Back to top

Mi lesz a Brexit után a walesi gazdákkal?

A walesi gazdákat képviselő szervezet, a NFU Cymru arra biztatja a gazdákat, hogy vegyenek részt a walesi kormány hónap végéig tartó Brexit-konzultációs programjában.

A walesi gazdálkodás jövőjéről szóló "Brexit és a Földünk" kormánykonzultációs programban a gazdák október 30-ig mondhatják el véleményüket.

Hosszú idő óta ez a legfontosabb és legjelentőségteljesebb konzultáció a walesi agrárágazat jövőjéről. A konzultáció lehetőséget biztosít az ágazat szereplői számára, hogy hallassák hangjukat és a befolyásolják a walesi kormány intézkedéseit.

Az NFU Cymru (National Farmers Union of Cymru) - a walesi gazdákat és termelőket képviselő, vezető mezőgazdasági szervezet - szerint létfontosságú, hogy az ágazat résztvevői értesüljenek arról, hogy az élelmiszertermelés középpontjában a gazdák állnak.

Az NFU Cymru elnöke, John Davies elmondta: "A szervezet walesi agrárpolitikájának jövőképe három sarkalatos pont köré épül: a termelékenység, a volatilitás és a környezet.

Noha ez a konzultáció részletesen foglalkozik a termelékenységi és a környezetvédelmi intézkedésekkel, úgy tűnik, hogy a volatilitást érintő kérdésekben nincs szükség változtatásra."

A walesi kormány javaslatot tett olyan új támogatási rendszerek kidolgozására, amelyek az Egyesült Királyság EU-ból való kiválása után helyettesítik az idáig működő támogatásokat.

Az alap támogatási rendszert (BPS), a Glastirt és a Vidékfejlesztési Programot helyettesítő új támogatási tervezet egyik pénzforrása a Gazdasági Rugalmassági Rendszer (Economic Resilience Scheme). Ez a rendszer olyan támogatásokat nyújt, melyek elsősorban a gazdálkodók és ellátási lánc szereplői számára nyújt támogatás a versenyképesség növelése és az élelmiszer-termelékenység javítása érdekében. A másik támogatási forma a közjavak rendszere, mely új bevételi forrást biztosít azoknak a gazdálkodóknak, akik közjavakat szállítanak a földekről.

A walesi kormány szerint a jelenlegi alapvető támogatási rendszer "nem megfelelően célzott" hogy válaszoljon a kihívásokra, mivel az kizárólag jövedelemtámogatási rendszer, azonban az iparág néhány szereplője a Walesi Gazdák Egyesületével (FUW) megtámadta a kormány új tervezetét, és a javaslatokat "hatalmas hibáknak" nevezték.

Mind a Walesi Gazdák Egyesülete (FUW), mind pedig a Cymru Nemzeti Gazdák Egyesülete (NFU Cymru) aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az új javaslat akadályozza a gazdák élelmiszer előállító képességét

Véleményük szerint három fő problémára nem ad kielégítő választ a javaslat. Mi pótolja hatékonyan a direkt kifizetések rendszerét, hogyan kívánja kezelni a rendszer a változó időjárási viszonyokat, illetve miként kívánja javítani a gazdák versenyhelyzetét a Brexit utáni nemzetközi piacon.

Korábban, a falusi gazdálkodók földművelésügyi titkára, Lesley Griffiths nyílt levélben kritizálta a walesi mezőgazdasági termelők szövetségét (NFU) a cardiffi kormány Brexit utáni terveivel kapcsolatos passzív hozzáállása miatt.

Griffith szerint az EU földalapú támogatásait helyettesítő két független pénzügyi alap létfontosságú.

A Walesi Gazdák Egyesülete (FUW) bírálta a javaslatokat. Nick Fenwick, a FUW politikájának vezetője a BBC-nek elmondta:

"Jogunk van ahhoz, hogy kiemeljük a javaslat hatalmas potenciális hiányosságait, tekintettel a Brexit körüli bizonytalanságokra."

Griffith szerint "A Brexit azt jelenti, hogy másképp kell dolgoznunk. A jelenlegi kifizetések egyszerű fenntartása nem ellensúlyozza az Európai Unióból való kilépés negatív hatásait. A rendszer fenntartása csak rontana a walesi gazdák helyzetén. Nincs kétség afelől, hogy a gazdákat támogatnunk kell. A finanszírozást továbbra is fenntartjuk, de más módszert kell alkalmazni ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelőket a földjeiken tartsuk." Hozzátette, "szükségünk van elkötelezett gazdákra, akik közösen segítenek a probléma megoldásában."

Forrás: 
www.farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több kis- és mikro-vállalkozás juthat hitelhez

Az Agrárminisztérium hatékonyságnövelésre és a beruházások ösztönzésére irányuló törekvéseit segíti az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) között két évvel ezelőtt létrejött COSME viszontgarancia megállapodás.

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Megkezdődött az egységes kérelmek előlegeinek kifizetése

Október 16-ával elindul a 2018. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó, közvetlen támogatási jogcímeket érintő előlegek kifizetése.

Napirenden a cukorágazat nehéz helyzete az uniós agrárminiszterek tanácsülésén

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával és az EU-val

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Erősebb érdekképviseletre van szüksége a dohánytermelőknek Európában

A magyar és az európai dohánytermelés fennmaradása érdekében új politikai megállapodások megkötését, és az eddigieknél erősebb érdekképviselet megteremtését kell elérnie a dohánytermelőknek az Európai Unióban - jelentette ki a Madosz elnöke az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) kongresszusán hétfőn Brüsszelben.

A biztos megélhetést, a helyben maradást segíti a LEADER program

Az Agrárminisztérium számára kiemelt jelentőségű a vidéki térségben található munkahelyek megőrzése, amelyek biztos megélhetést jelentenek, valamint helyben maradásra ösztönzik a mezőgazdaságból élő lakosságot.

Brexit: mi lesz Írországgal?

Noha előremutató megbeszélés folyt a brit tárgyalókkal Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ügyében, számos kérdés, köztük az Írország és Nagy-Britannia közötti határ ellenőrzésének kérdése továbbra is nyitott.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.