párosok versenyében az előzetes tervek szerint két magyar kettős is indult volna; a 2016-ban Eb-ötödik helyet szerzett Jakab Liza azonban sajnos nem sokkal a verseny előtt megsérült, így társával, Szabó Nikolettel kihagyni kényszerültek a versenyt.

Az Európa-bajnok német csapat és Humphrey Bogart
Fotó: Andrássy Zoltán
Klubtársaik, az életük első Eb-jén induló Farkas Szonja Thurn Emese kettős ígéretesen kezdtek, sajnos azonban a Shreket és Fionát megszemélyesítő kűr vége felé a kettős megbillent és leesett, Szonja lába ráadásul a hevederbe akadt. Köszönhetően Sándor Natália futószárazó lélekjelenlétének, és lovuk, Zakariás nagy versenytapasztalatának és nyugodtságának, szerencsére nem történt nagyobb baj, de Szonját térdsérüléssel kórházba kellett szállítani, így a verseny sajnos magyar páros nélkül fejeződött be. Reménykedünk azonban, hogy mindkét ígéretes kettősünk tagjai hamar felépülnek, és ismét képviselhetik hazánkat. Várható volt, hogy ebben a kategóriában is német győzelem születik majd, a korábbi győztes Julian Kögl és Diana Harwardt kettős azonban az utóbbi évben szétvált, és ironikus módon ezen az Eb-n más-más párral egymás ellen versenyeztek. Kérdéses volt tehát, hogy melyikük tud majd újabb ara nyat szerezni. Julian Kögl és új párja, Ronja Kahler igencsak elhúztak az első fordulóban és több mint fél ponttal vezették a versenyt; az utolsó napon azonban lovuk, Daytona megijedt a pályára vetülő fénycsíkoktól, így keményen kellett küzdeniük, hogy megtarthassák aranyérmes pozíciójukat. Diana Harwardt Peter Kunne oldalán, egy tűz témájú kűrrel ugyan nyerni tudta a második fordulót, vetélytársaik korábbi előnyét azonban nem tudták ledolgozni, így végül kénytelenek voltak az ezüstéremmel beérni. Svájc egész évben kiválóan teljesítő fiatal kettőse, Anja Schneider és Luisa Ryf megérdemelten állhattak fel a dobogó harmadik fokára, a brit Kerri BrylkaKatie Henderson páros pedig a második fordulóban mutatott nagyot, így végül hajszálnyival lemaradva a dobogóról a negyedik helyen végeztek.

Hatalmas mezőny gyűlt össze a junior lányok versenyében, ahol nem kevesebb, mint harminckilenc versenyző indult; itt mind a tizennégy résztvevő ország képviseltette magát.

Három junior lányunkKarna Rebeka, Gönczi Dorottya és Dabat Isabelleelső alkalommal képviselte hazánkat Európa-bajnokságon, várható volt tehát, hogy egyelőre még nem az érmekért fognak küzdeni, fiatal koruk ellenére azonban mindhárman nagyon szépen teljesítettek, és Karna Rebeka harmincegyedik, Gönczi Dorottya harminckettedik, Dabat Isabelle pedig harminchatodik helyen fejezte be a versenyt. A csapatokkal ellentétben a junior lányoknál messze nem teljesült a papírforma; mind a négy versenynap tele volt meglepetésekkel, és egészen az utolsó pillanatig kérdéses volt, ki állhat majd fel a dobogóra. A várakozásokkal ellentétben a tavalyi világbajnok osztrák Nicole Brabec mindössze a hatodik helyen állt az első forduló után, s a két éve Európa-bajnok német Mara Xander sem tudott a negyedik helynél előrébb jönni. Az első két helyen Németország két új felfedezettje, Alina Ross és Fabienne Nitkowski váltották egymást, harmadikként pedig meglepetésre a 2016-ban csapatban Európa-bajnok, de egyéniben most debütáló svájci Samira Gariust láthattuk az első kötelező és kűr után. A küzdelemmel, drámával és váratlan fordulatokkal tarkított második kör után azonban senki nem lehetett biztos a pozíciójában; a nézők pedig rendkívül izgalmas versenynek lehettek tanúi. A Hattyúk tavára kűröző Nitkowski végül egy kissé gyengébb második fordulóval is nyerni tudott, míg az Oroszlánkirály klasszikus zenéjére versenyző honfitársa, Alina Ross végül meg tudta tartani második helyét. Nicole Brabec, aki ezúttal a Notre Dame-i toronyőr Walt Disney-változatának Esmeraldáját alakította, az utolsó napon újra megtalálta önmagát, és hibátlan kűrrel három helyet előreugorva a dobogó harmadik fokán találta magát – azonban nem egyedül, hiszen a pazar tangót bemutató Samira Gariusnak ezredre pontosan ugyanannyi pontja volt a négy forduló után. Ilyenre még nem volt példa a junior Eb-k történetében, de a szabályok szerint pontegyenlőség esetén az első kötelező dönt, amelyben Nicole Brabec egy tizeddel jobban teljesített, így az ő nyakába került a bronzérem.

A korábbi világbajnok osztrák lány azonban tanúságot téve sportszerűségéről, a himnusz alatt felhívta maga mellé a dobogóra a bronzéremről lemaradt vetélytársát, így végül ketten álltak a harmadik fokon, akárcsak a tabella harmadik helyén.

A verseny igazi nagy vesztese a címvédő Mara Xander és a svájciak legjobbja, Danielle Bürgi voltak: előbbi fiatal lovon versenyezve – aki még nem tudta jól kezelni a nyüzsgő környezetet – a tizenötödik helyre esett vissza; utóbbi pedig egy rizikós gyakorlatot követően hagyta el a lovat, így végül hetedikként zárt. A két éve Svédország első bronzérmét megszerző Johanna Lindberg ezúttal ötödikként fejezte be a versenyt; a tizenegyedik helyről hatalmasat dobbantó svájci, Daria Gallo pedig végül a hatodik helyet szerezte meg.

Fabienne Nitkowski és Dantez
Fotó: Andrássy Zoltán

Nem volt drámáktól mentes a junior fiúk versenye sem, és bár az első három helyezett személye az egész verseny alatt nemigen változott, a sorrend folyamatosan cserélődött: a kötelezőkre a német Gregor Klehe kapta a legmagasabb pontot, az első fordulóra pedig klubtársa, Jannik Liersch, míg az Eb-re az utolsó pillanatban benevezett francia Theo Gardies a rövid ideig második német Philip Stippeltől vette el az ezüstérmes pozíciót. A második fordulóban Klehe magabiztosan tartani tudta aranyérmes helyét, s Batmant megszemélyesítő kűrjével utolsó junior évében végre győzedelmeskedni tudott. Klubtársa, a pilótatémára kűröző Jannik Liersch az utolsó pillanatban, három századponttal végül meg tudta előzni Theo Gardiest, így a németek dupla győzelemnek örülhettek. Gardies a franciákra jellemző kortárs művészi kűrjével végül kicsivel lemaradva bronzérmet szerzett, míg a svájciak újonca stabil, szép teljesítménnyel, A legnagyobb showman filmzenéjére kűrözve meglepetésre negyedikként zárt. Ötödik helyen a francia világbajnok Nicolas Andreani tanítványa, Dorian Terrier végzett, akin látszott a mester keze munkája; egy kis csiszolással pedig a következő néhány évben könnyedén ott lehet majd az élen. Az osztrákok jelenlegi legjobbja, Philip Clement nagyon fiatal még a mezőnyben, ennek ellenére váratlan érettséggel mutatta be Flash-t megszemélyesítő kűrjét, amivel a hatodik helyet szerezte meg – de a jövőben rá is érdemes lesz odafigyelnünk! Magyar versenyzőnk, Király Ákos számára nem kezdődött jól a verseny:

megbízható cseh versenylovát, Landart sajnos sántaság miatt kizárták, így mindössze egy óra alatt kellett tartalék lovat találnia.

A magyarokkal már többször is boldogan együttműködő svájci Trudi Kauer azonban ezúttal is készségesen fölajánlotta a segítségét, így Ákos a hasonlóan megbízható és tapasztalt Amaretto du Perchet hátán versenyzett. Ákos a tizedik helyen kezdett, majd a szokásosnál kicsit gyengébb kűrrel az első forduló után a tizenegyedik helyről várta a folytatást. A döntőben azonban már ismét a régi önmaga volt, a hetedik legjobb kötelezőt futotta, és az utolsó fordulóban American Horror Story-témájú kűrjével – amely az ötödik legjobb pontszámot kapta – végül összesítésben is a hetedik helyen zárt, megelőzve a címvédő német Philip Stippelt, aki végül csak nyolcadik lett. Ákos ezzel az idei Eb-n a magyar válogatott legjobb helyezését szerezte meg, jövőre pedig már a felnőtt mezőnyben drukkolhatunk érte.

Gregor Klehe és Adlon
Fotó: Andrássy Zoltán

Az Európa-bajnokság mellett egy nemzetközi verseny is zajlott Kaposváron, a CVI Hungaryt a felnőtt háromcsillagos és a gyermek kétcsillagos kategóriák versenyzői számára írták ki. A kicsiknek azért kiemelkedően fontos ez, mert így nemcsak láthatják, hanem egy pályán is versenyezhetnek példaképeikkel, akiknek a helyét később remélhetőleg átveszik majd a junior kategóriában. A felnőttek számára pedig kvalifikációs megmérettetés volt a CVI a tryoni Lovas Világjátékok előtt, és bár a legtöbben már nem a kvótaszerzésért neveztek be Kaposvárra, így is izgalmas versenynek lehettünk tanúi.

Felnőtt párosunk, Németh Blanka és Pakot Anna ellenfél nélkül, de szép pontszámmal zárták a versenyt, amely része volt a Lovas Világjátékokra történő felkészülésnek is. A két lány a páros verseny mellett egyéniben is megmérette magát, Anna a tizenegyedik helyen zárt, Blanka pedig a legjobb magyar női eredményt, egy hatodik helyet érte el ebben a versenyben Kincses hátán. Somogyi Eszter jól kezdett, az első forduló után az előkelő hetedik helyről várta a folytatást, de sajnos a kűrjében egy láblendítést követően leesett, így két helyet veszítve a kilencedik helyre csúszott vissza. A kategóriát a korábbi világkupagyőztes olasz, Anna Cavallaro nyerte, míg második helyen a dánok legjobbja, Sheena Bendixen, harmadikként pedig az osztrák Alina Barosch zárta a versenyt.

A felnőtt férfi mezőnyben a korábban itt győztes junior Európa-bajnokunk, Bence Balázs az aacheni versenyhez hasonlóan most is kiválóan teljesített, és a három versenynapból kettőt simán nyert is, a kötelezők alatt azonban lova, Elegáns a várthoz képest alacsonyabb pontszámot kapott, amit Balázs sajnos a következő két fordulóban nem tudott teljesen behozni, így egy tizeddel lemaradva végül ezüstérmet szerzett. Így ebben a kategóriában is olasz győztest köszöntöttek Giovanni Bertolaso személyében, míg a harmadik az a Jan Hablovic lett, aki a csehek színeiben Balázzsal egy lovon indul majd a Lovas Világjátékokon. Mind a négy versenyzőnk bizonyította tehát, hogy felkészült a nagy megmérettetésre, hogy képviselje hazánkat Észak-Karolinában, Tryonban a Lovas Világjátékokon; értük szeptember 18-a és 23-a között drukkolhatunk majd.

Négy versenyző képviselte hazánkat a gyermek versenyen is. Habsburg-Lothringen Károly Konstantin egyedüli fiú indulóként aranyérmet szerzett, míg a lányoknál Basa Franciska legjobb magyarként Everkerry Woody Coffee hátán a hatodik helyen végzett. Ugyanebben a kategóriában a két hazai versenyző, Porcsa Lenke Júlia és Jezerniczky Nóra Land Gold hátán a tizenharmadik, illetve a tizennegyedik helyen zárták a versenyt.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.

"Viharos" lovaglás közben is balesetmentesen

Szemerkélő esőben kilovagolni sokak számára kellemes elfoglaltság. Amikor azonban viharba fordul az idő, óvatosnak kell lennünk. A vihar hirtelen is lecsaphat, akár tereplovaglás közben, akár egy lovas rendezvényen. Ilyenkor lovunk viselkedése idegessé, dühössé, válhat, ezért nagyon fontos tudnunk, mi a teendő ebben az esetben. A következőkben elárulunk néhány hasznos tippet.

Ép testbe ép lelket épít a lovaglás

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és egyszerű instrukciókat ad a lónak: „Állj! „Gyerünk!” A ló végzi az igazi munkát, gondolhatnánk. A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Fontos előnyökkel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi, spirituális szinten.

Váratlan siker

Az idei CSIO-t a felújított Nemzeti Lovardában rendezték meg, a magyar díjugratás történetében első alkalommal, ötcsillagos nemzetközi szinten. A hatalmas hőség ellenére telt ház volt. Hazánkat az FEI jelölte ki a közel 500 ezer euró összdíjazású, ötcsillagos CSIO megrendezésére, amely egyben utolsó állomása is a Nemzetek Díja sorozatnak a barcelonai döntő előtt.