Back to top

Az idei év hőse a jégkárt mérséklő rendszer

Május 1-jén kezdte meg működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített országos jégkármérséklő rendszer. Heves megyében azóta többször, s nem ritkán több napig is működtek ezek a berendezések, így a jégkárbejelentések 87 százalékkal csökkentek a tavalyi időszakhoz viszonyítva.

– Az elmúlt 35 év megfigyelései alapján az összes biztosított mezőgazdasági kárnemen belül 20 százalék volt a jégkár aránya – mondta a NAK Heves megyei elnöke a heol.hu-nak. Szendrei László hozzátette, az immár vitathatatlan klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, és ezek kedvezőtlen gazdasági, környezeti, illetve társadalmi hatása is növekszik.

A jégkár ellen azonban lehet védekezni.

– A csaknem két milliárd forintból kiépített országos jégkármérséklő rendszer hálózata Európában elsőként a teljes országot lefedi. Hazánkban 986 talajgenerátor működik, ezek döntő többsége, 764 manuális működtetésű berendezés és 222 automata. Heves megyét 44 generátorral fedték le. Májustól ez­idáig 38 alkalommal indítottuk el a jégkármérséklő rendszert szűkebb hazánkban, többször, mint amire számítottunk és ezáltal a költségek is megemelkedtek, ám a legfrissebb adatok azt bizonyítják, hogy Hevesben 87 százalékkal csökkent a jégkárbejelentések száma a tavalyi hasonló időszakkal összevetve – emelte ki az elnök.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nem ott kell beavatkozni, ahol a jégeső esne, hanem ott, ahol keletkezne, ezért lényeges az összefüggő, országos védelmi rendszer.

Elmondta: a talajgenerátorokat hazánkban egy képzeletbeli 10×10 kilométeres rácsháló rácspontjaihoz illesztve telepítették és a kezelők feladata a berendezés működtetése a diszpécserközponttól kapott instrukciók alapján.

– Az országos meteorológiai szolgálattal együttműködve pedig hatékonyan működik a rendszer – jegyzi meg Szendrei László. Szavai szerint a különleges fejlesztés a megyében beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert inkább azokban a régiókban volt nagyobb jégkár a májustól eltelt időszakban, amelyek az országhatár mentén fekszenek. Az elnök emlékeztetett továbbá, a jégkármérséklő rendszer kiépítése egy olyan jelentős projektje volt a kamarának, amely minden gazdálkodónak előnnyel járt.

Minden egyes elköltött forinttal a számítások szerint 33 forint termelési értéket tudunk megóvni csak a mezőgazdaságban. Minden esztendőben az éves kamarai tagdíjbevétel tízszeresét, 50 milliárd forintnyi kárt tudunk megelőzni a rendszerrel, úgy, hogy a gazdáknak ez egy plusz forintjába sem kerül: a kárenyhítési alapba fizetett összegen felül nem kellett további kiadással ­számolniuk.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hazai díszfaiskolák és az önkormányzatok szorosabb együttműködését ösztönzi a NAK

Szebb településkép, könnyebb karbantartás, tervezhetőség és kedvezőbb árak – mindezt eredményezheti a hazai díszfaiskolák és az önkormányzatok szorosabb együttműködése.

A zöldségchips és a lekvárkészítés titkai

2018. december 7-8-án lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.

Falugazdászok az egész Kárpát-medencében

A határon túli magyar gazdák legnagyobb találkozóját minden év december 5-én tartják Budapesten. A 2012 óta zajló program idei eseményén mintegy negyven Kárpát-medencei gazdaszervezet képviseltette magát.

Megállj a jégverésnek!

„A klímaváltozás egyik kézzel fogható hatása a szélsőséges időjárási tényezők gyakoribb észlelése”- fogalmazta meg tapasztalatát Győrffy Balázs, hogy emberi erővel csak a jégkár és a szárazság ellen lehet hatásosan küzdeni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az országos jégkármérséklő-rendszer üzemelésének első évében szerzett tapasztalatairól számolt be újságírók körében.

Pályázatoknál csak az „aktív” státuszú szaktanácsadót válasszuk!

A Vidékfejlesztési Programban (VP) pályázók tapasztalhatják, hogy az agrártanácsadói piacon több tanácsadói tevékenységet folytató szolgáltató található. Ilyenek a névjegyzéki szaktanácsadók; a szakmai szervezetek, inputanyag gyártók és forgalmazók tanácsadói és a pályázatíró irodák munkatársai.

Élelmiszeripari kézikönyvekkel segíti a tájékozódást a NAK

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik.

Gyakorlatorientált mestervizsgák a NAK szervezésében

Mezőgazdasági gépész, méhész, patkolókovács, lovász, virágkötő, gyümölcspálinka-gyártó, valamint hentes és mészáros mesterleveleket adott át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Idén összesen 80 szakember tett mestervizsgát ezen szakmákban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vették át mesterleveleiket.

Mi történik az üstben és toronyban?

2018. november 16-án zajlott a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és párlatkészítés” elnevezésű szakmai napja. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg, melyen 10 fő vett részt.

Kedvező volt a napraforgó- és a kukoricatermés

A Nemzeti Agrárkamara (NAK) közreműködésével begyűjtött adatok alapján az AKI elkészítette az őszi mezőgazdasági munkák állásáról szóló tájékoztatóját. Napraforgóból és kukoricából több termett, mint 2017-ben.

Győrffy Balázs: erősíteni kell a gazdák szerepét a földforgalom ellenőrzésében

Erősíteni kell a helyben lakó gazdák szerepét a földforgalom ellenőrzésében az új földtörvény hatályba lépése óta szerzett tapasztalatok alapján, egyedül ez segítheti a birtokpolitikai célkitűzések megvalósítását, a termőföld magyar kézben tartását - hangsúlyozta Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.