Back to top

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

E tevékenységéről, kurzusokról és nyilvános szereplésekről korábban a Kistermelők Lapja hasábjain is olvashattak.

Tavaly óta azon is munkálkodik, hogy a spanyolportugál lovas hagyományokon alapuló idomító és ügyességi versenyformát, a Working Equitationt hazánkban is meghonosítsa.

Ez a szakág amellett, hogy remek lehetőséget teremt a lóval való munka változatosabbá és funkcionálissá tételére, idomítási elvei pedig abszolút szinkronban vannak a klasszikus, lovat munkatársként, és nem munkaeszközként figyelembe vevő lóhoz állással, tradicionális magyar fajtáinknak is új lehetőséget teremt megbecsülésük növelésére – akár nemzetközi keretek között is.

Eredete

A working equitation versenyszámai és feladatai a spanyol és portugál munkalovas hagyományokra vezethetőek vissza. A két ország lovasainak vetélkedései lassacskán sportági kereteket kaptak, és hivatalos versenyekké nőtték ki magukat. A working equitation különleges hangulata, funkcionalitása pedig világszerte is megtalálta a szerelmeseit.

Ennek a kiterjedt népszerűségnek folyományaképpen 2004-ben megalakult a hivatalos nemzetközi szervezete is, a World Association for Working Equitation (WAWE), amely 19 tagországot tömörít (Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Kolumbia, Csehország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Olaszország, Luxemburg, Mexikó, Portugália, Spanyolország, Svédország és Svájc).

1996-ban rendezték meg az első Európa-bajnokságot, 2006- ban pedig, már a WAWE égisze alatt az első világbajnokságot.

A közelmúltban, 2018 májusában zajlott a legújabb világbajnokság, Münchenben. A sportág növekvő népszerűsége okán a working equitation FEI szakággá történő elismertetéséről jelenleg folynak a tárgyalások.

A versenyekről

A WAWE hivatalos versenyszabályzata a nemzetközi versenyeken irányadó. Emellett minden tagország saját nemzeti szabályzatot hoz létre és alkalmaz a hazai versenyein – ezek a WAWE szabályrendszerére épülnek, ám eltéréseket adhatnak pl. az egyes országok eltérő állatvédelmi szabályai.

A lovasok országukra jellemző tradicionális ruházatban, a lovak hagyományos szerszámzatban versenyeznek.

A versenyek három fő részből tevődnek össze. A díjlovaglás feladatban elsősorban a lóengedelmességét, elengedettségét és jó mentális állapotát értékelik. A tesztek során túlnyomó részt lépés- és vágtafeladatokat kell teljesíteni.

A nagy mozgás a modern díjlovas sporttal ellentétben itt nem szempont, és nem jelent előnyt. A stílus akadályverseny egy ügyességi akadálypályát jelent, ahol a ló mentális állapotát, engedelmességét, irányíthatóságát, a precíz feladat-végrehajtást és a lovas stílusát pontozzák.

Feladatait és az azok megoldásához szükséges készségeket tekintve tulajdonképpen akadályokon történő díjlovaglásról beszélhetünk.

A gyorsasági akadályversenyben a pálya minél gyorsabb teljesítése a szempont, azonban az akadályok hibás teljesítése is számít, tehát nem „ámokfutást” jelent, hanem a fordulékonyság, irányíthatóság és iramváltások vizsgáztatását. E három rész mellett negyedikként megjelenhet még a marhaterelés is, mint külön értékelés alá eső versenyszám, amely során 4 fős csapatokban választanak le és terelnek karámba 1-1 borjat adott időn belül a versenyzők.

A versenyek több nehézségi kategóriában zajlanak. Európai példát hozva, a német szabályzat kategóriái a következők: E, A kategória: csak díjlovaglás (a díjlovaglás szakág E, A kategóriájához hasonló nehézségi fokú) és egyszerűbb vonalvezetési stílusú akadálypályát kell teljesíteni. L kategória: az idomító feladatsor a díjlovas szakág L kategóriájához hasonló nehézségű, és megjelenik a gyorsasági teszt is. M kategória: idomító feladatsora sok lépés, oldaljárás, vágta, ugrásváltás feladatot tartalmaz. Az akadálypálya ezen a szinten már teljes, megkívánja a lótól a nagyfokú összeszedettséget és fordulékonyságot. Masters (S) kategória: kötelezően megjelenik az egykezes szárhasználat minden részfeladatban.

A díjlovaglásban sok hátralépéssel, ugrásváltásokkal, a piruettekkel és a vágta féloldalazásokkal találkozhatunk, az akadálypálya pedig nehezített.

Akadálytípusok

A stílus- és gyorsasági pályán különféle standard akadálytípusokkal találkozhatunk, melyek kivitelezése, kinézete eltérhet. Vegyük sorra a leggyakrabban előforduló feladatokat.

Először is az egymástól kategóriánként meghatározott távolságra elhelyezett két hordó, melyek körül adott távolságra és jármódban kell a lovasnak nyolcas alakzatot lovagolnia, amennyiben vágtában halad, a két hordó közötti szakaszon ugrásváltással váltva kezet. M és S osztályokban hátralépésben is kérhető a feladat.

A legalább két méter hosszú, biztonságosra és stabilra épített hídon a stílusteszt során lépésben kell áthaladni, azonban a feladat része a rálovaglás és a lelovaglás utáni jármódváltás is, melynek kategóriánként meghatározott módon kell történnie.

A párhuzamos szlalom feladat két egymással párhuzamos vonalon, eltolással elhelyezett rudakból áll, melyben az egyik sort 3-4, a másik sort 2-3 rúd alkotja, és az első sor két rúdja közti távolság felénél helyezkedik el a második sorba eső első rúd. Ebben az alakzatban kell a ló-lovas párosnak fél kisköröket leírva haladni, a rudak számozásának megfelelő sorrendben és irányban, a kategóriának megfelelő jármódban. A kézváltás (vágtában ugrásváltással) a sorok közötti képzeletbeli középvonalon történik.

A rúd felett történő oldallépés során két, nagyjából 4 méter hosszú, a föld fölé fektetett gerendán kell a lovasnak úgy áthaladnia, hogy vállat be vagy farat be pozícióban lovagolva a lovát, a rúd végig a ló mellső és hátsó lábai közt maradjon. Stílusversenyen minden kategóriában lépésben lovagolják, gyorsasági pályán a jármód választható.

A karám feladat egy kör alakú, bejárattal ellátott karámot takar, melyben egy kisebb másik karám található, benne dekorációval vagy állatokkal. A két karámfal alkotta folyosón kell a lovasnak adott jármódban körbelovagolnia. Hátralépésben végrehajtott szlalom feladattal is meg kell birkózniuk a lovasoknak a pályán.

A rudak egy 2 méter széles ösvényt alkotnak, amelyben haladni kell, nehezítésképpen pedig egy vizes poharat is el kell juttatni az első rúdtól az utolsóig. A csengő feladatban egy megemelt gerendákból álló ösvényen kell ellovagolni a felfüggesztett csengőig, azt megszólaltatni, majd hátralépésben kilovagolni a folyosóból. A kapu készülhet fából, fémből, de kötél is lehet. A szabályzat meghatározza az akadályhoz érkezés és az onnan ellovaglás jármódját, illetve előírja, hogy a kaput el lehet-e engedni a nyitás-áthaladás-bezárás folyamán.

A vizesárokban a ló bátorságát és engedelmességét tesztelik a vízen való áthaladás során, magasabb szinteken vágta jármódban is.

A bika a working equitation egyik legösszetettebb akadálya, amely lényegében 3 feladatot foglal magába. Először is, a lovasnak fel kell vennie egy rudat egy hordóból, a kategóriának megfelelő jármódban, a mozgás megakadása nélkül. Ezt követően egy kb. 15 cm átmérőjű gyűrűbe kell beletalálnia a rúddal, szintén meghatározott jármódban lovagolva. A gyűrű tartója különféle formát ölthet, akár valóban egy stilizált bika is lehet, amely méginkább próbára teszi a ló-lovas párosok ügyességét, és bátorságát. Ha megvan a karika, a rudat (ha a karikával együtt, az külön értékelendő) vissza kell juttatni a hordóhoz, és belehelyezni. Ezzel ér véget a feladat.

Working equitation hazánkban

Az elmúlt évtizedekben mindig léteztek olyan ügyességi akadálypályákat felvonultató versenyformák, melyek a lovak bizalmát, bátorságát, ügyességét, mentális állapotát és lovasaik felkészültségét is tesztelték. Azonban ilyen, mindenki számára elérhető, emellett magas nemzetközi szakmai-szervezeti háttérrel rendelkező hivatalos versenyformánk még nem volt, kiegészülve azzal a klasszikus lovas kultúrával, melyet az idomítás terén a working equitation elvár és igényel.

A szakág minden érdeklődőt szívesen lát, a tanulni, fejlődni vágyó lovasokat és lovaikat is, fajtától, kortól, nemtől függetlenül.

2017 októberében, az Őszi Lipicai Árverésen mutatkozott be először a working equitation a szilvásváradi fedett lovardában. Idén február óta pedig nagyjából havi rendszerességgel rendeznek meg a közönség számára is nyitott nyílt edzéseket Marócpusztán, ahol kipróbálhatóak az akadályok, fejleszthető a ló-lovas párosok összhangja és tudása a feladatokban. Itt egyúttal a június 30. és július 1. közöttre tervezett első hazai working equitation (egyelőre még házi) versenyre is készültek a legelhivatottabbak.

A különféle hátterű lovasok mellett a lovak palettája is igen széles, és kellő felkészítéssel, tudatos lovaglással minden ló, így a háttérbe szorult magyar fajtáink is tökéletesen megállják a helyüket ezekben a kihívásokban.

Amellett, hogy hazai lovasokat ismertet meg a szakággal, Kappel Edit közép-európai working equitation versenyeken – legutóbb június közepén Ausztriában – bővíti folyamatosan a tapasztalatait, és viszi el egyúttal a lipicai ló hírét is a versenyekre. Még idén szeretné minél több helyen népszerűsíteni a szakágat, edzőtáborokat szervezni Marócpusztán kívül is, és bővíteni a rendelkezésre álló ismeretterjesztő információs bázist egy naprakész honlap segítségével.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.

"Viharos" lovaglás közben is balesetmentesen

Szemerkélő esőben kilovagolni sokak számára kellemes elfoglaltság. Amikor azonban viharba fordul az idő, óvatosnak kell lennünk. A vihar hirtelen is lecsaphat, akár tereplovaglás közben, akár egy lovas rendezvényen. Ilyenkor lovunk viselkedése idegessé, dühössé, válhat, ezért nagyon fontos tudnunk, mi a teendő ebben az esetben. A következőkben elárulunk néhány hasznos tippet.

Ép testbe ép lelket épít a lovaglás

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és egyszerű instrukciókat ad a lónak: „Állj! „Gyerünk!” A ló végzi az igazi munkát, gondolhatnánk. A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Fontos előnyökkel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi, spirituális szinten.

Váratlan siker

Az idei CSIO-t a felújított Nemzeti Lovardában rendezték meg, a magyar díjugratás történetében első alkalommal, ötcsillagos nemzetközi szinten. A hatalmas hőség ellenére telt ház volt. Hazánkat az FEI jelölte ki a közel 500 ezer euró összdíjazású, ötcsillagos CSIO megrendezésére, amely egyben utolsó állomása is a Nemzetek Díja sorozatnak a barcelonai döntő előtt.