Back to top

Holnapután Kováts Zoltán emléknap

Emlékműavatással és szakmai tanácskozással emlékeznek a nagy magyar dísznövény-nemesítőre, Dr. Kováts Zoltánra október 10-én volt munkahelyén, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében. A 2010-ben elhunyt Kováts Zoltán a hazai klímához alkalmazkodó, könnyen és olcsón fenntartható, hosszan virágzó egynyári dísznövények létrehozásán dolgozott egy életen át.

Fotó: szekesfehervar.hu
Egyik első, nemzetközileg is elismert eredménye volt, hogy a kétéves fejlődésű mályvából már az első évben gazdagon virágzó fajtákat nemesített. Szerteágazó tevékenysége során 25-30 fajjal foglalkozott, több mint száz államilag elismert fajtát alkotott, többet közülük nemzetközi kiállításokon is díjaztak, illetve európai (Fleuroselect) és amerikai (All American Selection) fajtavédelmet kaptak.

Egynyári mályvarózsa, őszirózsa, tollas kakastaréj, sárga pillangóvirág, díszdohány, bársonyvirág, kúpvirág, napvirág, kerti bazsalikom, pázsitfüvek

fajtáit nemesítette, hogy csak a legfontosabb fajokat említsük meg eredményei közül.

Az emléknapon a kutatóintézet új névtábláját és Kováts Zoltán emlékművét avatják föl a köszöntők után, majd a NAIK és a és Magyar Díszkertészek Szövetsége között kötött együttműködési megállapodást írják alá a Rózsakertben.

A Herman Ottó Intézet konferenciatermében szakmai tanácskozás lesz, ahol szó esik a magyar díszkertészeti innováció társadalmi jelentőségéről; a jövő zöld városairól, és ahhoz kapcsolódóan a lágyszárúak nemesítésében rejlő lehetőségekről. Az előadók méltatják a Kováts Zoltán-féle örökség helyét a dísznövénytudományban és fölvázolják a lágyszárú dísznövénykutatás jövőképét a NAIK-ban. Bemutatják, hogy milyen eredményei vannak a félcserje díszmályvák kutatásának a Debreceni Egyetemen és mik a munka további kilátásai. Végül hírt adnak a NAIK-ban megújult lágyszárú dísznövénykutatás első eredményeiről.

Az eseményt kötetlen beszélgetés zárja.

A rendezvény időpontja: 2018. október 10. (szerda) 10 óra

Helyszíne: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, 1223 Budapest, Park utca 2

Gyülekező: főépület alsó tárgyalója

Forrás: 
NAIK/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Hogyan védjük meg a dáliáinkat?

A dália az egész világon ismert és kedvelt gumós dísznövény. Több mint 200 éve került Mexikóból Franciaországba, onnan pedig Európa többi államába. A nemesítők munkájának köszönhetően napjainkban több ezer, változatos színű és formájú fajtában gyönyörködhetünk a fagyok beálltáig. Újabban vágottvirágként is hasznosítják.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

Eddig négy kiemelkedő gímbikát bíráltak Somogyban

A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején kezdődik, s ilyenkorra szép terítékkel büszkélkednek a vadászok. Az ország egyik leghíresebb szarvasállománya éppen Somogy megyében található. A szarvasbőgés véget ért, jó szezont zártak a somogyi nimródok.

Jönnek a digitális okosfalvak?

Jobb infrastrukturális fejlesztések, és a jelenleginél hatékonyabb forrásbevonás kell a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez – hangzott el az Okosfalvak konferencián Gödöllőn.

Ennek kell megfelelni a támogatáshoz

Több szempontnak, így az agrártermelés mellett a környezetvédelemnek, szociális és egyéb tényezőknek is meg kell felelnie a KAP-nak ahhoz, hogy fennmaradjon – jelentette ki Phil Hogan Budapesten.

Végleg betilthatják a tyúkketrecet

Teljesen eltűnhet a ketreces tyúktartás Kaliforniában, ha a szavazók igent mondanak a tíz évvel ezelőtti szabályozás további szigorítására.

Először díjazták a mentes élelmiszereket

Az ALDI, a Mizo és a Szarvasi Mozarella is a díjazottak között van Magyarország első, mentes élelmiszereket díjazó versenyén. A szervezők célja az iránymutatás volt az egyre növekvő mentes-piacon.