Back to top

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Fotó: Szűr Annamária/kemma.hu
Remekül sikerült a Mihály-napi Lóvoda nap a Sjáli Szórakoztató Parkban a hétvégén. A Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Egyesület az idén, szakítva a korábbi hagyományokkal, nem szombaton, hanem pénteken szervezte meg a programot, amelyre a város óvodásait látták vendégül.

A gyermeknevelő intézményekkel egyeztetve és együttműködve több száz aprótalpú érkezett Tata és Agostyán közé, ahol ugrálóvár, pónifogatozás, lovaglás, pónivezetés is várta őket az egyesület, az óvónők és a Tarka Tanya jóvoltából. No meg Karcsi, a dromedár, aki a park legújabb lakója.

Straubinger Zoltán, az egyesület elnöke a kemma.hu-nak elmondta, céljuk továbbra is az, hogy a felnövekvő generációval megismertessék, megszerettessék a lovas kultúrát, és az ilyen, ráadásul ingyenesen látogatható rendezvények is pont ezt a célt szolgálják. Azt, hogy ez milyen jól sikerült, bizonyította a pénteki nap: az, ahogy az ovisok lelkesen vezették a pónikat az akadálypályán, pattantak a fogatra, simogatták szeretettel az állatokat.

Forrás: 
kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mi nótáink

„Amely diák Jénából asszony nélkül, Lipcséből veretlenül, Wittenbergából ép bőrrel, Selmecről pedig a Bursch-nóták nélkül kerül vissza szülőföldjére, az a legszánalomraméltóbb teremtménye az Istennek.” Ez a régi selmeci szentencia jól kifejezi, hogy a diákdalok mennyire fontosak voltak az akadémisták életében, s ez a tény a mai napig sem vesztett jelentőségéből.

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Nagy tervek – szép kiilátások

Sikeres budapesti ötcsillagos CSIO, helytállás Tryonban és a barcelonai kvalifikáció – melynek gyakorlati megvalósulása ugyan füstbe ment terv lett –, ezek a felnőtt magyar díjugratóválogatott-keret mérföldkövei a 2018-as évben. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Németh Istvánt, hogyan értékeli a szerepléseket és ezek fényében, hogy alakulnak a jövő évi célok.

Gyakorlatorientált mestervizsgák a NAK szervezésében

Mezőgazdasági gépész, méhész, patkolókovács, lovász, virágkötő, gyümölcspálinka-gyártó, valamint hentes és mészáros mesterleveleket adott át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Idén összesen 80 szakember tett mestervizsgát ezen szakmákban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vették át mesterleveleiket.

Kormányváltók a magángazdaságokban

A generációk közötti viták szinte elkerülhetetlenek. Ez is az egyik mondandója volt annak a generációváltást, a borászatokat elemző szekciónak, mely Siófokon, az Agrárszektor Konferencián tartottak. Bár eleinte úgy tűnt, a párhuzamosan futó előadások között elvesznek az érdeklődők, meglepetésünkre hamar megtelt a terem.

Palkovics László: a SZIE korszerű egyetem lesz

Egy modern egyetem építésének óhajával nézünk a jövőbe, áll Palkovics László rektor köszöntőjében. A Szent István Egyetem új vezetője november elsejétől tölti be ezt a tisztét, miután két éven át a Budai Campus rektorhelyetteseként működött. Kinevezése alkalmából beszélgettünk az új rektorral.

Mi történik az üstben és toronyban?

2018. november 16-án zajlott a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és párlatkészítés” elnevezésű szakmai napja. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg, melyen 10 fő vett részt.

Stratégiai megállapodást kötött a NAIK és a Szent István Egyetem

Folytatódik a Nagy István agrárminiszter által 2018 júniusában meghirdetett Gödöllői Program - amelynek legfőbb célja, hogy megújítsa a hazai agrárszakképzést, kutatást és felsőoktatást, ezáltal tovább fokozza az elmúlt 8 esztendőben a kibocsátását 50 százalékkal növelő magyar agrárium versenyképességét.