Back to top

Mi lesz a Brexit után a walesi gazdákkal?

A walesi gazdákat képviselő szervezet, a NFU Cymru arra biztatja a gazdákat, hogy vegyenek részt a walesi kormány hónap végéig tartó Brexit-konzultációs programjában.

A walesi gazdálkodás jövőjéről szóló "Brexit és a Földünk" kormánykonzultációs programban a gazdák október 30-ig mondhatják el véleményüket.

Hosszú idő óta ez a legfontosabb és legjelentőségteljesebb konzultáció a walesi agrárágazat jövőjéről. A konzultáció lehetőséget biztosít az ágazat szereplői számára, hogy hallassák hangjukat és a befolyásolják a walesi kormány intézkedéseit.

Az NFU Cymru (National Farmers Union of Cymru) - a walesi gazdákat és termelőket képviselő, vezető mezőgazdasági szervezet - szerint létfontosságú, hogy az ágazat résztvevői értesüljenek arról, hogy az élelmiszertermelés középpontjában a gazdák állnak.

Az NFU Cymru elnöke, John Davies elmondta: "A szervezet walesi agrárpolitikájának jövőképe három sarkalatos pont köré épül: a termelékenység, a volatilitás és a környezet.

Noha ez a konzultáció részletesen foglalkozik a termelékenységi és a környezetvédelmi intézkedésekkel, úgy tűnik, hogy a volatilitást érintő kérdésekben nincs szükség változtatásra."

A walesi kormány javaslatot tett olyan új támogatási rendszerek kidolgozására, amelyek az Egyesült Királyság EU-ból való kiválása után helyettesítik az idáig működő támogatásokat.

Az alap támogatási rendszert (BPS), a Glastirt és a Vidékfejlesztési Programot helyettesítő új támogatási tervezet egyik pénzforrása a Gazdasági Rugalmassági Rendszer (Economic Resilience Scheme). Ez a rendszer olyan támogatásokat nyújt, melyek elsősorban a gazdálkodók és ellátási lánc szereplői számára nyújt támogatás a versenyképesség növelése és az élelmiszer-termelékenység javítása érdekében. A másik támogatási forma a közjavak rendszere, mely új bevételi forrást biztosít azoknak a gazdálkodóknak, akik közjavakat szállítanak a földekről.

A walesi kormány szerint a jelenlegi alapvető támogatási rendszer "nem megfelelően célzott" hogy válaszoljon a kihívásokra, mivel az kizárólag jövedelemtámogatási rendszer, azonban az iparág néhány szereplője a Walesi Gazdák Egyesületével (FUW) megtámadta a kormány új tervezetét, és a javaslatokat "hatalmas hibáknak" nevezték.

Mind a Walesi Gazdák Egyesülete (FUW), mind pedig a Cymru Nemzeti Gazdák Egyesülete (NFU Cymru) aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az új javaslat akadályozza a gazdák élelmiszer előállító képességét

Véleményük szerint három fő problémára nem ad kielégítő választ a javaslat. Mi pótolja hatékonyan a direkt kifizetések rendszerét, hogyan kívánja kezelni a rendszer a változó időjárási viszonyokat, illetve miként kívánja javítani a gazdák versenyhelyzetét a Brexit utáni nemzetközi piacon.

Korábban, a falusi gazdálkodók földművelésügyi titkára, Lesley Griffiths nyílt levélben kritizálta a walesi mezőgazdasági termelők szövetségét (NFU) a cardiffi kormány Brexit utáni terveivel kapcsolatos passzív hozzáállása miatt.

Griffith szerint az EU földalapú támogatásait helyettesítő két független pénzügyi alap létfontosságú.

A Walesi Gazdák Egyesülete (FUW) bírálta a javaslatokat. Nick Fenwick, a FUW politikájának vezetője a BBC-nek elmondta:

"Jogunk van ahhoz, hogy kiemeljük a javaslat hatalmas potenciális hiányosságait, tekintettel a Brexit körüli bizonytalanságokra."

Griffith szerint "A Brexit azt jelenti, hogy másképp kell dolgoznunk. A jelenlegi kifizetések egyszerű fenntartása nem ellensúlyozza az Európai Unióból való kilépés negatív hatásait. A rendszer fenntartása csak rontana a walesi gazdák helyzetén. Nincs kétség afelől, hogy a gazdákat támogatnunk kell. A finanszírozást továbbra is fenntartjuk, de más módszert kell alkalmazni ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelőket a földjeiken tartsuk." Hozzátette, "szükségünk van elkötelezett gazdákra, akik közösen segítenek a probléma megoldásában."

Forrás: 
www.farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai pályázat: öt nappal kitolódott a beadási határidő

Az ökológiai gazdálkodás támogatása kiemelt kormányzati cél, hiszen magasabb hozzáadott értékű, exportképesebb termékek előállítását teszi lehetővé. Az Agrárminisztérium az első ökológiai pályázat sikeréből kiindulva ismét meghirdette ezt a támogatást lehetőséget. A kiírásban megjelent beadási időkertet öt nappal megnövelték, a pályázatokat december 20-ig lehet beadni.

Falugazdászok az egész Kárpát-medencében

A határon túli magyar gazdák legnagyobb találkozóját minden év december 5-én tartják Budapesten. A 2012 óta zajló program idei eseményén mintegy negyven Kárpát-medencei gazdaszervezet képviseltette magát.

Decembertől újra igényelhető a sertés állatjóléti támogatás

Idén véget ér a 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, sertés hízókhoz kapcsolódó állatjóléti támogatási program, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Az Agrárminisztérium a sertéságazati szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után ezért már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a 2025-ig tartó, új támogatási programot az eddigi szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.

Fair keretfeltételek az élelmiszerlánc leggyengébbjeinek

Kézzel fogható közelségbe került az uniós egyezség, hamarosan megszülethet irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatokkal szembeni fellépésről. Az osztrák EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzése válhat ezzel valóra.

Garantált hitelek – versenyképes gazdaságok

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) 2018. december 4-én tartotta éves üzleti partnertalálkozóját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények vezetői és munkatársai találkozhattak az agrárkormányzat képviselőivel, friss információkhoz juthattak a mezőgazdaság aktuális kihívásairól, finanszírozási lehetőségeiről és a kormányzat agrárpolitikájának irányvonalairól.

Tanyán is legyen élet!

Hazánkban mintegy 300 ezren élnek külterületeken, ennek közel háromnegyede az alföldi régóban. Nem véletlen, hogy a kormány egyre nagyobb figyelmet fordít a tanyán élő, a tanyasi életet vállaló emberekre. Sorra újulhattak meg az elmúlt években a hazai tanyák. A 2011-ben indult fejlesztési programnak köszönhetően eddig mintegy kilencmilliárd forintnyi hazai forrásból 1993 projekt valósulhatott meg.

Döntöttek a biztosítási díjakhoz adott támogatás nagyságáról

Hivatalos a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás intenzitásának nagysága.

Pályázatoknál csak az „aktív” státuszú szaktanácsadót válasszuk!

A Vidékfejlesztési Programban (VP) pályázók tapasztalhatják, hogy az agrártanácsadói piacon több tanácsadói tevékenységet folytató szolgáltató található. Ilyenek a névjegyzéki szaktanácsadók; a szakmai szervezetek, inputanyag gyártók és forgalmazók tanácsadói és a pályázatíró irodák munkatársai.

Emelhetők a földbérleti díjak

Nem alaptörvény-ellenes a legalább tízéves időtartamú bérleti díjak megváltoztatása – állapította meg az Alkotmánybíróság.