Back to top

Az idei év hőse a jégkárt mérséklő rendszer

Május 1-jén kezdte meg működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített országos jégkármérséklő rendszer. Heves megyében azóta többször, s nem ritkán több napig is működtek ezek a berendezések, így a jégkárbejelentések 87 százalékkal csökkentek a tavalyi időszakhoz viszonyítva.

– Az elmúlt 35 év megfigyelései alapján az összes biztosított mezőgazdasági kárnemen belül 20 százalék volt a jégkár aránya – mondta a NAK Heves megyei elnöke a heol.hu-nak. Szendrei László hozzátette, az immár vitathatatlan klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, és ezek kedvezőtlen gazdasági, környezeti, illetve társadalmi hatása is növekszik.

A jégkár ellen azonban lehet védekezni.

– A csaknem két milliárd forintból kiépített országos jégkármérséklő rendszer hálózata Európában elsőként a teljes országot lefedi. Hazánkban 986 talajgenerátor működik, ezek döntő többsége, 764 manuális működtetésű berendezés és 222 automata. Heves megyét 44 generátorral fedték le. Májustól ez­idáig 38 alkalommal indítottuk el a jégkármérséklő rendszert szűkebb hazánkban, többször, mint amire számítottunk és ezáltal a költségek is megemelkedtek, ám a legfrissebb adatok azt bizonyítják, hogy Hevesben 87 százalékkal csökkent a jégkárbejelentések száma a tavalyi hasonló időszakkal összevetve – emelte ki az elnök.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nem ott kell beavatkozni, ahol a jégeső esne, hanem ott, ahol keletkezne, ezért lényeges az összefüggő, országos védelmi rendszer.

Elmondta: a talajgenerátorokat hazánkban egy képzeletbeli 10×10 kilométeres rácsháló rácspontjaihoz illesztve telepítették és a kezelők feladata a berendezés működtetése a diszpécserközponttól kapott instrukciók alapján.

– Az országos meteorológiai szolgálattal együttműködve pedig hatékonyan működik a rendszer – jegyzi meg Szendrei László. Szavai szerint a különleges fejlesztés a megyében beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert inkább azokban a régiókban volt nagyobb jégkár a májustól eltelt időszakban, amelyek az országhatár mentén fekszenek. Az elnök emlékeztetett továbbá, a jégkármérséklő rendszer kiépítése egy olyan jelentős projektje volt a kamarának, amely minden gazdálkodónak előnnyel járt.

Minden egyes elköltött forinttal a számítások szerint 33 forint termelési értéket tudunk megóvni csak a mezőgazdaságban. Minden esztendőben az éves kamarai tagdíjbevétel tízszeresét, 50 milliárd forintnyi kárt tudunk megelőzni a rendszerrel, úgy, hogy a gazdáknak ez egy plusz forintjába sem kerül: a kárenyhítési alapba fizetett összegen felül nem kellett további kiadással ­számolniuk.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

Módosultak egyes agrártámogatásokat szabályozó rendeletek

2018. október 5-én megjelent a Magyar Közlönyben az egyes mezőgazdasági támogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló 28/2018. (X.5.) AM rendelet. A jogszabály több, támogatási témájú rendeletet is módosít, melyeket az alábbiakban foglal össze a NAK.

Visszatérítéseket utal a Magyar Államkincstár

A Magyar Államkincstár megkezdi a 2017. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések kifizetését. Ennek érdekében az ügyfeleknek célszerű ellenőrizniük a korábban megadott adatok helyességét.

Keresett a magyar szilva külföldön is

Évente átlagosan 1,3 kg szilvát fogyasztanak a magyarok: a gyümölcs frissen, lekvárként, befőzve és pálinkaként is népszerű. A hazai szilvaültetvények több mint fele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Pest megyében található. A minőségi magyar friss szilva és szilvapüré külföldön is keresett.

Haladék az illegális kutakra?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte az illegális kutak moratóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását. Erről a napokban tárgyal a kormány.

Mi lesz a magánerdőkkel?

A stabil birtokszerkezet megteremtése és az igényekre szabott támogatáspolitika kialakítása jelenti ma a legnagyobb kihívást a magánerdő-gazdálkodásban – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége 2018. október 5-én rendezett éves nagyrendezvényén, Egerváron.

A NAk falugazdászai számba veszik a vízgazdálkodási műveket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara októberben felmérést végez a magántulajdonú vízgazdálkodási művekről. A köztestület kéri tagjait, hogy segítsék a falugazdászok munkáját, ezzel is hozzájárulva a vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztési javaslatok megvalósulásához.

Francia tanulmányút a juh- és kecsketej-feldolgozás jegyében

Juh- és kecsketej feldolgozása témában szervez franciaországi tanulmányutat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A program a résztvevők technológiai ismereteit bővíti, francia tapasztalatokkal segít az egyéni és családi állattartásból származó kecske-, és juhtej feldolgozásában, piacképes termékek előállításában és piacra juttatásában.