Back to top

Egy igazán hosszú fülű nyúl Budapesten

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki az elmúlt hétvégén ellátogatott a budapesti Lurdy Házba, ahol immár hagyományosan megrendezték a fővárosban és az agglomerációban élő nyulászok első őszi kiállítását. Ezúttal igen sok volt a törpenyúl, de a nagytestű fajtákból is bőséggel láthattunk.

Fotó: Nényei Borbála
Az ősz beköszönte egyfajta számvetésre ad lehetőséget az állattenyésztők életében, milyen volt a legutóbbi esztendő. Az eredményeket a kiállítási eredmények is igazolják.

A 2018-as év a nyúltenyésztők többsége szerint átlagosnak mondható, hiszen, bár voltak hosszantartó melegek, túl magas hőmérséklet nem okozott különösebb gondot az állományokban. A takarmányárak is lényegében stagnálnak, s aki idejében vásárolt szénát, jó minőségűt kapott megfizethető áron. Jellemzően 5-6 ezer forintért kelt el a földeken a körbála.

A kiállításon láthattunk nálunk igazi ritkaságnak számító nyúlfajtákat, így például angol kosorrút és lotaringiai nyulat. Ezek iránt különösen nagy érdeklődés mutatkozott, hiszen különös megjelenésükkel sokak szívébe belopták magukat.

Viszont az angol kosorrú felettébb sok törődést igényel, nemcsak tenyésztése nagy kihívás, de tartása is csak a tapasztalt tenyésztőknek ajánlható igazán.

Állatunk fajtajellege feltűnően lelógó hosszú és széles füle, melynek a fajtaleírás szerint az egyik fülhegytől a másikig az 58 centimétert feltétlenül meg kell haladnia. De az sem gond, ha ez a távolság akár 77 centiméteres is – előfordulnak ilyen rekordernyulak a fajta egyedei között. Az ilyen kapitális példányok fülszélessége pedig elérheti a 20 centimétert is. Ezek a fülek pedig különleges férőhelyet, gondozást igényelnek…

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

No-Deal Brexit: a bárányok elhallgatnak

Az Egyesült Királyság a világ harmadik legnagyobb bárány-exportőre. Ha pedig a Brexit megegyezés nélkül zajlik le, akkor az eddig külföldön értékesített állatok a gazdák nyakán maradhatnak.