Back to top

Indul a "poloska-szezon"

Egy-két éve még túlzás lett volna szűkebb hazánkban a poloska tömeges felbukkanásáról, előfordulásáról beszélni. Napjainkban viszont már korántsem az. Hiszen a folyamatos felmelegedés miatt e rovarok vitalitása „tovább javult”, életkörülményeik és -feltételeik – ennek megfelelően – egyre ideálisabbak.

Zöld vándorpoloska
Zöld vándorpoloska
Terjeszkedésben korábban a zöld vándorpoloska vitte a prímet, amely mintegy tíz éve jelent meg hazánkban. Azóta ez a díszes társaság megerősödött egy újabb jövevénnyel, a barna, ázsiai márványospoloskával. Elszaporodásuk egyértelműen összekapcsolható a klímaváltozással - írja a kemma.hu.

Nincs a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer

Herold Ferenc komáromi kertészmérnök részletesen elmagyarázta, hogy mi a legnagyobb gond ezzel az agresszív fajjal. Ezek közé tartozik, hogy

nincs hatékony, természetes ellensége, nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer. A madarak sem pusztítják, mivel büdös és rossz ízű.

Ázsiai márványospoloska
Ázsiai márványospoloska
A kérdés csak az: mit tehetünk e hangosan döngicsélő rovarok ellen, amelyek a hideg beálltával tömegével lephetnek majd el mindent, az otthonainkat is?

Néhány fertőzött körzetben már nyár végén nagyobb számban vették ostrom alá a nyitott ablakokon keresztül a lakásokat is. Ez pedig azt is jelentheti, hogy az első hidegek beköszöntével minden eddiginél nagyobb invázió jöhet. Ám kultúrnövényeink is veszélyben vannak.

Mivel a rovarnak úgynevezett szúró-szívó szájszerve van, ezzel a termés felületét meg tudja sérteni.

A szúrás helyén például a paradicsom fala besüpped, fakó foltok jelennek meg a terményen, amely ezáltal fogyasztásra szinte alkalmatlanná válik. De, mint megtudtuk, a poloska polifág, azaz többféle gazdanövényen is kiválóan érzi magát, „megél”. Azaz mind a vándor-, mind a márványpoloska növényi nedveket szívogat, zöldségfélékben, szántóföldi növényekben, de az ázsiai márványospoloska gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben is felmérhetetlen károkat okoz.

A paradicsom és a bab tartozik a kedvencei közé

A védekezés két okból is igen nehézkes e kártevővel szemben: nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölőszer, jelenleg a széles hatás-spektrumú, ám számos hasznos rovart is pusztító készítmények adják még a legjobb eredményeket. Emellett a faj mindkét „típusa” különösen a nyár második felében vagy az ősszel termő növényeknek a szedéshez közeli érettségi állapotában lévő termését károsítja. Ezek permetezése humán-egészségügyi, azaz fogyasztói szempontból jelenthet kockázatot, ha a kezelést nem kellő szakértelemmel és körültekintéssel végzik.

A konyhakertekben a poloskák kedvencei közé a fent említett paradicsom és a bab tartozik. A növénykárosításban, egyebek mellett, segíthetik e rovarok dolgát a termesztés-technológiai hibák, illetve a nem átgondolt megelőzés.

A szakértők szerint ezek az ízeltlábúak szeptember-október hónapban okozhatják a legtöbb galibát, ha befészkelik magukat az épületekbe. Mivel az apróbb zugokban is könnyedén meg tudnak lapulni, az átteleléssel sem lehet gondjuk.

Házi praktikák poloska ellen

A közösségi oldalak szerint több megoldás is létezik az idegesítő kártevők ártalmatlanítására. Az egyik egy olyan csapda, ami összegyűjti a rovarokat, azonban kárt nem tesz bennük. Ehhez a verzióhoz mindössze egy műanyag flakonra, ragasztószalagra és egy lámpára van szükség, amitől még hatásosabb a kelepce.

Azonban, ha drasztikusabb megoldást fontolgatunk, mert már kellően „kiborítottak” ezek a hívatlan lakótársak, akkor ajánlható egy igazán biztos megoldás a poloskák kiirtására. Egy edénybe vizet kell tölteni, majd valamilyen mosogató- vagy mosószerből egy kupaknyit önteni bele. Ezután a folyadékot keverjük össze. A jobb hatásfok elérése érdekében a tálhoz ebben az esetben is érdemes egy lámpát helyezni, amely megvilágítja a halálos fürdőt. A fény odavonzza az ízeltlábúakat, amelyek azonnal belefulladnak a vízbe.

Forrás: 
kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Méhkockázati monitoring program: szigorúbb ellenőrzés, több mintavétel

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt 2019-ben emelt mintaszámmal folytatódik a program.

Így védték a szőlőt a fagytól

Franciaország középső tájain egyes helyeken -5, -6 fokos hideg is előfordult. Ezért paraffingyertyás ültetvényfűtéssel védték a szőlőt a késői fagyoktól.

Halgazdaságokat is lenyeli lassan

Ősszel, mikor a bokrok alatt már lesben áll a tél, a tavak és folyók mentén fekete sereg lepi el a partot. Kormos madarak gubbasztanak fákon, a vizet kémlelik, miközben csőrük kampós végén csorgó vízcseppben a halál csillan meg. Hirtelen vízbe veti magát egyikük, akár egy torpedó, elnyeli őt a mély kék, majd szájában a hallal, a zsákmányt nyelve úszik tova a kormorán.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

A fagyal növényvédelme

A fagyalfélék gyakran ültetett, népszerű lombhullató, téli zöld vagy örökzöld cserjék. Mint minden növényfajt, ezt is „felfedezte magának” néhány kórokozó és kártevő.