Back to top

Öt éven belül Magyarország legjobb gazdasága lesz

Öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül Európa első öt agrárüzemének egyike szeretne lenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – jelentette be Lázár János kormánybiztos. A mintegy tízezer hektáron gazdálkodó cég két évvel ezelőtt került vissza állami tulajdonba, a korábbi menedzsmenttől 2 milliárd forintért vásárolta vissza a magyar állam.

Papp István igazgató Lázár János és Isaszegi Norbert termelési igazgató
A cég a következő években a teljes technológiáját megújítja, jelenlegi tehenészeti telepét a legmodernebb berendezésekkel felszerelve 1200 férőhelyessé bővíti.

Megújul szinte a teljes gépparkja, 1,7 milliárd forintból új gabonaszárító, feldolgozó és tárolórendszert alakítanak ki.

Öntözési beruházást indítanak, hosszú idő után ez lesz az első nagyszabású állami öntözés-fejlesztési beruházás az országban. A tízezer hektáros területből jelenleg 2,5 ezer hektár öntözhető, ezt bővítené tervei szerint a duplájára a cég. Ennek a tervezése már elkezdődött, a belügyminisztérium vízügyi igazgatóságának 550 millió forintos tervezési projektje már fut a térségben.

Lázár János úgy fogalmazott, hogy olyan gazdaságot szeretnének építeni, ami nyitott gazdaságként működne, és ahová 2022-től bármelyik gazdálkodó ellátogathatna, mintát, ötletet kaphatna saját gazdálkodásához. De a kormány szándékai szerint

nem egyszerűen egy megújuló agrárvállalkozás épül a térségben, hanem egyben egy vidékfejlesztési mintaprogram is.

A következő időszak fejlesztéseinek központi eleme egy társadalmi felelősségvállalási program, aminek részeként Mezőhegyes város lakosait is szeretnék megnyerni a beruházásnak. Így például a rászorulók tűzifa-támogatásban részesülnének a cégtől, ezzel párhozamosan saját, illetve a térség oktatási színvonalának emelése érdekében megerősítenék a szakközépiskolai, szakgimnáziumi oktatást.  Ez azért is fontos, mert ez a vidék Magyarország leszakadó térségei közé tartozik, ugyanakkor a munkaerőhiány itt is megjelent. Nagyon nehéz jól képzett agrárgépészhez, állatgondozóhoz stb. jutni. A cég hosszú távú fennmaradását is szolgálja, ha aktívan beszáll a munkaerő-utánpótlás nevelési programba.

A ménesbirtok nem csak három ménesnek a gondozója, tízezer hektár művelője, hanem egy nagyon komoly, 18. században keletkezett műemlékvédelmi állománynak is a fenntartója.

Ahhoz, hogy a kitűzött célok, programok sikerüljenek, a legkorszerűbb technológiákra van szükség, a lehető legmagasabb szintű hatékonyságra, képzett munkaerőre és ezzel párhozamosan egy jól működő, a teljesítményben érdekelt menedzsment kialakítása is.  Ezért egy nagyon hatékony premizálási rendszert indítanak el, amit először a cég dolgozóival ismertet majd a menedzsment, illetve Lázár János kormánybiztos. Az agrárvállalkozások hatékonysága könnyen mérhető a termésátlagokban, a termésminőségben vagy akár az árbevételben. Az a cél, hogy az eredményes gazdálkodást minden dolgozó a saját zsebén keresztül is érezze. Az, hogy ilyen széles a portfóliója a cégnek, vagyis hogy egyszerre foglalkozik vetőmagtermesztéssel, lótartással, tejtermeléssel, kulturális örökségvédelemmel, társadalmi felelősségvállalással, azt is jelenti, hogy gyakorlatilag minden pénznek jó előre meg van a helye. Ennek ellenére a cél az, hogy már az induló években 3-400 millió forintos nyereség keletkezzen. De Lázár János szerint ez a nyereség ezen a kitűnő adottságokkal rendelkező területen megfelelő hatékonysággal, akár év másfél milliárdra is feltornászható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat

Szaktudás, modern technológia és mérethatékonyság – e három tényező határozhatja meg a hazai agrárium fejlődésének jövőbeli irányát és lendületét. A fiatal agrárszakembereket támogató K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ezért idén az agrárium mérethatékonyságának fokozására fókuszál.

Az Ön vállalkozása hogyan digitalizál? – Rövid felmérés

Amennyiben ön egyéni gazdálkodó vagy cégvezető, kérjük, szánjon néhány percet az önkéntes és anonim kérdőív kitöltésére! Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) célja az agrárgazdaság digitalizációs átalakítása és fejlesztése az agrárgazdaság hatékonyságának növeléséhez. A DAS gördülékeny és hatékony megvalósítása érdekében az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést készít a jelenlegi helyzetről.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Nők a gáton

Az ENSZ közgyűlése – felismerve a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők helyzetét – 2007-ben tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és október 15-én a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának évenkénti megünneplését. A vidékfejlesztés elképzelhetetlen a nők részvétele nélkül, hiszen odaadásukra és gondoskodó munkájukra szükség van a vidék sérülékeny egyensúlyának megőrzésében.

Új korszak nyílik a Borsodi Sörgyár történetében

Negyvenöt éves fennállásának két legnagyobb beruházásba vágott bele idén a Borsodi Sörgyár bőcsi gyárában. A palack- és doboz-töltőgépsor fejlesztésének köszönhetően az üzem kapacitása várhatóan mintegy 700 000 hektoliterrel, éves szinten 2,5 millió hektoliterre bővül, ami lehetővé teszi, hogy Bőcs legyen a Molson Coors vállalat egyik regionális központja.

Szoros együttműködés Oroszországgal

Magyarország mezőgazdasága számára kiemelten fontos partner Oroszország - mondta Nagy István agrárminiszter a Dimitrij Ny. Patrusev, mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszélésen, Moszkvában.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Zöldség-gyümölcs logisztikai központ épül

Agrárlogisztikai központ, vásártér és hűtőház alapkövét tették le pénteken Nemesvámoson. Az összességében mintegy 260 millió forint értékű létesítmény várhatóan jövő májusra készül el.

Önjáró targoncák a Gyermelyi új tésztagyárában

Az európai piacokon erősítené pozícióját a Gyermelyi Zrt. új tésztagyárával. A legmodernebb kívánalmaknak megfelelő komplexum 7,2 milliárd forintból készült el, melyhez a magyar kormány 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

A bálaháló nagyhatalom új raktárcsarnokot épített

A Tama napjainkra a bálaháló értékesítésében a világpiac vezető vállalatává vált 56 százalékos piaci részesedéssel. A cég magyarországi vállalata, a Tama Hungary Kft. szerdán bemutatta új, 12 ezer négyzetméteres raktárcsarnokát Berettyóújfaluban. Az ünnepélyes átadáson részt vett Tállai András is.