Back to top

Öt éven belül Magyarország legjobb gazdasága lesz

Öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül Európa első öt agrárüzemének egyike szeretne lenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – jelentette be Lázár János kormánybiztos. A mintegy tízezer hektáron gazdálkodó cég két évvel ezelőtt került vissza állami tulajdonba, a korábbi menedzsmenttől 2 milliárd forintért vásárolta vissza a magyar állam.

Papp István igazgató Lázár János és Isaszegi Norbert termelési igazgató
A cég a következő években a teljes technológiáját megújítja, jelenlegi tehenészeti telepét a legmodernebb berendezésekkel felszerelve 1200 férőhelyessé bővíti.

Megújul szinte a teljes gépparkja, 1,7 milliárd forintból új gabonaszárító, feldolgozó és tárolórendszert alakítanak ki.

Öntözési beruházást indítanak, hosszú idő után ez lesz az első nagyszabású állami öntözés-fejlesztési beruházás az országban. A tízezer hektáros területből jelenleg 2,5 ezer hektár öntözhető, ezt bővítené tervei szerint a duplájára a cég. Ennek a tervezése már elkezdődött, a belügyminisztérium vízügyi igazgatóságának 550 millió forintos tervezési projektje már fut a térségben.

Lázár János úgy fogalmazott, hogy olyan gazdaságot szeretnének építeni, ami nyitott gazdaságként működne, és ahová 2022-től bármelyik gazdálkodó ellátogathatna, mintát, ötletet kaphatna saját gazdálkodásához. De a kormány szándékai szerint

nem egyszerűen egy megújuló agrárvállalkozás épül a térségben, hanem egyben egy vidékfejlesztési mintaprogram is.

A következő időszak fejlesztéseinek központi eleme egy társadalmi felelősségvállalási program, aminek részeként Mezőhegyes város lakosait is szeretnék megnyerni a beruházásnak. Így például a rászorulók tűzifa-támogatásban részesülnének a cégtől, ezzel párhozamosan saját, illetve a térség oktatási színvonalának emelése érdekében megerősítenék a szakközépiskolai, szakgimnáziumi oktatást.  Ez azért is fontos, mert ez a vidék Magyarország leszakadó térségei közé tartozik, ugyanakkor a munkaerőhiány itt is megjelent. Nagyon nehéz jól képzett agrárgépészhez, állatgondozóhoz stb. jutni. A cég hosszú távú fennmaradását is szolgálja, ha aktívan beszáll a munkaerő-utánpótlás nevelési programba.

A ménesbirtok nem csak három ménesnek a gondozója, tízezer hektár művelője, hanem egy nagyon komoly, 18. században keletkezett műemlékvédelmi állománynak is a fenntartója.

Ahhoz, hogy a kitűzött célok, programok sikerüljenek, a legkorszerűbb technológiákra van szükség, a lehető legmagasabb szintű hatékonyságra, képzett munkaerőre és ezzel párhozamosan egy jól működő, a teljesítményben érdekelt menedzsment kialakítása is.  Ezért egy nagyon hatékony premizálási rendszert indítanak el, amit először a cég dolgozóival ismertet majd a menedzsment, illetve Lázár János kormánybiztos. Az agrárvállalkozások hatékonysága könnyen mérhető a termésátlagokban, a termésminőségben vagy akár az árbevételben. Az a cél, hogy az eredményes gazdálkodást minden dolgozó a saját zsebén keresztül is érezze. Az, hogy ilyen széles a portfóliója a cégnek, vagyis hogy egyszerre foglalkozik vetőmagtermesztéssel, lótartással, tejtermeléssel, kulturális örökségvédelemmel, társadalmi felelősségvállalással, azt is jelenti, hogy gyakorlatilag minden pénznek jó előre meg van a helye. Ennek ellenére a cél az, hogy már az induló években 3-400 millió forintos nyereség keletkezzen. De Lázár János szerint ez a nyereség ezen a kitűnő adottságokkal rendelkező területen megfelelő hatékonysággal, akár év másfél milliárdra is feltornászható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jotodeer és társai

Van a világnak egy pontja, ahol igen elterjedt a legkedveltebb típusú autómárkák másolása. Nem lehet elmenni amellett, hogy a jelenség egyre inkább kapcsolódik a mezőgazdasági gépekhez is.

A biomassza kapacitás kiaknázásához több támogatás kell

Magyarország nagyobb részesedést kér a kelet-közép-európai gazdálkodóknak az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően hétfőn.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.

Balesetből az egy is sok

„Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” munkavédelmi kampány alapvető célkitűzése volt a munkabalesetek számának csökkentése, és az ágazatban tevékenykedő munkaadók, munkavállalók figyelmének felhívása a biztonságos munkavégzésre. A kampány eredményesnek bizonyult: az ágazatban 33 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű munkabalesetek száma.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Az állattenyésztés húzta idén a mezőgazdaság teljesítményét

A mezőgazdaság kibocsátási volumene 2018-ban 3,1 százalékkal növekedett, a növénytermesztési termékek volumene 1,8, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal haladta meg a 2017. évit. Az ipari növények és a kertészeti termékek kivételével minden termékcsoportban bővülés történt.

Agrárösztöndíjas hallgatók érkeztek Magyarországra

Újabb 18 külföldi hallgató nyert felvételt a Magyar Kormány, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott közös ösztöndíj program keretében. Az új hallgatókat az Agrárminisztérium, a résztvevő egyetemek, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint az érintett kormányzati szervek és külképviseletek küldötteinek jelenlétében üdvözölték hétfőn Budapesten.

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Többet kapnak vissza a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák

Nagyobb arányú visszatérítést kapnak idén a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák, mivel idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Nőtt a fizetési hajlandóság a mezőgazdaságban dolgozó cégeknél

Nőtt a határidőre kifizetett számlák aránya az idén, ugyanakkor az átlagos fizetési késedelem hossza emelkedett a Bisnode Magyarország Kft. harmadik negyedéves adatai alapján. Fizetési hajlandóságban idén októberig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazatban működő cégek vezetnek, számláik több mint háromnegyedét rendezték határidőre.