0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mi lesz a Brexit után a walesi gazdákkal?

A walesi gazdákat képviselő szervezet, a NFU Cymru arra biztatja a gazdákat, hogy vegyenek részt a walesi kormány hónap végéig tartó Brexit-konzultációs programjában.

A walesi gazdálkodás jövőjéről szóló „Brexit és a Földünk” kormánykonzultációs programban a gazdák október 30-ig mondhatják el véleményüket.

Hosszú idő óta ez a legfontosabb és legjelentőségteljesebb konzultáció a walesi agrárágazat jövőjéről. A konzultáció lehetőséget biztosít az ágazat szereplői számára, hogy hallassák hangjukat és a befolyásolják a walesi kormány intézkedéseit.

Az NFU Cymru (National Farmers Union of Cymru) – a walesi gazdákat és termelőket képviselő, vezető mezőgazdasági szervezet – szerint létfontosságú, hogy az ágazat résztvevői értesüljenek arról, hogy az élelmiszertermelés középpontjában a gazdák állnak.

Az NFU Cymru elnöke, John Davies elmondta: „A szervezet walesi agrárpolitikájának jövőképe három sarkalatos pont köré épül: a termelékenység, a volatilitás és a környezet.

Noha ez a konzultáció részletesen foglalkozik a termelékenységi és a környezetvédelmi intézkedésekkel, úgy tűnik, hogy a volatilitást érintő kérdésekben nincs szükség változtatásra.”

A walesi kormány javaslatot tett olyan új támogatási rendszerek kidolgozására, amelyek az Egyesült Királyság EU-ból való kiválása után helyettesítik az idáig működő támogatásokat.

Az alap támogatási rendszert (BPS), a Glastirt és a Vidékfejlesztési Programot helyettesítő új támogatási tervezet egyik pénzforrása a Gazdasági Rugalmassági Rendszer (Economic Resilience Scheme). Ez a rendszer olyan támogatásokat nyújt, melyek elsősorban a gazdálkodók és ellátási lánc szereplői számára nyújt támogatás a versenyképesség növelése és az élelmiszer-termelékenység javítása érdekében. A másik támogatási forma a közjavak rendszere, mely új bevételi forrást biztosít azoknak a gazdálkodóknak, akik közjavakat szállítanak a földekről.

A walesi kormány szerint a jelenlegi alapvető támogatási rendszer „nem megfelelően célzott” hogy válaszoljon a kihívásokra, mivel az kizárólag jövedelemtámogatási rendszer, azonban az iparág néhány szereplője a Walesi Gazdák Egyesületével (FUW) megtámadta a kormány új tervezetét, és a javaslatokat „hatalmas hibáknak” nevezték.

Mind a Walesi Gazdák Egyesülete (FUW), mind pedig a Cymru Nemzeti Gazdák Egyesülete (NFU Cymru) aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az új javaslat akadályozza a gazdák élelmiszer előállító képességét

Véleményük szerint három fő problémára nem ad kielégítő választ a javaslat. Mi pótolja hatékonyan a direkt kifizetések rendszerét, hogyan kívánja kezelni a rendszer a változó időjárási viszonyokat, illetve miként kívánja javítani a gazdák versenyhelyzetét a Brexit utáni nemzetközi piacon.

Korábban, a falusi gazdálkodók földművelésügyi titkára, Lesley Griffiths nyílt levélben kritizálta a walesi mezőgazdasági termelők szövetségét (NFU) a cardiffi kormány Brexit utáni terveivel kapcsolatos passzív hozzáállása miatt.

Griffith szerint az EU földalapú támogatásait helyettesítő két független pénzügyi alap létfontosságú.

A Walesi Gazdák Egyesülete (FUW) bírálta a javaslatokat. Nick Fenwick, a FUW politikájának vezetője a BBC-nek elmondta:

„Jogunk van ahhoz, hogy kiemeljük a javaslat hatalmas potenciális hiányosságait, tekintettel a Brexit körüli bizonytalanságokra.”

Griffith szerint „A Brexit azt jelenti, hogy másképp kell dolgoznunk. A jelenlegi kifizetések egyszerű fenntartása nem ellensúlyozza az Európai Unióból való kilépés negatív hatásait. A rendszer fenntartása csak rontana a walesi gazdák helyzetén. Nincs kétség afelől, hogy a gazdákat támogatnunk kell. A finanszírozást továbbra is fenntartjuk, de más módszert kell alkalmazni ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelőket a földjeiken tartsuk.” Hozzátette, „szükségünk van elkötelezett gazdákra, akik közösen segítenek a probléma megoldásában.”

Forrás: www.farminguk.com