Back to top

Holnapután Kováts Zoltán emléknap

Emlékműavatással és szakmai tanácskozással emlékeznek a nagy magyar dísznövény-nemesítőre, Dr. Kováts Zoltánra október 10-én volt munkahelyén, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében. A 2010-ben elhunyt Kováts Zoltán a hazai klímához alkalmazkodó, könnyen és olcsón fenntartható, hosszan virágzó egynyári dísznövények létrehozásán dolgozott egy életen át.

Fotó: szekesfehervar.hu
Egyik első, nemzetközileg is elismert eredménye volt, hogy a kétéves fejlődésű mályvából már az első évben gazdagon virágzó fajtákat nemesített. Szerteágazó tevékenysége során 25-30 fajjal foglalkozott, több mint száz államilag elismert fajtát alkotott, többet közülük nemzetközi kiállításokon is díjaztak, illetve európai (Fleuroselect) és amerikai (All American Selection) fajtavédelmet kaptak.

Egynyári mályvarózsa, őszirózsa, tollas kakastaréj, sárga pillangóvirág, díszdohány, bársonyvirág, kúpvirág, napvirág, kerti bazsalikom, pázsitfüvek

fajtáit nemesítette, hogy csak a legfontosabb fajokat említsük meg eredményei közül.

Az emléknapon a kutatóintézet új névtábláját és Kováts Zoltán emlékművét avatják föl a köszöntők után, majd a NAIK és a és Magyar Díszkertészek Szövetsége között kötött együttműködési megállapodást írják alá a Rózsakertben.

A Herman Ottó Intézet konferenciatermében szakmai tanácskozás lesz, ahol szó esik a magyar díszkertészeti innováció társadalmi jelentőségéről; a jövő zöld városairól, és ahhoz kapcsolódóan a lágyszárúak nemesítésében rejlő lehetőségekről. Az előadók méltatják a Kováts Zoltán-féle örökség helyét a dísznövénytudományban és fölvázolják a lágyszárú dísznövénykutatás jövőképét a NAIK-ban. Bemutatják, hogy milyen eredményei vannak a félcserje díszmályvák kutatásának a Debreceni Egyetemen és mik a munka további kilátásai. Végül hírt adnak a NAIK-ban megújult lágyszárú dísznövénykutatás első eredményeiről.

Az eseményt kötetlen beszélgetés zárja.

A rendezvény időpontja: 2018. október 10. (szerda) 10 óra

Helyszíne: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, 1223 Budapest, Park utca 2

Gyülekező: főépület alsó tárgyalója

Forrás: 
NAIK/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

Valentin-nap: még mindig a vörös rózsa a legnépszerűbb

A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogyott a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Gardenia 2019, Poznan

Sok érdekes szakmai programmal, bemutatókertekkel, kertépítési és –berendezési ötletekkel és trendekkel várja a szakmai látogatókat február 21. és 23. között a Gardenia Nemzetközi Kertészeti, Kertépítészeti és Szabadidős Szakvásár a lengyelországi Poznanban.

Az én kertem, az én növényem

2019. február 20. és 22. között rendezik meg Milánóban Olaszország legnagyobb tavaszi kertészeti, kertépítészei és kertberendezési szakvásárát, a MyPlant&Garden kiállítást. Ez lesz az ötödik olyan alkalom, amikor a dísznövényekkel foglalkozó szakma nyolc ágazata egy helyen mutatkozik be a Milano Rho Vásárközpontban.

Milliók a Xylella fölszámolására

Az idei évben az Európai Bizottság 13 millió eurót különít el növény-egészségügyi célokra, aminek 40 százalékát a Xylella fastidiosa baktériummal kapcsolatos megelőzési és kutatási programokra szánják.

A sör generálta a második legnagyobb forgalmat

Tavaly mennyiségben 4, értékben 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot - írta a Világgazdaság kedden a Nielsentől kapott adatok alapján.

Érzékenyebb gumifák: a szobafikusz károsítói

Közkedvelt dísznövényünk a fikusz, más néven gumifa. A trópusokon mintegy kétezer faja él. Nálunk legnépszerűbb a szobafikusz (Ficus elastica), de sokan kedvelik a lantlevelű (F. lyrata), a csüngő ágú (F. benjamina), a hosszúlevelű (F. longifolia) és a kapaszkodó (F. pumila) alakokat is. Betegségeik és kártevőik zömében megegyeznek, eltérés legfeljebb az egyes fajták érzékenységében mutatkozik.