0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Indul a „poloska-szezon”

Egy-két éve még túlzás lett volna szűkebb hazánkban a poloska tömeges felbukkanásáról, előfordulásáról beszélni. Napjainkban viszont már korántsem az. Hiszen a folyamatos felmelegedés miatt e rovarok vitalitása „tovább javult”, életkörülményeik és -feltételeik – ennek megfelelően – egyre ideálisabbak.

Terjeszkedésben korábban a zöld vándorpoloska vitte a prímet, amely mintegy tíz éve jelent meg hazánkban. Azóta ez a díszes társaság megerősödött egy újabb jövevénnyel, a barna, ázsiai márványospoloskával. Elszaporodásuk egyértelműen összekapcsolható a klímaváltozással – írja a kemma.hu.

Nincs a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer

Herold Ferenc komáromi kertészmérnök részletesen elmagyarázta, hogy mi a legnagyobb gond ezzel az agresszív fajjal. Ezek közé tartozik, hogy

nincs hatékony, természetes ellensége, nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer. A madarak sem pusztítják, mivel büdös és rossz ízű.

A kérdés csak az: mit tehetünk e hangosan döngicsélő rovarok ellen, amelyek a hideg beálltával tömegével lephetnek majd el mindent, az otthonainkat is?

Néhány fertőzött körzetben már nyár végén nagyobb számban vették ostrom alá a nyitott ablakokon keresztül a lakásokat is. Ez pedig azt is jelentheti, hogy az első hidegek beköszöntével minden eddiginél nagyobb invázió jöhet. Ám kultúrnövényeink is veszélyben vannak.

Mivel a rovarnak úgynevezett szúró-szívó szájszerve van, ezzel a termés felületét meg tudja sérteni.

A szúrás helyén például a paradicsom fala besüpped, fakó foltok jelennek meg a terményen, amely ezáltal fogyasztásra szinte alkalmatlanná válik. De, mint megtudtuk, a poloska polifág, azaz többféle gazdanövényen is kiválóan érzi magát, „megél”. Azaz mind a vándor-, mind a márványpoloska növényi nedveket szívogat, zöldségfélékben, szántóföldi növényekben, de az ázsiai márványospoloska gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben is felmérhetetlen károkat okoz.

A paradicsom és a bab tartozik a kedvencei közé

A védekezés két okból is igen nehézkes e kártevővel szemben: nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölőszer, jelenleg a széles hatás-spektrumú, ám számos hasznos rovart is pusztító készítmények adják még a legjobb eredményeket. Emellett a faj mindkét „típusa” különösen a nyár második felében vagy az ősszel termő növényeknek a szedéshez közeli érettségi állapotában lévő termését károsítja. Ezek permetezése humán-egészségügyi, azaz fogyasztói szempontból jelenthet kockázatot, ha a kezelést nem kellő szakértelemmel és körültekintéssel végzik.

A konyhakertekben a poloskák kedvencei közé a fent említett paradicsom és a bab tartozik. A növénykárosításban, egyebek mellett, segíthetik e rovarok dolgát a termesztés-technológiai hibák, illetve a nem átgondolt megelőzés.

A szakértők szerint ezek az ízeltlábúak szeptember-október hónapban okozhatják a legtöbb galibát, ha befészkelik magukat az épületekbe. Mivel az apróbb zugokban is könnyedén meg tudnak lapulni, az átteleléssel sem lehet gondjuk.

Házi praktikák poloska ellen

A közösségi oldalak szerint több megoldás is létezik az idegesítő kártevők ártalmatlanítására. Az egyik egy olyan csapda, ami összegyűjti a rovarokat, azonban kárt nem tesz bennük. Ehhez a verzióhoz mindössze egy műanyag flakonra, ragasztószalagra és egy lámpára van szükség, amitől még hatásosabb a kelepce.

Azonban, ha drasztikusabb megoldást fontolgatunk, mert már kellően „kiborítottak” ezek a hívatlan lakótársak, akkor ajánlható egy igazán biztos megoldás a poloskák kiirtására. Egy edénybe vizet kell tölteni, majd valamilyen mosogató- vagy mosószerből egy kupaknyit önteni bele. Ezután a folyadékot keverjük össze. A jobb hatásfok elérése érdekében a tálhoz ebben az esetben is érdemes egy lámpát helyezni, amely megvilágítja a halálos fürdőt. A fény odavonzza az ízeltlábúakat, amelyek azonnal belefulladnak a vízbe.

Forrás: kemma.hu