Back to top

Az idei év hőse a jégkárt mérséklő rendszer

Május 1-jén kezdte meg működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített országos jégkármérséklő rendszer. Heves megyében azóta többször, s nem ritkán több napig is működtek ezek a berendezések, így a jégkárbejelentések 87 százalékkal csökkentek a tavalyi időszakhoz viszonyítva.

– Az elmúlt 35 év megfigyelései alapján az összes biztosított mezőgazdasági kárnemen belül 20 százalék volt a jégkár aránya – mondta a NAK Heves megyei elnöke a heol.hu-nak. Szendrei László hozzátette, az immár vitathatatlan klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, és ezek kedvezőtlen gazdasági, környezeti, illetve társadalmi hatása is növekszik.

A jégkár ellen azonban lehet védekezni.

– A csaknem két milliárd forintból kiépített országos jégkármérséklő rendszer hálózata Európában elsőként a teljes országot lefedi. Hazánkban 986 talajgenerátor működik, ezek döntő többsége, 764 manuális működtetésű berendezés és 222 automata. Heves megyét 44 generátorral fedték le. Májustól ez­idáig 38 alkalommal indítottuk el a jégkármérséklő rendszert szűkebb hazánkban, többször, mint amire számítottunk és ezáltal a költségek is megemelkedtek, ám a legfrissebb adatok azt bizonyítják, hogy Hevesben 87 százalékkal csökkent a jégkárbejelentések száma a tavalyi hasonló időszakkal összevetve – emelte ki az elnök.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nem ott kell beavatkozni, ahol a jégeső esne, hanem ott, ahol keletkezne, ezért lényeges az összefüggő, országos védelmi rendszer.

Elmondta: a talajgenerátorokat hazánkban egy képzeletbeli 10×10 kilométeres rácsháló rácspontjaihoz illesztve telepítették és a kezelők feladata a berendezés működtetése a diszpécserközponttól kapott instrukciók alapján.

– Az országos meteorológiai szolgálattal együttműködve pedig hatékonyan működik a rendszer – jegyzi meg Szendrei László. Szavai szerint a különleges fejlesztés a megyében beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert inkább azokban a régiókban volt nagyobb jégkár a májustól eltelt időszakban, amelyek az országhatár mentén fekszenek. Az elnök emlékeztetett továbbá, a jégkármérséklő rendszer kiépítése egy olyan jelentős projektje volt a kamarának, amely minden gazdálkodónak előnnyel járt.

Minden egyes elköltött forinttal a számítások szerint 33 forint termelési értéket tudunk megóvni csak a mezőgazdaságban. Minden esztendőben az éves kamarai tagdíjbevétel tízszeresét, 50 milliárd forintnyi kárt tudunk megelőzni a rendszerrel, úgy, hogy a gazdáknak ez egy plusz forintjába sem kerül: a kárenyhítési alapba fizetett összegen felül nem kellett további kiadással ­számolniuk.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

Erdőgazdálkodók figyelem! Lezárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat

Napokon belül zárul a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Most növelhető a bekeverési arány

Magyarország jóval az európai átlag alatt áll a megújuló energiaforrások üzemanyagba keverési arányában. Az agrárkamara és a bioüzemanyag-gyártók szerint most kellene nagyot lépni, mert a 2020-as szintet 2030-ig be kell fagyasztani.

Átszervezi a falugazdász hálózatot az agrárkamara 

Átszervezi a falugazdász hálózatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte Darabos Tamás a kamara főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Április közepétől indul a jégkármérséklő-rendszer

A tavalyi indulásnál korábban, már április közepén üzembe helyezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő-rendszert. Négy régióban még közel ötven munkatárs jelentkezését várják a működtetéshez.

Nem halogatható tovább egy juhos szakmaközi szervezet létrehozása

A kiskérődző ágazat szereplőinek ki kell végre alakítaniuk egy működő szakmaközi szervezetet – jelentette ki Zászlós Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiskérődző munkacsoportjának február elején tartott ülésén.

Almatermesztés: darázsfészek vagy mélabú

Január 29-én kicsinek bizonyult a vásárosnaményi Esze Tamás Művelődési Ház nagyterme. A meghirdetett program szerint térségi agrárfórumot tartottak, ám a valóságban a tavaly ősz óta nyugvópontra nem jutó léalma-felvásárlásnak szólt a fokozott kíváncsiság.

A képzés és tudásátadás központi kérdés az agráriumban

A készülő Digitális Agrárstratégia alapja, hogy a mezőgazdasági termelők a mindennapi munkájuk során mind szélesebb körben használni és hasznosítani is tudják az új technológiákat és az ezekhez kapcsolódó tudást. Éppen ezért a képzés és a tudásátadás a következő évek központi kérdése lesz - mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Kecskeméten.

Megemelnék a bioüzemanyagok bekeverési arányát

A közös agrárpolitika jövőjéről tanácskoztak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak elnökei Veszprémben. A szerdán zárult kétnapos egyeztetésen a köztestületek vezetői megállapodtak abban, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését.

Mivel készülnek a virágárusok a Valentin-napra?

Javában készülnek a hazai virágüzletek a Valentin-napra, amikor forgalmuk megduplázódik, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-e környékén – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.