Back to top

Jönnek az olcsó brazil húsok

Brazília szeretne még több csirke- és marhahúst exportálni elsősorban Kínába és Európába. Ehhez pedig kész komoly terveket megvalósítani. Reményeik szerint megerősíthetik helyüket, mint meghatározó élelmiszer-exportőr ország.

Az agrárium – az állattenyésztéssel az élen – Brazília GDP-jének már most is a 20 százalékát adja. Ám az arányokról és a lehetőségekről sokat elárul, hogy területének mindössze 10 százalékát használják mezőgazdasági tevékenységre.

Roberto Jaguaribe, az Apex-Brasil elnöke (a kereskedelemért és befektetésekért felelős Brazil ügynökség) úgy látja, hogy a földterület, a technológiai fejlesztések, és a gazdasági környezet is az országa törekvéseit támogatja.

„Vegyük például a baromfit – emelte ki az elnök – mi vagyunk a világ leghatékonyabb baromfi tenyésztői. Hozzávetőleg egy kilogramm takarmány szükséges 450 gramm csírkehús előállításához.

Brazíliában elegendő 0,7 kilogramm takarmány és nem azért, mert hormonokat használunk.”

Az ország bővelkedik erőforrásokban, vízben, földterületekben. Az elnök azt is megjegyezte, hogy szállítással együtt egy brazil csirke előállítása kisebb környezetkárósító hatással jár, mintha Angliában nevelnék fel.

Brazília komolyan veszi a környezetvédelmi előírásokat, és igyekeznek helyrehozni azokat a károkat, melyeket az erdőirtásokkal okoztak az elmúlt évtizedekben.

A Világgazdasás pár héttel ezelőtti cikkében írt arról, milyen következményekkel járna, az Unió és a Mercosur-országok, így Brazíliai között megköttetne a szabadkereskedelmi egyezmény.

Súlyos hátrányokat lennének kénytelenek elviselni az európai agrártermelők az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződés életbelépése következtében – állítja az uniós agrártermelési modell sérülését elfogadhatatlannak tartó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

NAK több szempontból is aggályosnak tartotta és tartja a tárgyalások menetét. A köztestület álláspontja szerint

a Mercosur-csoportból származó termékeket nem lehet egy lapon említeni az unióban megtermelt árukkal, hisz a környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszer-biztonsági szabályozásban óriásiak a különbségek.

Emiatt a NAK már korábban is szorgalmazta, hogy az EU és a Mercosur közötti tárgyalások során a magyar álláspont kialakításakor a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar védelme érdekében kiemelten kezeljék az említett szektorokra hatással lévő pontokat.

Forrás: 
fginsight.com/vg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.

Befektetői támadás a McDonald’s ellen

A McDonald’s egy vezető new yorki nyugdíjpénztár támadásainak kereszttüzébe került. A társaság kritikáit egy Amerikában nem rég véget ért állatvédelmi kampányt követően fogalmazta meg, melyben a tenyésztési körülmények és a vágóhídi gyakorlat megváltoztatását sürgették az Egyesült Államokban.

Miért olyan meglepően drága a fejes vagy a kelkáposzta a pultokon?

A káposztafélék tömegtermékek, melyeket általában alacsony ár jellemez. Idén azonban soha nem látott magasságba emelkedett a termelői és fogyasztói áruk is. Mi vezetett idáig?

Szoros együttműködés Oroszországgal

Magyarország mezőgazdasága számára kiemelten fontos partner Oroszország - mondta Nagy István agrárminiszter a Dimitrij Ny. Patrusev, mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszélésen, Moszkvában.