Back to top

Mi lesz a Brexit után a walesi gazdákkal?

A walesi gazdákat képviselő szervezet, a NFU Cymru arra biztatja a gazdákat, hogy vegyenek részt a walesi kormány hónap végéig tartó Brexit-konzultációs programjában.

A walesi gazdálkodás jövőjéről szóló "Brexit és a Földünk" kormánykonzultációs programban a gazdák október 30-ig mondhatják el véleményüket.

Hosszú idő óta ez a legfontosabb és legjelentőségteljesebb konzultáció a walesi agrárágazat jövőjéről. A konzultáció lehetőséget biztosít az ágazat szereplői számára, hogy hallassák hangjukat és a befolyásolják a walesi kormány intézkedéseit.

Az NFU Cymru (National Farmers Union of Cymru) - a walesi gazdákat és termelőket képviselő, vezető mezőgazdasági szervezet - szerint létfontosságú, hogy az ágazat résztvevői értesüljenek arról, hogy az élelmiszertermelés középpontjában a gazdák állnak.

Az NFU Cymru elnöke, John Davies elmondta: "A szervezet walesi agrárpolitikájának jövőképe három sarkalatos pont köré épül: a termelékenység, a volatilitás és a környezet.

Noha ez a konzultáció részletesen foglalkozik a termelékenységi és a környezetvédelmi intézkedésekkel, úgy tűnik, hogy a volatilitást érintő kérdésekben nincs szükség változtatásra."

A walesi kormány javaslatot tett olyan új támogatási rendszerek kidolgozására, amelyek az Egyesült Királyság EU-ból való kiválása után helyettesítik az idáig működő támogatásokat.

Az alap támogatási rendszert (BPS), a Glastirt és a Vidékfejlesztési Programot helyettesítő új támogatási tervezet egyik pénzforrása a Gazdasági Rugalmassági Rendszer (Economic Resilience Scheme). Ez a rendszer olyan támogatásokat nyújt, melyek elsősorban a gazdálkodók és ellátási lánc szereplői számára nyújt támogatás a versenyképesség növelése és az élelmiszer-termelékenység javítása érdekében. A másik támogatási forma a közjavak rendszere, mely új bevételi forrást biztosít azoknak a gazdálkodóknak, akik közjavakat szállítanak a földekről.

A walesi kormány szerint a jelenlegi alapvető támogatási rendszer "nem megfelelően célzott" hogy válaszoljon a kihívásokra, mivel az kizárólag jövedelemtámogatási rendszer, azonban az iparág néhány szereplője a Walesi Gazdák Egyesületével (FUW) megtámadta a kormány új tervezetét, és a javaslatokat "hatalmas hibáknak" nevezték.

Mind a Walesi Gazdák Egyesülete (FUW), mind pedig a Cymru Nemzeti Gazdák Egyesülete (NFU Cymru) aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az új javaslat akadályozza a gazdák élelmiszer előállító képességét

Véleményük szerint három fő problémára nem ad kielégítő választ a javaslat. Mi pótolja hatékonyan a direkt kifizetések rendszerét, hogyan kívánja kezelni a rendszer a változó időjárási viszonyokat, illetve miként kívánja javítani a gazdák versenyhelyzetét a Brexit utáni nemzetközi piacon.

Korábban, a falusi gazdálkodók földművelésügyi titkára, Lesley Griffiths nyílt levélben kritizálta a walesi mezőgazdasági termelők szövetségét (NFU) a cardiffi kormány Brexit utáni terveivel kapcsolatos passzív hozzáállása miatt.

Griffith szerint az EU földalapú támogatásait helyettesítő két független pénzügyi alap létfontosságú.

A Walesi Gazdák Egyesülete (FUW) bírálta a javaslatokat. Nick Fenwick, a FUW politikájának vezetője a BBC-nek elmondta:

"Jogunk van ahhoz, hogy kiemeljük a javaslat hatalmas potenciális hiányosságait, tekintettel a Brexit körüli bizonytalanságokra."

Griffith szerint "A Brexit azt jelenti, hogy másképp kell dolgoznunk. A jelenlegi kifizetések egyszerű fenntartása nem ellensúlyozza az Európai Unióból való kilépés negatív hatásait. A rendszer fenntartása csak rontana a walesi gazdák helyzetén. Nincs kétség afelől, hogy a gazdákat támogatnunk kell. A finanszírozást továbbra is fenntartjuk, de más módszert kell alkalmazni ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelőket a földjeiken tartsuk." Hozzátette, "szükségünk van elkötelezett gazdákra, akik közösen segítenek a probléma megoldásában."

Forrás: 
www.farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

No-Deal Brexit: a bárányok elhallgatnak

Az Egyesült Királyság a világ harmadik legnagyobb bárány-exportőre. Ha pedig a Brexit megegyezés nélkül zajlik le, akkor az eddig külföldön értékesített állatok a gazdák nyakán maradhatnak.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

Erdőgazdálkodók figyelem! Lezárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat

Napokon belül zárul a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.