Back to top

Holnapután Kováts Zoltán emléknap

Emlékműavatással és szakmai tanácskozással emlékeznek a nagy magyar dísznövény-nemesítőre, Dr. Kováts Zoltánra október 10-én volt munkahelyén, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében. A 2010-ben elhunyt Kováts Zoltán a hazai klímához alkalmazkodó, könnyen és olcsón fenntartható, hosszan virágzó egynyári dísznövények létrehozásán dolgozott egy életen át.

Fotó: szekesfehervar.hu
Egyik első, nemzetközileg is elismert eredménye volt, hogy a kétéves fejlődésű mályvából már az első évben gazdagon virágzó fajtákat nemesített. Szerteágazó tevékenysége során 25-30 fajjal foglalkozott, több mint száz államilag elismert fajtát alkotott, többet közülük nemzetközi kiállításokon is díjaztak, illetve európai (Fleuroselect) és amerikai (All American Selection) fajtavédelmet kaptak.

Egynyári mályvarózsa, őszirózsa, tollas kakastaréj, sárga pillangóvirág, díszdohány, bársonyvirág, kúpvirág, napvirág, kerti bazsalikom, pázsitfüvek

fajtáit nemesítette, hogy csak a legfontosabb fajokat említsük meg eredményei közül.

Az emléknapon a kutatóintézet új névtábláját és Kováts Zoltán emlékművét avatják föl a köszöntők után, majd a NAIK és a és Magyar Díszkertészek Szövetsége között kötött együttműködési megállapodást írják alá a Rózsakertben.

A Herman Ottó Intézet konferenciatermében szakmai tanácskozás lesz, ahol szó esik a magyar díszkertészeti innováció társadalmi jelentőségéről; a jövő zöld városairól, és ahhoz kapcsolódóan a lágyszárúak nemesítésében rejlő lehetőségekről. Az előadók méltatják a Kováts Zoltán-féle örökség helyét a dísznövénytudományban és fölvázolják a lágyszárú dísznövénykutatás jövőképét a NAIK-ban. Bemutatják, hogy milyen eredményei vannak a félcserje díszmályvák kutatásának a Debreceni Egyetemen és mik a munka további kilátásai. Végül hírt adnak a NAIK-ban megújult lágyszárú dísznövénykutatás első eredményeiről.

Az eseményt kötetlen beszélgetés zárja.

A rendezvény időpontja: 2018. október 10. (szerda) 10 óra

Helyszíne: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, 1223 Budapest, Park utca 2

Gyülekező: főépület alsó tárgyalója

Forrás: 
NAIK/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Varga Mihály: diverzifikálni kell a gazdaságot

El kell mozdulni attól, hogy a járműipari beruházások adják a gazdasági növekedés alapjait, szükség van más iparágakra, például az élelmiszeriparra is – jelentette ki a Vállalkozók Napján Varga Mihály.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

Módosítana a földforgalmi előterjesztésen a törvényalkotási bizottság

A föld jövedelemtermelő képességét is figyelembe kell vennie a helyi földbizottságoknak az adásvétel véleményezésekor, erről fogadott el módosító indítványt csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.

Csak idő kérdése a kalászos hibridek úttörése

Az elmúlt száz évben a növénytermesztés legsikeresebb területe a hibridek térhódítása volt, a kalászosok esetében azonban az igazi áttörés ezután következhet. A kísérletek a kormányok támogatásával zajlanak Európa szerte – hangzott el az Agárszektor Konferencián.

Ciklámen ínyenceknek

Már több alkalommal ejtettünk szót a ciklámenekről. De, mint ahogy szinte minden növénynemzetség, a ciklámeneké is több fajból áll, jelenleg körülbelül huszonnégyet tartanak számon, és azok mind különbözőek. Az itt bemutatott néhány faj leginkább ínyenceknek való.

A Mikulással érkezhet El Niño is

A jelenlegi előrejelzések alapján a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 75-80 százalékos esélyt lát arra, hogy egy gyenge El Niño hatás jöjjön létre három hónapon belül.