Back to top

2030-ig a felére csökkentenék az élelmiszer-pazarlás mértékét

„2020-ig 8%-kal szeretnénk csökkenteni a magyar háztartások által termelt élelmiszer-hulladék mennyiségét” – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Európai Unió a témával foglalkozó, Food Waste Platform konferenciájának sajtótájékoztatóján. A probléma ugyanakkor általános jellegű: az EU-ban egy évben egy ember mintegy 130 kiló élelmiszer-hulladékot halmoz fel.

Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az élelmiszer-pazarlás a természeti és gazdasági erőforrások szégyenletes pocsékolása. A szakember a probléma súlyosságát szemléltetve elmondta, Európában átlagosan 130 kilónyi élelmiszer-hulladékot halmoz fel egy ember egy évben, mindez pedig tarthatatlan egy olyan világban, ahol tömegek éheznek.

„Éppen ezért az EU kitűzött egy fontos célt, amely szerint mind a lakossági, mind pedig a fogyasztói élelmiszer-pazarlási szintet 2030-ig a felére kell csökkenteni” – mondta Vytenis Andriukaitis, aki szerint ennek elérése közös feladat.

Szavai szerint mihamarabb el kell kezdenünk átgondolni, hogy az adott élelmiszereket hogyan állítjuk elő,

majd visszük azokat piacra, hogyan osztjuk őket szét s miként fogyasztjuk azokat.

Mint arra az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos emlékeztetett, 2016-ban létrejött az EU élelmiszer-veszteség és –pazarlás elleni platformja, amely egyebek közt jó gyakorlatok megfogalmazását szorgalmazza a tagországok s a témában érdekelt szervezetek és felek bevonásával.

Ennek kapcsán Vytenis Andriukaitis felhívta a figyelmet a közeljövő egyik legfontosabb céljára: 2019-ig minden tagállamnak el kell készíteni az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló nemzeti terveit. A szakember mindemellett az EU feladataira is kitért. Mint mondta, aktívan dolgoznak egy rendszeren, amely az élelmiszerek szavatosságával kapcsolatos jelölést tenné érthetőbbé, illetve a közelmúltban olyan irányelveket fogadtak el, amelyek az emberi fogyasztásra már alkalmatlan, lejárt élelmiszerek állati takarmányként való felhasználását segítik elő.

„Ahogy a globális, úgy az uniós, a nemzeti, a regionális, a helyi, végül, de nem utolsó sorban pedig az egyéni szinten is csökkentenünk kell az élelmiszer-pazarlást”

– mondta Vytenis Andriukaitis, aki szerint Magyarország mindebben aktívan veszi ki részét, ugyanakkor még így is sokszoros erőfeszítésre van szükség hazánk részéről.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a témával kapcsolatban elmondta,

2016-ban elindult a Maradék nélkül elnevezésű, élelmiszer-pazarlás elleni program, méghozzá a tárca és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal együttműködésének eredményeképp. Az EU LIFE programjának támogatásával megvalósuló

kezdeményezés elsődleges célja a fogyasztói szemléletformálás, valamint az, hogy ennek révén 2020-ig 8%-kal csökkenjen a hazai háztartások élelmiszer-hulladéka.

Az államtitkár hozzátette, a Maradék nélkül program kiemelt figyelmet szán az élelmiszerlánc szereplőinek támogatására. „A kampány négy munkacsoportjának szakértői a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor kihívásaira igyekszenek megoldásokat találni” – mondta Zsigó Róbert, aki mindemellett az általános iskolások számára kidolgozott ismeretterjesztő anyagra is felhívta a figyelmet. Mint mondta, ezzel a kisiskolások tudatosságát szeretnék növelni, különös tekintettel arra, hogy a fogyasztói magatartás kialakulása már gyerekkorban elkezdődik.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Környezetbarátabb termésnövelő termékeket lehet forgalmazni

Az uniós tagállamok állandó képviselői szerdán jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Több pénzt költhet jövőre az Európai Unió, mint idén

Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió következő évi költségvetését tegnap a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.

Kérdőív biogazdák figyelmébe

Az ökológiai vetőmagokkal/szaporítóanyagokkal és nemesítéssel kapcsolatban oszthatják meg tapasztalataikat és véleményüket a gazdálkodók a LIVESEED kérdőíven, az unió-szerte zajló felmérést Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezi. A felmérés eredményeként létrejövő adatok további ökológiai növénynemesítéssel és vetőmagtermeléssel kapcsolatos kutatásoknak szolgálnak alapul.

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

Gyümölcsökkel és zöldségekkel a puffadás ellen

Kellemetlen puffadás jelentkezhet nagyon sós, fűszeres ételek elfogyasztása után, vagy akár a rendszeres havi hormonális ingadozás időszakában. Amennyiben gyakran tapasztalunk ilyet, érdemes megismerkednünk a természetes diuretikumokkal, melyek csökkenthetik problémánkat.

AM-államtitkár: a Pálinkakiválóságok Könyve hozzájárul az ország imázsépítéséhez

A nemzeti pálinkakiválóság program küldetése, hogy megismertesse a minőségi magyar pálinkákat a belföldi és külföldi közönséggel, Magyarország imázsépítéséhez és a mértékletes fogyasztás ösztönzéséhez a Pálinkakiválóságok Könyve is hozzájárul.