Back to top

Öt éven belül Magyarország legjobb gazdasága lesz

Öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül Európa első öt agrárüzemének egyike szeretne lenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – jelentette be Lázár János kormánybiztos. A mintegy tízezer hektáron gazdálkodó cég két évvel ezelőtt került vissza állami tulajdonba, a korábbi menedzsmenttől 2 milliárd forintért vásárolta vissza a magyar állam.

Papp István igazgató Lázár János és Isaszegi Norbert termelési igazgató
A cég a következő években a teljes technológiáját megújítja, jelenlegi tehenészeti telepét a legmodernebb berendezésekkel felszerelve 1200 férőhelyessé bővíti.

Megújul szinte a teljes gépparkja, 1,7 milliárd forintból új gabonaszárító, feldolgozó és tárolórendszert alakítanak ki.

Öntözési beruházást indítanak, hosszú idő után ez lesz az első nagyszabású állami öntözés-fejlesztési beruházás az országban. A tízezer hektáros területből jelenleg 2,5 ezer hektár öntözhető, ezt bővítené tervei szerint a duplájára a cég. Ennek a tervezése már elkezdődött, a belügyminisztérium vízügyi igazgatóságának 550 millió forintos tervezési projektje már fut a térségben.

Lázár János úgy fogalmazott, hogy olyan gazdaságot szeretnének építeni, ami nyitott gazdaságként működne, és ahová 2022-től bármelyik gazdálkodó ellátogathatna, mintát, ötletet kaphatna saját gazdálkodásához. De a kormány szándékai szerint

nem egyszerűen egy megújuló agrárvállalkozás épül a térségben, hanem egyben egy vidékfejlesztési mintaprogram is.

A következő időszak fejlesztéseinek központi eleme egy társadalmi felelősségvállalási program, aminek részeként Mezőhegyes város lakosait is szeretnék megnyerni a beruházásnak. Így például a rászorulók tűzifa-támogatásban részesülnének a cégtől, ezzel párhozamosan saját, illetve a térség oktatási színvonalának emelése érdekében megerősítenék a szakközépiskolai, szakgimnáziumi oktatást.  Ez azért is fontos, mert ez a vidék Magyarország leszakadó térségei közé tartozik, ugyanakkor a munkaerőhiány itt is megjelent. Nagyon nehéz jól képzett agrárgépészhez, állatgondozóhoz stb. jutni. A cég hosszú távú fennmaradását is szolgálja, ha aktívan beszáll a munkaerő-utánpótlás nevelési programba.

A ménesbirtok nem csak három ménesnek a gondozója, tízezer hektár művelője, hanem egy nagyon komoly, 18. században keletkezett műemlékvédelmi állománynak is a fenntartója.

Ahhoz, hogy a kitűzött célok, programok sikerüljenek, a legkorszerűbb technológiákra van szükség, a lehető legmagasabb szintű hatékonyságra, képzett munkaerőre és ezzel párhozamosan egy jól működő, a teljesítményben érdekelt menedzsment kialakítása is.  Ezért egy nagyon hatékony premizálási rendszert indítanak el, amit először a cég dolgozóival ismertet majd a menedzsment, illetve Lázár János kormánybiztos. Az agrárvállalkozások hatékonysága könnyen mérhető a termésátlagokban, a termésminőségben vagy akár az árbevételben. Az a cél, hogy az eredményes gazdálkodást minden dolgozó a saját zsebén keresztül is érezze. Az, hogy ilyen széles a portfóliója a cégnek, vagyis hogy egyszerre foglalkozik vetőmagtermesztéssel, lótartással, tejtermeléssel, kulturális örökségvédelemmel, társadalmi felelősségvállalással, azt is jelenti, hogy gyakorlatilag minden pénznek jó előre meg van a helye. Ennek ellenére a cél az, hogy már az induló években 3-400 millió forintos nyereség keletkezzen. De Lázár János szerint ez a nyereség ezen a kitűnő adottságokkal rendelkező területen megfelelő hatékonysággal, akár év másfél milliárdra is feltornászható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyitva a pálya

A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnökét az elmúlt év értékelésére kértük. Orlóci László beszélt a szakmaközi szervezetről, az ágazat lehetőségeiről, szakképzésről, innovációról, generációváltásról és az új kilátásokról.

Növénytermesztés a vadkár vonatkozásában

A vadkár a mezőgazdaságban egy egész éven át tartó jelenség. A vaddisznó kártétele folyamatos, a szarvasállomány-emelkedés pedig prognosztizálta a szarvasok által okozott erdőkár mellett a mezőgazdasági vadkár növekedését. A mezei nyúl és az őz különösen télen rágja meg a repceföldeket, de a taposási kár is jelentős ebben az évszakban.

Emelik a mezőgazdasági termelőknek nyújtható támogatás maximumát

A jelenlegi 15 ezerről 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek nyújtható nemzeti támogatás felső határát az Európai Bizottság.

Klímaváltozás és a menekültek

A Világbank számítása szerint 2050-ig mintegy 140 millió ún. „klímamenekülttel” kell számolni a világban; megjegyezve, hogy a fogalom annyiban félrevezető, hogy a klímaváltozást hivatalosan továbbra sem ismerik el a menekülési okok sorában.

Együttműködés a biomassza-alapú energiatermelés érdekében

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., az NKM Nemzeti Közművek Zrt., a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a biomassza-forrású energiatermelés hosszú távú fejlesztéséről.

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

38 milliárd forintot természetvédelmi beruházásokra

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból újultak meg az Aggteleki Nemzeti Park világörökség részét képező élő- és élettelen értékei - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a beruházás zárórendezvényén, Jósvafőn.

Vadkárfelmérés drónnal

A modernizáció térhódítása szinte valamennyi gazdasági ágazatban észlelhető. Ezeknek a technológiai eszközöknek az alkalmazása az alapos adatgyűjtés mellett lehetővé teszi a pontos felmérést, ami hatékonyabb gazdálkodást eredményez.

Mezőhegyes megkerülhetetlen a magyar agrárium jövője szempontjából

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Békés megyei városban egy szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Újraindul az olvasókör – agrártörténeti kuriózumokba lapozhatunk bele

Szemezgető agrármúltunk szakirodalmából címmel hirdetett olvasókört a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: minden hónap egy-egy szerdáján egy-egy agrártörténeti kuriózumba nyerhetünk betekintést a könyvtár szakértőinek köszönhetően. Az idei első alkalom február 20-án lesz, de aki lemarad, az tavasszal még három másik olvasókörön is részt vehet.