0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Végleg betilthatják a tyúkketrecet

Teljesen eltűnhet a ketreces tyúktartás Kaliforniában, ha a szavazók igent mondanak a tíz évvel ezelőtti szabályozás további szigorítására.

2022 után tilos lehet Kaliforniában a ketreces tojótyúk-tartás, ráadásul más tagállamokból sem szállíthatnak be ilyen nevelésből származó tojásokat – írja a Usnews.com amerikai hírportál. A cikk emlékeztet: tíz évvel ezelőtt már volt népszavazás a témában, most az akkor született döntést szigoríthatják tovább.

2008-ban az akkori referendumon a szavazók a kisméretű ketrecekre mondtak nemet, jóllehet a ketrecet önmagában nem tiltották be.

Akkor arról volt szó, hogy bizonyos állatokat, így például a tojótyúkokat, a borjakat és a tenyésztésre szánt disznókat nem tarthatják olyan kicsi ketrecekben, amelyekben az állatok lényegében nem tudnak mozogni. Azóta azonban a kereskedelem némileg tovább is ment. A kereskedelmi láncok polcai megteltek ketrecmentes termékekkel, az olyan cégek, mint a McDonalds, a Costco és a Taco Bell szintén ilyen termékeket használnak fel.

A mostani, küszöbön álló szavazás teljesen betiltaná a ketreceket 2022 után, és Kaliforniában nem lehet értékesíteni olyan termékeket sem, amelyek más államból valók és nem felelnek meg a kaliforniai előírásoknak.

A szigorítás pártolói szerint embertelen az állatokat olyan szűk helyen tartani egész életükben, hogy ne tudjanak megfordulni, vagy nem tudják kinyújtani a végtagjaikat.
Forrás: usnews.com