Back to top

Kriptovalutáért zöldséget, gyümölcsöt is lehet venni a kijevi piacon

A kijevi Besszarabszka vásárcsarnokban a közelmúltban bevezették a kriptovalutával történő fizetési lehetőséget. Az ott árult zöldségeket és gyümölcsöket 14 féle digitális fizetőeszközzel lehet kifizetni. A kezdeményezés célja az, hogy megmutassa: mindennapi bevásárlásaink során is milyen egyszerűen használhatjuk az alternatív fizetőeszközöket.

A kijevi Besszarabszka vásárcsarnokban a Paytomat fizetés-feldolgozó rendszeren keresztül 14 féle digitális fizetőeszközzel, többek között bitcoin cash (BCH), bitcoin core (BTC), bitcoin gold (BTG), litecoin (LTC), ethereum (ETH), nano, dash, waves, EOS és NEM kriptovalutával lehet kifizetni a megvásárolt árukat.

A vásárló csak beszkenneli a termékek mellett föltüntetett QR-kódot az okostelefonra telepített Paytomat fizetés-feldolgozó rendszerbe, az árusok pedig azonnali átváltás után ukrán hrivnyában megkapják az áru ellenértékét.

Kriptovalutákkal nemcsak a piaci árusoknál, hanem a vásárcsarnokban működő vegán gyorsbüfében is lehet fizetni.

Egyszerűen és kényelmesen használhatók a kriptovaluták a mindennapi életben
Egyszerűen és kényelmesen használhatók a kriptovaluták a mindennapi életben
Fotó: blocktribune.com

A Besszarabszka vásárcsarnok igazgatója, Nyikoláj Kovalcsuk szerint a

kriptovalutákkal való fizetés új vásárlási élményt nyújt, és a becsalogatja a piacra a kriptovaluták megszállottjait. Erősödhet a vevőhűség és így az eladás is nőhet.

A kijevi vásárcsarnok a turisták által is szívesen látogatott létesítmény. A külföldi látogatók egy része már ismeri és rendszeresen használja a digitális fizetőeszközöket okostelefonra telepített, „virtuális pénztárcaként” használható Paytomat alkalmazáson keresztül.

A Bábuska (Nagymama) névre hallgató projekt célja, hogy bemutassa, hogy milyen egyszerűen és kényelmesen használhatók a kriptovaluták a mindennapi életben. Alexander Kurin, a Paytomat fizetési rendszer ukrajnai operatív igazgatója szerint a kriptovalutás fizetéssel kapcsolatosan az eladókkal azt a legnehezebb megértetni, hogy a virtuális tranzakció befejeztével számlájukon hrivnyában azonnal jóváíródik az összeg.

A Besszarabszka vásárcsarnokban az újszerű fizetési móddal a hagyományt és az innovációt szeretnék összekapcsolni.

Azért választották ezt a helyszínt, mert a népszerű turisztikai célpont és a kriptovaluták a világ minden országában elfogadott globális fizetőeszközök.

A Paytomat azon dolgozik, hogy a digitális fizetést széles körben elterjessze, kávézókban, éttermekben, szépségszalonokban, online áruházakban, valamint az egészségügyi ellátásban és az iskolákban is egyetemesen lehessen használni. A Paytomat szolgáltatásit Európa-szerte több vállalkozás és kereskedő használja már. A platform többféle online fizetési megoldást kínál a POS termináltól, a web panelen, QR kódon keresztül a WordPress bővítményekig. A news.bitcoin.com portál szerint a Paytomat fizetési rendszer 11 féle kriptovalutát támogat, és több mint 330 vendéglátóipari és kereskedelmi egységben használják már.

Forrás: 
blocktribune.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Nem kell még félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de már napok óta 8-10 C-fok körül alakul a hőmérséklet országszerte napközben. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már jól láthatóan nagyon elkezdtek hajtani, kell-e félni attól, hogy elfagynak– kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.